Filmová recenze: Enola Holmesová

Když jsem zjistila, že se chystá nová verze příběhu o Sherlockovi a o jeho rodině vycházející z knižní předlohy a že má velice hvězdné obsazení, byla jsem hodně natěšená. A film mě rozhodně nezklamal.

Režie: Harry Bradbeer
Scénář: Jack Thorne
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter, Fiona Shaw, Burn Gorman, Frances de la Tour, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Rebecca Hanssen, Hattie Morahan, David Bamber, Claire Rushbrook, Paul Copley, Alex Kelly, Connor Catchpole, Sarah Flind, Neil Bell, Louis Partridge

V den svých narozenin šestnáctiletá Enola zjistí, že její maminka záhadně zmizela zrovna v den jejích narozenin. Sherlock ani Mycroft nemají zájem na tom, začít zrovna s tímto vyšetřováním, takže se do toho musí Enola pustit sama.

Vydává se tak v převleku do temných, nebezpečných končin Londýna – ale ani její příslušnost k rodině mistra dedukce ji nedokáže předem připravit na to, s čím se musí vypořádat.

Nachází sice stopy vedoucí k mamince, ale cestu jí kříží bezcitní únosci, zločinní vrahové a co víc – i její prohnaný starší bratr!

 

Netflix si rád vybírá kznámé i neznámé knižní předlohy, ze kterých dělá filmové jednohubky, které v průběhu roku hezky dávkuje vždycky tak akorát. Totéž platí i o Enole Holmesové, která vzbudila v zahraničí poměrně hodně poprasku, a to kvůli tomu, že ačkoliv oblíbený excentrický Sherlock Holmes není vyloženě hlavní postavou, není si tady charakterově zase tolik podobný, jak ho známe z jiných adaptací. A že jich bylo hodně.

Možná to je dáno tím, že tady pro změnu vidíme mladého Sherlocka na začátku své detektivní kariéry, možná je to proto, že ho hraje sexy Henry Cavill, který je prostě sympaťák už od pohledu. Tak jako tak to Netflixu přineslo soud s majiteli práv, který myslím dopadl ku prospěchu Netflixu.

Každopádně film o Enole je příjemná oddechovka, která baví od začátku do konce a to hlavně díky Millie Bobby Brown. Ta je ve své roli perfektní a ačkoliv si někteří stěžovali na to, jak jim vadí, že v průběhu filmu oslovuje publikum, vysvětluje některé své kroky a proč udělala to, co udělala, mně to nijak nevadilo. Příběh hezky odsýpal, postavy a jejich pohnutky byly tak akorát, herecké obsazení skvělé, hudební podkres moc fajn.

Enola Holmesová je film, který si rádi pustíte i několikrát a pořád vás bude bavit. Snad se dočkáme i dalších dílů, protože by byla škoda skončit jen u jednoho. Oba Enolini bratři skvěle dokreslují pohled na netradiční rodinu s emancipovanou matkou, co sleduje svůj vlastní cíl. Já se bavila.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..