Filmová recenze: Mulan

Na filmovou Mulan jsem se hodně těšila, i když jsem byla krapet zklamaná z toho, že nebude hudební a asi ne ani tolik vtipná, jelikož bude chybět Mushu. Na druhou stranu jsem byla zvědavá, jak celý film pojmou a jestli se bude více podobat víc klasickým asijským filmům.

Režie: Niki Caro
Scénář: Rick Jaffa, Amanda Silver
Kamera: Mandy Walker
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Yifei Liu, Donnie Yen, Jet Li, Li Gong, Jason Scott Lee, Rosalind Chao, Utkarsh Ambudkar, Tzi Ma, Yoson An, Ron Yuan, Roger Yuan, Jimmy Wong, Pei-pei Cheng, Nelson Lee, Chum Ehelepola

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce.

V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce.

Mulan je jiná, než jsem čekala. Ani dobrá, ani špatná… prostě taková… lehce nudná. Těžko říct, jestli je to tím, že oblíbené melodie zazní jen občas v podkresu, nebo mi prostě většina postav nijak výrazně nepřirostla k srdci, a to včetně hlavní hrdinky. To pro mě byl asi hlavní kámen úrazu. Mulan byla srdce pořád ta správná odvážná hrdinka, ale prostě to úplně nefungovalo.

S kostýmy i s filmovými kulisami a celkově scénami v přírodě si rozhodně krásně vyhráli. Nějak to na mě ale celé vyznělo tak trochu prázdně. Možná to bylo i tím, že mám animovanou verzi tak ráda a tak zažitou, že mi hraná podoba přišla prostě nic moc. Samotný konec mi nepřišel zase tolik epický jako v animované verzi, kdy se Mulan poklonila celá Čína. Cenzura prostě byla znát a je to škoda.

Suma sumárum je Mulan fajn rodinná podívaná, kterou ale stačí vidět jednou za čas. Rozhodně jsem čekala víc. I tak se ale pořád řadí mezi lepší zpracování oblíbených animáků. Mushu tam ale hodně chyběl.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Julia Rose napsal:

    Tak koukám, že asi zůstanu raději u klasického animáku. 😛
    Julia Rose recently posted..VZDORMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..