V únoru 2020 vychází – 2. část

Zbytek přehledu knih, které u nás tento měsíc vycházejí

~ Česko ~

Proč sníme?
Alice Robb

11.2.2020
HOST

Novinářka Alice Robbová se na jedné výzkumné výpravě v Peru naučila lucidnímu snění, při němž si spící člověk uvědomuje svůj stav, a dokonce může ovlivňovat podobu vlastních snů. Pro Robbovou to byl matoucí a zároveň povznášející zážitek. Následující měsíce zasvětila studiu současného vědeckého poznání snů a nemohla si vybrat lepší chvíli: kognitivní vědci a psychologové se v současnosti začínají znovu zajímat o sny a snaží se pochopit, proč se nám zdají. Nesníme totiž náhodně, sny zjevně mají svůj účel. Pomáhají nám učit se, a dokonce i překonávat traumata. Robbová čerpá z historických i aktuálních výzkumů, z vlastní i cizí zkušenosti a ukazuje, proč má snění pro naše duševní i tělesné zdraví zásadní význam.

Sexy hoteliér
Alice Clayton

12.2.2020
Mladá fronta

Clara Morganová žije svůj sen – modernizuje staré hotely, běhá maratony a je neustále v pohybu. Svou kariéru miluje a běžecké závody ji dopují adrenalinem. Nedokáže však nikde zapustit kořeny, protože vyrostla v pěstounské péči a rodinná tradice jí nic neříká. Možná proto ji tolik fascinují zvyky, s nimiž se v rodinných hotelích setkává. Teď právě zatíná drápky do hotelu Bryant, a to nejen kvůli jejich receptu na horké, sladké, báječné bochánky, kterých se prostě nemůže nabažit… Archie Bryant je pátou generací rodiny Bryantů a jeho hýždě jsou k nakousnutí ještě víc než místní bochánky. Je také budoucím majitelem půvabného, ale skomírajícího hotelu poblíž městečka Bailey Falls. Archie je pevně odhodlaný rodinné dědictví zachránit, a to pěkně postaru: zatne zuby a bude dělat svou práci. V žádném případě si do ní nehodlá nechat mluvit od mladé expertky, kterou jeho otec najal, aby obrátila staleté tradice vzhůru nohama a přitáhla davy moderních mladých lidí. Clařiny nápady však nové hosty (a jejich peněženky) skutečně přitahují a Archie si nakonec musí přiznat, že se na cestě k záchraně hotelu bez Clary neobejde. Je to horké, je to sladké, je to hmmm…

Moje recenze

Vzpurná
Iny Lorentz

12.2.2020
Ikar

Komtesa Johana z Allersheimu může jen v přestrojení za muže uniknout nedobrovolnému manželství. Místo aby si užívala bezpečí u příbuzných své zemřelé matky v Polsku, dostane se nečekaně do nebezpečných situací, které ji donutí i nadále hrát svou roli. Když pak všichni muži dostanou rozkaz připojit se ke královskému vojsku, je příliš pozdě, aby odhalila svou identitu. Oddíly Osmanské říše táhnou na Vídeň a Johana si musí za velmi nepříznivých okolností vybojovat své štěstí a místo v životě.

Městečko Pines 3 (Wayward Pines #3)
Blake Crouch

12.2.2020
Laser

Agent tajné služby Ethan Burke dorazil do Wayward Pines v Idahu před třemi týdny. V tomto městě se lidem říká, koho si mají vzít, kde mají žít, kde mají pracovat. Jejich děti se učí, že David Pilcher, tvůrce města, je bůh. Nikdo nesmí odejít a i pouhé kladení otázek vás může zabít. Ethan však objevil podivuhodné tajemství toho, co leží za elektrifikovaným plotem, který obklopuje Wayward Pines a chrání ho před děsivým světem za ním. Tajemství, že celé obyvatelstvo má zcela pod kontrolou šílenec a jeho armáda nohsledů. Tajemství, že venkovní svět se chystá vtrhnout skrz plot, aby vyhladil tento poslední, křehký pozůstatek lidstva. Závěrečný díl světového bestselleru Městečko Pines.

Návrat Temudžajů (Bratrstvo #8)
John Flanagan

17.2.2020
Egmont

Volavky se chystají do boje s válečníky z východních stepí Volavky se znovu vydávají na cestu v tomto osmém napínavém příběhu z dobrodružné série Bratrstvo. Skandie, vlast bratrstva Volavek, je v ohrožení. Temudžajové, nelítostní válečníci z východních stepí, se nikdy nevzdali plánů na její ovládnutí a nyní jsou zpět. Hal a jeho posádka budou muset zdolat zrádnou ledovou řeku a vodopády, aby se pokusili je zastavit.

Chybný protokol
Martha Wells

20.2.2020
Fobos

„Koho by kdy napadlo, že bezcitný stroj na zabíjení bude čelit tolika morálním dilematům?“ Bezcitný stroj na zabíjení, kterého čtenáři této sci-fi sérii znají pod jménem Robokat, se opět vrhá do víru dobrodružství a nebezpečných situací. Jako už tolikrát předtím se bude i tentokrát pohybovat na hraně mezi nezájmem o okolí a rostoucím smyslem pro spravedlnost a zodpovědnost. Unaví Robokata neustálý konflikt s lidmi a dovede ho k naprosté apatii, nebo vytrvá v hledání důkazů proti těm, kteří mají na svědomí smrt nevinných lidí, a dokáže, že lidskost lze zrovna tak ztratit, jako získat? Martha Wells mistrně odkrývá tajemná zákoutí robotovy duše a nechává nahlédnout do myšlenkových pochodů někoho, kdo nechce mít s lidmi nic společného, ale přitom se poddává tak běžným lidským projevům, jako je vztek, soucit, sympatie a hlavně zdravá dávka ironie.

Pravda krve (Odkaz černé dýky #4) J.R.Ward
26.2.2020
Baronet

Jako cvičenec programu Bratrstva černé dýky se Boone osvědčil jako skvělý voják a nyní bojuje po boku Bratrů. Po otcově nečekané smrti je přes veškeré svoje námitky suspendován ze služby – a dostane za úkol spolupracovat s Butchem O’Nealem, bývalým policajtem z mordparty, při stíhání sériového vraha: někdo se zaměřil na upíří ženy v klubu, specializovaném na tzv. „rolové hry“. Když je Bratrstvo přivoláno na pomoc, Boone naléhá, aby se směl zúčastnit – a to poslední, co čeká, je setkání s poutavou, záhadnou ženou… která navždy změní jeho život. Od chvíle, kdy její sestra zahynula v klubu, je Helania odhodlaná najít jejího vraha bez ohledu na nebezpečí, které jí hrozí. Když jí Boone zkříží cestu, neví, zda mu má důvěřovat, nebo ne – a pak už nemá na vybranou. Jelikož se sama stane svědkem další vraždy a někdo blízký Bratrstvu je identifikován jako hlavní podezřelý, musí ti dva spolupracovat při řešení záhady… dřív, než bude pozdě. Vstoupí mezi milence šílenec, nebo nad smrtící zlobou zvítězí pravá láska a dobrota?

Čarodějka (Dračí oči #1)
Kristina Hlaváčková

27.2.2020
Fragment

Jde o budoucnost celého světa! Princeznu Elenu nezajímá tanec ani vyšívání. Chce bojovat po boku bratrů a prožívat velká dobrodružství. Ani se nenaděje a její sen se začne stávat skutečností. Osudové setkání s rudým drakem Ašrakem změní malé princezně život. Musí opustit svůj domov a odjet k elfům do kouzelného lesa, kde se má naučit ovládat a hlavně skrývat magii, která jí koluje v žilách. Nejde však o žádnou prestižní školu pro mladé dámy…

Nanos
Timo Leibig

27.2.2020
Fobos

Německo 2028: Obyvatelstvo je poslušné. Díky nanočásticím v potravinách a pitné vodě věří lidé všemu, co jim vládnoucí strana namluví. Jen málo lidí je „free“, tedy rezistentních proti manipulativním nanos – a ti se přidávají k rebelům bojujícím proti systému. Mezi nimi se nachází uprchlý trestanec Malek, muž, který má jen jeden cíl: přežít. Tím se stává nebezpečným pro vládu a cenným pro rebely. Ale toho, kdo jako on nemá co ztratit, boj za svobodu nezajímá – pouze slib, který dal svému umírajícímu příteli.

Není úniku (Inspektor Adam Fawley #3)
Cara Hunter

27.2.2020
HOST

Jeden z nejznepokojivějších případů, na kterém inspektor Fawley kdy pracoval Jsou Vánoce a z hořícího domu v severním Oxfordu byly právě vyneseny dvě děti. Tříletý Zachary je mrtvý a jeho starší bratr Mattie bojuje o život. Byli doma sami? Jejich otec je na konferenci v Londýně a nezvedá telefon, po matce není nikde ani stopy… Hasiči mají podezření na žhářství, brzy se však objeví nové důkazy a inspektor Adam Fawley se probudí do své nejhorší noční můry. Nejde totiž o nehodu, ale o vraždu.

Bohatý táta, chudý táta
Robert T. Kiyosaki

27.2.2020
Pragma

Tato kniha by měla být povinnou četbou pro finanční plánovače nebo kohokoliv, kdo se zajímá o to, jak se stát finančně nezávislým. Je to jedinečný úvod do psychologie tvoření bohatství. Abyste se dostali nad finanční vrchol, musíte si přečíst tuto knihu Roberta Kiyosakiho. Jde o zdravý rozum a obchodní důvtip pro vaši finanční budoucnost. Po dvaceti letech od první publikace vychází nové rozšířené vydání, které je aktualizováno pro dnešní dobu.

Ochránce
Jodi Ellen Malpas

28.2.2020
Cosmopolis

Lidé si myslí, že mají Camille Loganovou přečtenou: tatínkova holčička; krásná, rozmazlená mladá žena, které tatínek financuje její životní styl. Ale Camille je zvyklá mít život ve vlastních rukou. Jednou udělala chybu, která se jí krutě vymstila. Nyní se snaží být nezávislá, ovšem kvůli obchodním aktivitám svého otce je v ohrožení. Jake Sharp také v minulosti udělal chybu a následky byly zničující – a to jak osobně, tak profesionálně. Přísahal, že už nikdy nedopustí, aby se to opakovalo. Proto přijme práci bodyguarda Camille Loganové. S její pověstí v tom nevidí žádný problém. Ona je ale ve skutečnosti jiná. Je soucitná, vřelá a zábavná, a povinnost ji chránit se brzy začne prolínat s potěšením. Ale Jake ví, že ji nemůže mít…

V zajetí zimy
Naomi Novik

28.2.2020
HOST

Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec ve svém řemesle zrovna nevyniká. Každému rád půjčí, ale pak si neumí říct o splátky, takže se rodina nachází na pokraji chudoby — dokud Mirjem nezakročí. Obrní se před prosbami vesničanů, vydá se vymáhat dluhy a zjistí, že je pro to jako stvořená. Když jí dědeček dá měšec stříbrňáků, přinese mu ho zpátky plný zlata. Brzy se rozkřikne, že dokáže proměnit stříbro ve zlato. To ale přiláká pozornost krále Staryků — bytostí, které přicházejí s prvním záchvěvem zimy a prahnou po zlatě. Tím se dá do pohybu řada událostí, jimž spolu s Mirjem čelí vesnická dívka Wanda, která pro ni pracuje, protože její otec si nemůže dovolit zaplatit dluh, a šlechtična Irina, kterou chce otec provdat za mladého cara. Jenže ani car Mirnatius není tím, čím se zdá být.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..