V lednu 2020 vychází – 2. část

Zbytek přehledu knih, které u nás tento měsíc vycházejí.

~ Česko ~

Čtenáři, vrať se – Mozek a čtení v digitálním světě
Maryanne Wolf

29.1.2020
HOST

Digitální média nejsou zlo. Ale s dávkováním raději opatrně. Spolu s rozšiřováním digitálních technologií se v posledních třiceti letech proměnil způsob, jakým konzumujeme média, včetně toho nejstaršího: textu. Dnes se čtení přelévá z platformy na platformu, mezi internetovým prohlížečem a eknihou, odehrává se především na obrazovkách a stimuluje mozek úplně jiným způsobem než soustředěná četba papírových knih nebo novin. Řada odborníků i laiků se obává, jaké důsledky budou nová média mít na naše intelektuální a kognitivní schopnosti. Neuroložka a odbornice na proces čtení Maryanne Wolfová v knize Čtenáři, vrať se shrnuje dosavadní vědecké poznání o vlivu digitálních médií na proces čtení a lidský mozek. Nová média nechápe jako ohrožení, nýbrž jako výzvu: už tu s námi jsou, takže se s nimi musíme naučit zacházet tak, aby nám dobře sloužily.

Neprofesionál
J. D. Hawkins

29.1.2020
Baronet

Co se stane, když se zamilujete do své nejlepší kamarádky a kolegyně? Mám tu nejskvělejší práci na světě. Randím s krásnými ženami a píšu o tom. Ovšem rád bych svůj seznamovací blog posunul na vyšší úroveň. Toužím po vlastní online reality show. Jenže je tu malý zádrhel. Moje šéfka chce, abych tuhle show uváděl s ženským protějškem. A chce, aby to byla právě má nejlepší kamarádka a kolegyně, Margo. Já budu randit s kráskami a ona se sexy muži. Sice je to fér, ale nesnesu ji vidět s někým jiným. Čím víc s ní pracuju, tím víc chci náš vztah dostat mimo přátelskou zónu. Zvládneme zachovat profesionalitu?

Chci tě
Jen Frederic

29.1.2020
Baronet

Bitsy: Je mi sice teprve devatenáct, ale moc dobře vím, co chci. Chci Leku Moorea. Je mi jedno, že se o mě staral od doby, kdy byl sám teprve malý kluk. Je mi jedno, že mě vychoval. Je mi jedno, že být s ním je prý špatný nápad. Vím, že k sobě patříme. Jen o tom musím přesvědčit i jeho. Leka: Našel jsem ji v temné uličce. Kdybych si ji nevzal pod křídla, tu noc by zemřela – nebo by ji potkal ještě horší osud. Než jsem se nadál, stala se světlem v mém životě plném temnoty, přístavem ve světě plném nebezpečí a krve. Viděl jsem ji vyrůstat. Snažil se ji naučit, co je správné a co není. Teď je dospělá a já cítím něco, co by slušný muž cítit neměl. Na druhou stranu… nikdy jsem o sobě netvrdil, že jsem slušný člověk. Možná moji duši ale spasí, když tu dívku uchráním před tím největším zlem – před sebou.

Ohnivý květ (Seafire #1)
Natalie C. Parker

30.1.2020
#booklab

Poutavý příběh kapitánky Kaledonie Styx, která se se svou dívčí posádkou plaví na lodi Mors Navis. Poté co její rodinu vyvraždil válečník Aric Athair a jeho krvežíznivá armáda, ocitla se Kaledonie sama uprostřed zrádných mořských vln. Stala se kapitánkou a posádku si sestavila z dívek a žen, které stejně jako ona přišly o všechno. Jejich cílem je přežít a pomstít se nepříteli, který se plaví na obávané lodi zvané Ohnivý květ. Podaří se jim to? První díl trilogie Seafire, která svou energií připomíná dravou sílu Wonder Woman, už nadchl tisíce čtenářek a čtenářů. Je to kniha pro všechny, kdo mají rádi pirátské příběhy a věří v sílu přátelství a sesterství.

Krása, která přetrvá
Ashley Woodfolk

30.1.2020
#booklab

Krásně smutný román nejen o vyrovnávání se s žalem a ztrátou blízkých, ale také o tom, co přetrvá navždy. Autumn vždy přesně věděla, kým je – talentovanou umělkyní a věrnou kamarádkou. Shay charakterizovaly dvě věci: pouto s její sestrou dvojčetem a láska k hudbě. A Logana zas milostný život inspiroval ke skládání zamilovaných písní. Když ale každého z nich potká nějaká tragédie, hudba už najednou nestačí. Shay třeba píše blogy o hudbě a snaží se nesesypat. Autumn zase posílá zprávy, přestože ví, že na ně už nikdy nikdo neodpoví. Navzdory smutku, který prožívají, je právě hudba něčím, co by je mohlo opět spojit – tím krásným, co zůstává.

Síla bouře (Sedmiříší v troskách #3)
Cinda Williams Chima

30.1.2020
#booklab

Nechte se unášet propletenými příběhy pozoruhodných mladých bojovníků, kteří se postavili tyrance obdařené čarovnou mocí a riskují, že v nemilosrdném víru války přijdou o všechno. Potulný námořník Evan Strangward dokáže ovlivňovat počasí, vlny a vítr, ale ani jeho čarovné schopnosti ho před nelítostnou císařovnou Celestine nemůžou chránit věčně. Celestinina neúnavná armáda krvepřísežných neustále roste a Evan se vydává do Fellsu, aby království varoval před hrozící invazí. Dobře ví, že pokud se mu nepodaří královnu z rodu Šedých vlčic přesvědčit, aby se císařovně postavila, celé Sedmiříší padne, a on tak přijde i o poslední útočiště. A mezi mrtvými bude i jediná osoba, o kterou Evan v žádném případě nechce přijít. Královninu dceru, respekt vzbuzující princeznu Alyssu ana‘Raisu, mezitím proti její vůli odvážejí na východ na palubě císařovniny lodi. Lyss je možná poslední naděje, jak císařovnu porazit přímo zevnitř její přísně střežené bašty. Ve třetím díle se sbíhají složitě propletené dějové linie a znesvářené Sedmiříší se snaží sjednotit proti strašlivé tyrance.

~ Svět ~

1.1.2020
Accidental Shield by Nicole Snow

7.1.2020
Come Tumbling Down (Wayward Children #5) by Seanan McGuire
Gabriel’s Promise (Gabriel’s Inferno #4) by Sylvain Reynard
Chosen (Slayer #2) by Kiersten White
One of Us Is Next (One of Us is Lying #2) by Karen M. McManus
A Heart So Fierce and Broken (Cursebreakers #2) by Brigid Kemmerer
The Night Country (The Hazel Wood #2) by Melissa Albert
Scavenge the Stars (Scavenge the Stars #1) by Tara Sim

13.1.2020
Credence y Penelope Douglas

14.1.2020
The Conference of the Birds (Miss Peregrine’s Peculiar Children #5) by Ransom Riggs
Echoes Between Us by Katie McGarry
A Longer Fall (Gunnie Rose #2) by Charlaine Harris

20.1.2020
Crossing the Line (Hot Jocks #4) by Kendall Ryan
Inappropriate by Vi Keeland

21.1.2020
Bitter Falls (Stillhouse Lake #4) by Rachel Caine
The Hand on the Wall (Truly Devious #3) by Maureen Johnson

24.1.2020
The Forever Crew (Adamson All-Boys Academy #3) by C.M. Stunich

28.1.2020
Highfire by Eoin Colfer
A Favor for a Favor (All In #2) by Helena Hunting
The Arrangement by Sylvia Day, Minerva Spencer, Kristin Vayden
Heartland (True North #7) by Sarina Bowen

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..