Smrtka

Autor: Neal Shusterman
Originální název: Scythe
Český název: Smrtka
Knižní série: Smrtka (Arc of Scythe)
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie, scifi
Hodnocení: 3 hvězdičky

Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“.

Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit.

Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.

Nakladatel: Simon Schuster Books for Young Readers (EN), Yoli (CZ)
Počet stran: 435 (EN), 384 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 22.11.2016
Vydání v ČR: 13.4.2019

Promo ke knize

 

Datum četby: nekonečně dlouho, leden – duben 2019, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Paradoxně byl nejlepší konec, jinak se to šíleně táhlo. Nuda.

Oficiální stránky knihy
Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Tohle bude pro tento rok – a možná i za delší dobu – oficiálně nejdelší kniha roku 2019. Tedy ne počtem stran, ale délkou čtení. Na tenhle kousek jsem se kdysi ohromně těšila a byla jsem ráda, že kniha vyšla také u nás. Ale osud tomu nějak nechtěl, protože mi přišla příšerně nudná.

Přitom to všechno vypadalo tak nadějně. Skvělá myšlenka, skvělá zápletka, příšerně nesympatické postavy, zbytečné zápisky do deníků, výplňová vata až hrůza. Nebavilo mě to. Od začátku do konce. A mrzí mě to. Takhle moc se mi do čtení příběhu nechtělo už zatraceně dlouho.

Nejsmutnější na tom všem je, že se něco pořádného začalo dít až ke konci knihy, kdy to vše opravdu začalo být zajímavé. Jenže pak to všechno prostě skončilo a sorry, přečtěte si další díl. Ani nevím, jestli se mi do něj chce. Možná ze setrvačnosti, přece jenom nemám ráda nedočtené série.

Jen je smůla, že tady mě čekají ještě dvě další knihy. Třeba ta další bude daleko záživnější. V češtině vychází už tento měsíc.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..