Filmová recenze: Složka 64

Na tenhle filmový kousek jsem se těšila od chvíle, kdy jsem zmerčila trailer, protože tyto filmové adaptace oblíbené severské detektivní série mě vážně dost baví. Ani čtvrtý díl mě nezklamal.

Režie: Christoffer Boe
Scénář: Nikolaj Arcel, Bo Hr. Hansen, Mikkel Nørgaard
Kamera: Jacob Møller
Hudba: Anthony Lledo, Mikkel Maltha
Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Nicolas Bro, Anders Hove, Elliott Crosset Hove, Søren Pilmark, Johanne Louise Schmidt, Clara Rosager, Fanny Bornedal, Michael Brostrup, Vibeke Hastrup, Diêm Camille Gbogou, Anders Juul, Birthe Neumann, Luise Skov, Anders Brink Madsen, Lado Hadzic, Trine Pallesen, Wanda Perdelwitz, Nastja Arcel, Marianne Høgsbro, Camilla Lau, Sofus Rønnow, Lennart Falk, Joen Højerslev, Morten Feldt, Johanne Bie, Susan A. Olsen, Regitze Estrup, Jan Brandi, Ulas Kilic, Morten Bjørn

Podivné lékařské experimenty, zneužívání a převýchova „necudných“ dívek. Do rukou detektiva Carla Mørcka a jeho asistenta Assada z kriminálního Oddělení Q se dostává další nevyřešený případ.

Jak souvisí děsivé, půl století staré tajemství opuštěného ostrova Sprogø se třemi mumifikovanými těly nalezenými za falešnou stěnou jednoho kodaňského bytu? A komu patřila čtvrtá, prázdná židle u prostřeného stolu?

Mrazivý detektivní příběh založený na skutečné kapitole dánských dějin je čtvrtým severským thrillerem natočeným podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena.

 

Přiznám se, že jsem knižní předlohu nečetla a ani nevím, jestli chci… vzhledem k tomu, co jsem si o knižních postavách v recenzích přečetla. Ale ty filmové mám opravdu hodně ráda, protože herecké obsazení mi přesně káplo do noty. I čtvrtý film mě dokázal vtáhnout od začátku do samotného konce, jen se mi zdá, že jsem určité věci odhadla dříve, než samotné postavy, ale to bude nejspíš tím, jak jsem u podobného žánru už vycvičená a dokážu si některé indicie spojit dohromady v celek.

I tentokrát je film správně děsivý, překvapivý a napínavý, se skvělou temnou hudbou i ponurými záběry kamery. Střídání minulosti a přítomnosti vám hezky postupně dokresluje celý děsivý obrázek. Stejně tak zjištění, že takové věci se opravdu děly a stále i dějí. Všeho je tak akorát, abyste si v závěru svým způsobem i oddychli, že se vše vyřešilo a že spravedlnost přece jen existuje… alespoň trochu.

Složka 64 je skvělý krimi thriller, který by vám rozhodně neměl uniknout. Jen je škoda, že jde spíše o „artový“ film, na který nepůjde zase tolik lidí, jak by mělo. Doufejme, že se dočkáme i dalších kousků, protože tahle série rozhodně stojí za to. Páni.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..