V říjnu 2018 vychází – 2. část

Druhá část přehledu toho, co hezkého vyšlo a co si můžete pořídit.

~ Česko ~

Prokletý trůn (Prokletý trůn #1)
Joelle Charbonneau

25.10.2018
Fragment

Dvojčata Carys a Andreas vždycky držela spolu a ochraňovala se navzájem: před dvorem, intrikami, tajemstvími i krvelačnými zrůdami, které žijí v horách za hradbami. Nikdy by je nenapadlo, že se budou muset postavit proti sobě a bojovat o trůn. Jenže přesně to se stalo, když krále i jejich staršího bratra – korunního prince – někdo zavraždil. Nyní země potřebuje nového panovníka a je čeká zkouška následnictví. Ten, kdo bude lepší, se ujme trůnu. Boj o korunu se začne brzy projevovat na jejich vzájemné důvěře. Země je rozdělená a Carys i Andreas najednou také. Zjišťují, že ten druhý je ochoten udělat pro moc cokoliv, třeba i zradit vlastní krev…

Gregor a město pod městem (Letopisy Podzemě #1)
Suzanne Collins

25.10.2018
Fragment

V prádelně jednoho nenápadného domu je malá mřížka. Za ní je ukrytý podzemní svět o jehož existenci nemá nikdo nejmenší tušení. Lidé tam žijí v křehkém míru vedle obřích pavouků, netopýrů, švábů a potkanů. Čas příměří má ale brzy skončit… Když se Gregor spolu se svojí sestrou zřítí do temné Podzemě, netuší, že jeho pád není obyčejná náhoda. Podle prastarého proroctví má sehrát velkou roli v událostech, ke kterým se v Podzemi schyluje. Gregor se střetu mezi podzemními tvory nechce účastnit. Pak mu ale dojde, že je to možná jediný způsob jak vyřešit největší záhadu svého života – zmizení otce. Proto se nakonec pustí do nebezpečného dobrodružství, které změní život jemu, i celé Podzemi.

Magický náramek (Čarodol #1)
Natalja Ščerba

25.10.2018
Fragment

Hrdinové starých slovanským mýtů, rodinná prokletí a tajemství ožívají ve skvělé fantasy zasazené do romantického prostředí divokých Karpat. Od dědictví po své prababičce si Táňa nic neslibovala. Čekala hromádku šatů prožraných od molů, staré knihy, v lepším případě album s fotkami. Když ale do chaloupky v zapadlé karpatské vesnici dorazí, čeká tam na ni zvláštní stříbrný náramek ve tvaru ještěrky. V okamžiku, kdy si jej navlékne, ocitne se v kouzelném světě mágů a vědem. Díky starému šperku získá křehká dvacetiletá dívka nadlidské síly. Bude je ale umět ovládat? Svět mágů je nebezpečný a před ní stojí mnoho otázek. Je možné milovat nepřítele a nenávidět milovaného člověka? Jak poznat, kdo je přítel a kdo ne? Na tom, jak Táňa odpoví, závisí mnohé…

Hvězda Severu
D.B.John

25.10.2018
Domino

Před dvanácti lety se Su-min vydala na romantický výlet na odlehlý jihokorejský ostrov. Měla před sebou univerzitní studia, vlastně celý život. Ale pak záhadně zmizela přímo z pláže. Je mrtvá? Její sestra Jenna se s takovouto představou nedokázala nikdy smířit. A nyní ji v této souvislosti kontaktovala CIA se žádostí o spolupráci.

Ve stejné době se paní Mun, šedesátileté rolnici ze severokorejské provincie Rjanggang, stane velmi podivná věc. Na poli najde spadlý balón s jihokorejskou pomocí. Pár kousků prodá v nedalekém městě, kde v sobě nalezne netušený obchodnický talent. Netrvá dlouho a z prosté ženy se stane prosperující podnikatelka a následně také mluvčí místního disentu.

V hlavním městě se život vysoce postaveného severokorejského diplomata začíná ubírat zcela opačným směrem. Jeho bratr aspiruje na funkci v nejužším okruhu Drahého vůdce Kim Čong-ila, ale nejprve je třeba prokázat, že po tři generace je celá rodina ideologicky bezúhonná. Tajná policie však nalezla informace, kvůli kterým se kariéry, a tím pádem i holé existence obou sourozenců mohou velmi rychle zhroutit.

Životy všech tří hrdinů se propojí způsobem, který by nikdo nečekal, a vyústí v děsivém a – ano – smrtícím závěru. Autor využívá vlastních zkušeností nabytých při pobytu v Severní Koreji a v jeho podání na stranách knihy ožívá příběh, který se možná právě teď někde na Korejském poloostrově odehrává.

Ostrý řez (Případy Lincolna Rhyma #14)
Jeffery Deaver

25.10.2018
Domino

Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová se vracejí z Itálie právě ve chvíli, kdy v New Yorku začne řádit vrah s velmi neobvyklým modem operandi. Pronásleduje čerstvě zasnoubené páry a zabíjí je ve chvíli, kdy se v klenotnictví chystají koupit snubní prsteny. Ze symbolu budoucnosti se v vrahově podání stává symbol zmaru a smrti.

New York zachvátí panika a Rhyme se Sachsovou musí začít okamžitě konat. Můžou se spolehnout na podporu newyorské policie i na vlastní kriminalistické zkušenosti, ale zanedlouho zjišťují, že tentokrát to možná nebude stačit. Tento pachatel má v plánu víc, mnohem víc, než je na první pohled patrné.

Pokaždé, když se Rhymovi se Sachsovou podaří odkrýt nějakou stopu, jako by se vrah na oplátku přiblížil k nim. A pak upoutá jeho pozornost prsten, který Lincoln dal Amélii. Na tom šperku je cosi obzvlášť přitažlivého… Mohl by dvojici legendárních vyšetřovatelů stát symbol jejich společné budoucnosti život?

Kdo mě zabil?
Bernard Werber

25.10.2018
XYZ

Gabriel Wells, úspěšný spisovatel, vynálezce a milovník spirituálních záhad, se jednoho rána probudí… mrtvý. Nechce se mu však věřit, že by zemřel přirozenou smrtí. Tato domněnka se mu velmi rychle potvrdí, a protože ho zvědavost jemu vlastní neopouští ani po smrti, rozhodne se přijít na to, kdo ho zabil. Společně s Lucy Filipini, mladičkým médiem, se pokoušejí objasnit tajemství Gabrielovy smrti – ona v hmotném světě a on v tom neviditelném.

Šestá oběť (Případy Constance Piper #1) Tessa Harris
25.10.2018
XYZ

V temných ulicích Whitechapelu se koncem 19. století neschovává jen bída, smrad, prostitutky a tolik vyhledávané potratářství… Tessa Harrisová se nechala volně inspirovat brutálními vraždami, které byly spáchány právě v této londýnské čtvrti neodmyslitelně spojené s postavou Jacka Rozparovače. Narušuje však kanonizovanou pětici jeho obětí a představuje prostředí mnohem temnější. Kdo ve skutečnosti může za zmizení mladých dívek? Je to všechno skutečně práce nechvalně známého Jacka? Muž v dlouhém plášti a klobouku vraždí prostitutky, ale kdo má na svědomí vraždy, které nenesou jeho podpis? A je vůbec nějaká žena v bezpečí?

Šance na štěstí (Modrá volavka #3)
Kristan Higgins

26.10.2018
Ikar

Colleen O’Rourkeová je romantička tělem a duší – ovšem jen když se nejedná o ni. S radostí dělá dohazovačku přátelům a pracuje jako barmanka, což jí přináší celou plejádu skvělých příležitostí, jak utěšit zlomená srdce a občas trochu napomoct náhodě správným směrem. Před deseti lety jí Lucas Campbell zlomil srdce a ona by velmi nerada, kdyby se něco takového ještě opakovalo. Ne že by si někdo vůbec troufl prolomit její obrannou zeď… Ale teď je kvůli rodinným záležitostem Lucas zpátky ve městě a zdá se, že i on má s Colleen nevyřízené účty.

Volání minulosti
Barbara Wood

31.10.2018
Ikar

Píše se rok 1857, když se Leyla Pembertonová vrací po smrti matky na rodné sídlo svého rodu. Ačkoliv zde prožila dětství, vůbec nic si z něj nepamatuje, dokonce si nevzpomíná ani na své příbuzné, kteří ji zde přivítají. Ačkoliv se k ní všichni chovají zdvořile, Leyla vycítí, že je to jen přetvářka. I přes tvrdošíjné mlčení obyvatel Pemberton Hurst se pouští do pátrání po vlastní minulosti i domnělém prokletí, které prý na její rodině už po léta ulpívá.

Lískový les (Lískový les #1)
Melissa Albert

říjen 2018
Omega

Sedmnáctiletá Alice a její máma strávily většinu Alicina života na cestě, s neobyčejnou smůlou vždy v patách.

Když však Alicina babička, podivínská spisovatelka temných pohádek, zemře o samotě na svém pozemku—Lískovém háji—tu teprv Alice pozná, jak velkou smůlu může mít.

Její máma je unesena bytostí, která tvrdí, že pochází z drsného nadpřirozeného světa babiččiných pohádek.

Jediným vodítkem je vzkaz, který máma Alici zanechala: DRŽ SE DÁL OD LÍSKOVÉHO HÁJE. Aby Alice získala mámu zpět, musí se nejdřív vydat do Lískového háje, a poté do světa, kde babiččiny pohádky začaly…

Naslouchej noži (Nespoutaný chaos #1)
Patrick Ness

říjen 2018
Slovart

Představte si, že žijete ve městě, kde každý dokáže slyšet vaše myšlenky. Představte si, že jste ustavičně obklopeni myšlenkovým mrakem – Hlukem, který spojuje mysli všech obyvatel města a nikdy vás nenechá na pokoji. Pro dvanáctiletého Todda je to každodenní realita. Ale ve chvíli, kdy začne odpočítávat dny, které mu zbývají do třináctých narozenin, nalezne něco zdánlivě nemožného: místo, kde Hluk neexistuje. Todd nechtěně objeví tajemství, která měla zůstat navždy ukrytá, a musí i se svým věrným psem prchnout, aby si zachránil holý život. Je ale vůbec možné uniknout pronásledovatelům, když kvůli Hluku dokáží slyšet každou myšlenku?

Kodex lovce stínů
Joshua Lewis, Cassandra Clare

říjen 2018
Slovart

Kodex lovců stínů je nejlepším přítelem každého mladého lovce stínů, a to již od 13. století, kdy byl publikován poprvé.

Nekonečná válka s démony může být velice stresující, a tak není divu, že člověk sem tam pozapomene jemné nuance démoních jazyků nebo tipy na co nejefektivnější zneškodnění raumů. S Kodexem vás ale podobné patálie trápit nebudou.

Už zase létám
Sita Brahmachari

říjen 2018
Slovart

Kite se pár dní před šestnáctými narozeninami rozpadne celý svět. Její nejlepší kamarádka, nadaná a vzorná Dawn, spáchala sebevraždu, ačkoli Kite neměla ani tušení, že je s ní něco v nepořádku. Kite, dosud sebevědomá a plná života, se musí vyrovnat s pocity ztráty, žalu, vzteku i viny. Spolu se svým tátou opouští domov v Londýně a vydává se na výlet do Jezerní oblasti, kde objevuje rodinné kořeny i sebe sama. Opravdu dařit se to ale začne až ve chvíli, kdy se seznámí s místním klukem Garthem. Protože někdy je kupodivu lehčí svěřit se cizinci než vlastní rodině…

Nebezpečná laskavost
Darcy Bell

říjen 2018
Leda

JE JEJÍ NEJLEPŠÍ KAMARÁDKA,
SVĚŘILY SI VŠECHNA SVOJE TAJEMSTVÍ.
JENOM JEDNO NE…

Emily je okouzlující žena s oslnivou kariérou v módním oboru a s pohledným manželem Seanem tvoří pár, kterému leckdo závidí. Zároveň je zodpovědná a milující matka. Její kamarádka Stephanie, jejíž manžel před několika lety tragicky zahynul při autonehodě, se stará o malého syna a úzkostné pocity ventiluje na svém blogu určeném komunitě matek s malými dětmi.

Všechno začalo drobnými laskavostmi. “Mohla bys vyzvednout Nickyho ze školy?” prosila Emily už několikrát svoji nejlepší kamarádku. A Stephanie je pokaždé ráda, že může být přítelkyni užitečná.

Jednoho dne si ale Emily pro syna nepřijde, nezvedá mobil, neodpovídá na textovky. Nejistota trvá několik měsíců, až se v jezeře najde tělo utonulé ženy, kterou policie identifikuje jako Emily. Případ je uzavřen jako sebevražda… jenomže Stephanie náhodou narazila na důvod k pochybnostem a nejistota ji svírá čím dál naléhavěji. Neví Sean o Emilyině zmizení víc, než přiznává? Jak dobře znala svoji nejlepší kamarádku? Co ví o jejím dřívějším životě? Neudělala chybu, když se jí svěřila s tím, na co by ze své minulosti nejraději zapomněla? Co když se za kamarádstvím skrývá záludný, detailně promyšlený ďábelský plán?

ZNÁ VŠECHNA VAŠE TAJEMSTVÍ… A PROTO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÁ

Prach, který se snáší ze snů
Louis de Bernieres

říjen 2018
Plus

Na začátku dvacátého století vyrůstá Rosie McCoshová se svými třemi sestrami, veskrze konzervativní matkou a dobromyslným otcem v idylické domácnosti v Kentu. S chlapci ze dvou sousedních rodin, Pittovými a Pendennisovými, prožívají všichni bezstarostná léta plná zábavy. Čas nevinnosti a dětských her ovšem přeruší první světová válka a bratři z obou rodin se ocitají v bojové vřavě.

Před mladou Rosie leží cesta plná nástrah: ucházejí se o ni dva muži a její smysl pro povinnost a touha žít naplno ji ve složitých letech přivádějí do situací, na které jako venkovská dívka není ani zdaleka připravená. Válka navíc nešetří nikoho a obrovská tragédie obrátí Rosiin život vzhůru nohama. Dokážou ona a její sestry začít nový život na troskách zničeného světa?

Alias Grace
Margaret Artwood

říjen 2018
Argo

Historický román Alias Grace je založen na skutečných událostech, vraždách Thomase Kinneara a Nancy Montgomeryové, z nichž byla obviněna mladičká služebná Grace Marksová a sluha James McDermott. Za mladou Grace, trpící ztrátou paměti, přijíždí do věznice po deseti letech mladý psychiatr Simon Jordan, aby se v ní pokusil vzkřísit pohřbené vzpomínky a zjistil, jestli zločin skutečně spáchala.

Během dlouhých rozhovorů hledá cestu do její paměti skrz sny a dotazy na dětství strávené v Irsku, odkud se celá rodina přesunula do Kanady za lepším životem. Přes původně čistě profesionální zájem o Gracin případ se postupně zaplétá do jejího příběhu. Gracino vyprávění i Jordanovy životní peripetie se odehrávají v kulisách Kanady první poloviny 19. století.

Medvěd a slavík
Katherine Arden

říjen 2018
King Cool

Ve vesnici na okraji divočiny severního Ruska, kde po většinu měsíců v roce panuje zimní, zasněžené počasí a kde neustále vane chladný, až mrazivý vítr, vypráví starý sluha shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru a Zimním králi – kouzly a čárami prodchnuté příběhy ze starých dob, jimiž zdejší církevní autority sice opovrhují, ale z myslí lidí je nikdy nevymažou.

Pro mladou a divokou Vasju však tato vyprávění nejsou vymyšlená. Vidí totiž duchy, kteří střeží její domov, stejně jako rostoucí síly černé magie, které se skrývají v okolních lesích.

Město ztracených
Kelley Armstrong

říjen 2018
Vyšehrad

Casey Duncanová vyšetřuje vraždy, sama však bojuje s temnou minulostí. Aby před manželem ukryla svou přítelkyni, uprchnou do Rocktonu. Jenže město uprostřed kanadské divočiny je útočištěm i pro další ztracené existence. Místní šerif není z dalších uprchlic nadšený, ale potřebuje od Casey pomoc s vyšetřováním sériových vražd. Casey poznává místní obyvatele a zjišťuje, že ne všichni sem utekli před nebezpečím. Naopak. Sami představují větší hrozbu…

Smrtelné stroje
Philip Reeve

říjen 2018
Mladá fronta

Představte si, že žijete v Londýně daleké budoucnosti, který se pohybuje prostorem pomocí motorů a kol a požírá jiná města. A co když vypadnete ze svého rodného mobilního města do zlověstného neznáma?

Přesně to se přihodí Tomovi, hrdinovi prvního dílu slavné sci-fi tetralogie. Je zrazen svým velkým vzorem, významným historikem Valentinem, a ocitne se uprostřed nehostinné pustiny. Jeho jedinou společnicí je nemluvná dívka Hester, která se touží pomstít Valentinovi za to, že zabil její rodiče a ji samotnou zmrzačil. Vydají se spolu zpátky do Londýna a na nebezpečné pouti je čekají mnohá dobrodružství. Přitom si Tom postupně uvědomuje, že dosud slepě věřil lidem, kteří si to nezasluhují, a myšlenkám, které vedou svět do záhuby…

Hnízdo ďábla
Terry Goodkind

říjen 2018
Banshies

Kate Bishopové zůstává po brutální vraždě bratra mnoho nezodpovězených otázek. Proč držel ve sklepě muže spoutaného v řetězech? Jaký měl vztah s policistkou, která případ vyšetřuje? Mohla mít jeho vražda souvislost se smrtí samotářského strýce před třemi týdny?

Kontaktuje ji muž, záhadný autor knihy Stručné dějiny zla. Tvrdí, že zná odpovědi na všechny otázky – odpovědi, které jí odhalí podstatu skutečného zla. Následně se ukazuje, že stejně jako její bratr má skrytý talent, jenž ji odsuzuje na smrt z rukou lidských superpredátorů.

Nebezpečná cesta do temných postranních uliček, nejtemnějších koutů lidské mysli a ke skutečné podstatě člověka – na místa, kam se odvážilo nemnoho lidí a z nich většina zemřela…

Dvě místa na slunci (Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu #2)
Becky Chambers

říjen 2018
HOST

Lovelace byla kdysi jen umělou inteligencí na tunelářské lodi. Když se po zhroucení a restartu systému probudí v umělém těle, nic si nepamatuje. Přesto musí znovu začít žít ve světě, kde je sama její existence ilegální.

Technička Chilli, která spolu se svými kolegy pro Lovelacinu záchranu nasadila krk, je odhodlaná jí se životem v novém světě pomoci. Chilli má totiž s novými začátky vlastní zkušenosti.

Chilli a Lovey společně zjistí, že i když je galaxie nezměrně rozlehlá, pro opuštěnost v ní není místo.

Lazar (Joona Linna #7)
Lars Kepler

říjen 2018
HOST

Policisté objeví v bytě na předměstí Osla tělo mrtvého muže. Z toho, co najdou v mrazáku, jsou v šoku. Zavražděný byl vykradač hrobů, sběratel trofejí a kanibal. Jednou z trofejí je i lebka Summy Linnové, Joonovy manželky.

O několik dní později požádá švédskou policii o pomoc německá komisařka. V kempu nedaleko Rostocku byl zavražděn sexuální násilník.
Joona záhy pochopí, že zdánlivě náhodnou souvislost mezi oběťmi nemůže ignorovat – stopy vedou k někomu, kdo má být již dávno mrtvý.

Někdo blízký (Inspektor Adam Fawley #1)
Cara Hunter

říjen 2018
HOST

Vědí, kdo to udělal. Možná si to ještě neuvědomují. Ale vědí to.

Když osmiletá Daisy Masonová zmizí během oslavy z domu, inspektor Adam Fawley dobře ví, že v devíti případech z deseti je pachatelem někdo blízký. A Daisyina rodina je přinejmenším zvláštní – matka se při výslechu zoufale snaží udržet zdání normálnosti, kdežto otec je chladný a nepřístupný. A pak je tu Daisyin mladší bratr, zakřiknutý a nemluvný…

VInspektor Fawley hraje o čas a snaží se najít jakoukoli stopu, ale dívka jako by se propadla do země – nikdo nic neviděl, nikdo nic neví. Ale všichni mají na událost svůj názor a zdá se, že každý skrývá nějaké tajemství.

Ana
Roberto Santiagou

říjen 2018
HOST

Vyhořelá právnička se musí postavit králům hazardu. A to ještě netuší, že se bude hrát i o její život…

Právnička s temnou minulostí Ana Tramelová právě dopadla až na dno své kariéry. Před lety pracovala jako vyhledávaná obhájkyně pro nejlepší firmy ve městě. Teď už nemá koho obhajovat a své city otupuje popíjením whisky. Jednoho rána ji však z kocoviny probudí nečekaný telefonát — volá její bratr Alejandro, se kterým nepromluvila už pět let. Je obviněný z vraždy a kromě své sestry nemůže nikomu věřit. Navzdory všem pochybnostem se Ana rozhodne bratrovi pomoct.

Postupně zjišťuje, že její úkol bude ještě těžší, než předpokládala. Při obhajobě musí čelit velkým hazardním firmám a navíc se ukáže, že jí bratr spoustu věcí zamlčel: dluží stovky tisíc eur, oženil se a má dvouletého syna. Ana proto osloví svoji dávnou kamarádku Conchu, která si za spolupráci vynutí slib — že Ana přestane pít. Narychlo spolu sestaví tým složený ze zestárlého vyšetřovatele na penzi, mladičké nezkušené právničky, jejímž největším úspěchem byla krádež vstupních testů na právnickou fakultu, a gamblera, který by za hrst drobných prodal vlastní matku. Šance na výhru se zdají mizivé a navíc to vypadá, že v tomto případu nepůjde jen o peníze, ale také o krk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..