Filmová recenze: Rudá volavka

Rudá volavka mě lákala svým námětem už od chvíle, kdy jsem zjistila, že se k filmu upsala Jennifer Lawrence, kterou mám moc ráda. A o to víc mě začala lákat i knižní předloha.

Režie: Francis Lawrence
Scénář: Justin Haythe
Kamera: Jo Willems
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker, Jeremy Irons, Ciarán Hinds, Charlotte Rampling, Matthias Schoenaerts, Nicole O’Neill, Sergej Polunin, Joely Richardson, Douglas Hodge, Thekla Reuten, Joel de la Fuente, Júlia Ubrankovics, Sakina Jaffrey, Sergej Onopko, Kristof Konrad, Makar Zaporožskij, Sasha Frolova

Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti.

Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně.

Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit?

 

Pokud máte za sebou hromadu špionážních thrillerů a detektivních příběhů, jistě vás některé věci a zvraty nepřekvapí a možná dokážete celkem slušně předpovědět jednotlivé zvraty. Asi tak jako já. To ale nemění nic na tom, že jsem si tenhle kousek parádně užila od začátku až po konec. Protože i když tak nějak tušíte, co se bude dít, v jistých chvílích vám skoro vylezou oči z důlků nad tím, co se děje.

Herecké obsazení je na jedničku se vším všudy. Jennifer je naprosto parádní a hraje své utrpení dost přesvědčivě. Nehledě na jiné praktiky. Až člověka zamrazí z toho, co všechno se děje ve světě za oponou, o němž nikdo z nás nemá ani ponětí a které rozhodně existuje. Do toho všeho ještě skvělý hudební podkres, který situace ještě více vykreslí a máte to.

Pokud jste pochybovali, jestli film stojí za to, nepochybujte a podívejte se na něj. Na chvíli se tak dostanete do špionážního světa, co je děsivější než noční můra. A o tom to je.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Avelyne napsal:

    Film je to skvelý a má myšlienku na zamyslenie, jediné, čo mi v ňom vadilo je fakt, že PG rating je od 15tich, pričom je v tom filme vykreslené veľmi detailne a veľmi vierohodne krvavé násilie a mučenie. I za menej dostali niektoré snímky Rating 18+. Prajem si vedieť skôr, že v tom filme majú byť tak krvavé scény, nebrala by som na to mladšie ročníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..