Filmová recenze: Ready Player One

Na tenhle kousek jsem byla neuvěřitelně natěšená, takže není divu, že jsem do kina vyrazila těsně po premiéře a nelitovala jsem. Bavil mě tak moc, že jsem si koupila i knihu a s chutí se začetla.

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Zak Penn, Ernest Cline
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Mark Rylance, Simon Pegg, Lena Waithe, T.J. Miller, Philip Zhao, Win Morisaki, Hannah John-Kamen, Ralph Ineson, Susan Lynch, Clare Higgins, Laurence Spellman, Perdita Weeks, Kit Connor, Simone Kirby, Lynne Wilmot, Blake Ridder, Letitia Wright, Kae Alexander, Paul Barnhill

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS.

Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí.

 

Já mám u tohoto filmu spíš pocit, že je pro dospělé než pro dospívající nebo pro děti, protože je v něm skryto tolik popkulturních odkazů, že si jej dokážou pořádně vychutnat opravdu jen fanoušci. Film mě chytnul už od úvodních tónů jedné z mých nejoblíbenějších písní a pustil mě až na samotném konci, který přišel až závratně brzo.

Je pravda, že by si film zasloužil více „hraných“ částí než těch virutálních, ale ono to k tomu všemu asi tak nějak i patří. Protože ty oči nad těmi sekvencemi až přecházely, občas bylo těžší sledovat, co všechno se vlastně děje. Je to celkově film, který musíte vidět několikrát, protože jednou je prostě málo.

Herecké obsazení je taky parádní… od hlavních hrdinů až po padouchy. I když je pravda, že v konečném důsledku snažení padouchů bylo docela i k smíchu. Celkově mě ovšem tak nadchnul, že jsem si pořídila knihu, abych mohla zjistit, co všechno do příběhu autor narval. A že je toho vážně hodně…

Ready Player One je skvělý film. Tak skvělý, že si jej vážně nesmíte nechat ujít. Už kvůli tomu, že každý z nás potřebuj občas utéct od reality a šedi života. Nebudete litovat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Kika napsal:

    Absolutne suhlasim! Ja som sice najprv knihu prečítala na jednu šupu, v jedno poobedie, ale hneď dva dni po vydaní filmu už som bežala do kina a bola to proste pecka 🙂 určite si film pozriem ešte aspoň niekoľkokrát…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..