Filmová recenze: Blade Runner 2049

Knižní předlohu od Philipa K. Dicka jsem sice nečetla, ale tohle pokračování kultovního bijáku mě dost lákalo hlavně kvůli obsazení, ačkoliv jsem ani pořádně nevěděla, o co jde. A i když jsem polovinu filmu nevěděla, co si o něm myslet, byla to naprostá bomba.

Režie: Denis Villeneuve
Scénář: Hampton Fancher, Michael Green
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Benjamin Wallfisch, Hans Zimmer
Hrají: Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeks, Ana de Armas, Robin Wright, Jared Leto, Dave Bautista, Carla Juri, Mackenzie Davis, Lennie James, Barkhad Abdi, David Dastmalchian, Wood Harris, Hiam Abbass, Mark Arnold, Edward James Olmos, Sean Young, Sallie Harmsen, Krista Kosonen, Elarica Johnson, Tómas Lemarquis

Třicet let po událostech prvního filmu odhaluje nový Blade Runner a důstojník losangeleské policie K (Ryan Gosling) dlouho ukryté tajemství, které je natolik zásadní, že by mohlo zcela rozvrátit poslední zbytky lidské společnosti.

Toto odhalení ho nutí zahájit pátrání po Rickovi Deckardovi (Harrison Ford), bývalém Blade Runnerovi losangeleské policie, který je už 30 let nezvěstný

 

Nejsem si jistá, na kolik pokračování vůbec nějak vychází z původní předlohy, spíš asi vychází z prvního dílu, ale i tak musím říct, že to je velice vydařený filmový kousek. Ryan Gosling je samozřejmě k sežrání, takže polovinu času nevíte, jestli vám ho je líto, nebo ho prostě chcete vidět nakopat někomu zadek ve velkém stylu. Postupně se tu a tam objeví známé herecké tváře, které často pěkně překvapí.

Samotná zápletka je poměrně jednoduchá, ale taky docela zapeklitá, pokud jste stejně jako já neviděli první díl. Musíte si pak toho daleko víc pospojovat dohromady. Je to vyloženě scifi film, kterých v kině moc neuvidíte a nemyslím si, že úplně všem sedne. Ovšem ty záběry, dialogy, a panejo ta úžasná hudba! Chvílemi mi film sice přišel zbytečně natahovaný, než by měl být, ale ono se to dá zkousnout.

Celkově mi ovšem druhý díl přijde jako můstek k pokračování, jelikož mi toho přijde hodně nevysvětleného a otevřeného. Vlastně se dá hodně na čem stavět a kam co posouvat, takže netrpělivě očekávám, kdy ohlásí pokračování (pokud to už neudělali a já to nevím). Každopádně se budu opakovat, ale byla to bomba!

Blade Runner 2049 je scifárna ze staré školy v novém hávu a s výraznějším hudebním zážitkem. Gosling je skvělý, ale Forda tam rozhodně mohlo být daleko víc, protože je to i na svůj věk stále fešák. A hrát zatraceně umí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..