Filmová recenze: Temná věž

Je docela vtipné, že jsem od Kinga tolik knih nečetla, spíš jsem viděla filmy a seriály, o nichž většina fanoušků říká, že stojí za prd. Temná věž je poměrně velká knižní série, takže je zvláštní, že se své adaptace dočkala až teď.

Režie: Nikolaj Arcel
Scénář: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel
Kamera: Rasmus Videbæk
Hudba: Junkie XL
Hrají: Tom Taylor, Idris Elba, Matthew McConaughey, Katheryn Winnick, Claudia Kim, Jackie Earle Haley, Abbey Lee, Dennis Haysbert, Nicholas Hamilton, Fran Kranz, José Zúñiga, Karl Thaning, Joe Vaz, Michael Barbieri, Jay-Jay Botha, Kenneth Fok

Roland Deschain, poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O’Dimem, známým též jako Muž v černém a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír.

Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit.

 

 

Na Temnou věž jsem chtěla jít původně do kina a ohromně jsem se těšila, jenže pak neustále hýbali s premiérou a první ohlasy nebyly moc nadšené. Tak to už nějak u adaptací Kingových knih bývá zvykem, ale nějak mě to odradilo. Taky je už docela otravné, že snad do všech filmů poslední dobou obsazují Idrise Elbu, takže je ho prostě všude na mě nějak moc, i když je to hodně hezký chlap. Takže jsem se k filmu dostala až teprve teď a asi jsem za to i ráda.

Knižní předlohu jsem nečetla, takže nevím, nakolik věrná adaptace to je, ale místy jsem měla problém pochopit souvislosti. Respektive mi přišlo, že byly základní věci vysvětleny až později, než by měly být. Ústřední dvojice byla taková nijaká, kluk mi místy lezl na nervy, pistolník Roland byl někdy až moc sobecký a Walter byl tak trochu slizák. Příběh sice měl spád, ale kdybyste některé pasáže vynechali, o nic byste nejspíš nepřišli.

Je to docela škoda, možná za to mohl podivně napsaný scénář, na němž se podílelo až moc lidí. Možná to bylo zvláštně zvoleným obsazením. Anebo jsem na to možná jen neměla tu správnou náladu. Těžko říct. Určitě se to dalo pojmout líp. S takovou se možná ani toho seriálu nedočkáme.

Temná věž není špatný film, ale celou dobu vám bude něco chybět. Víc informací. Víc zvratů. Víc postav. Víc toho fantasy prvku. Rozhodně to je promarněná šance vytvořit pořádnou kultovku a zapadne někde vedle Vampýrské akademie a Města z kostí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Lenny napsal:

    Ty informace tam ani byt nemuzou. Scenaristi si to cele vycucali z prstu, nechali jen postavy a i ty zmenili. Je to hrozna slabota, pritom predloha je genialni. Velke zklamani.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..