Filmová recenze: Hora mezi námi

Na tenhle filmový kousek jsem byla docela zvědavá, protože jsem naposledy viděla Kate Winslet ve Švadleně a tam se mi ohromně líbila. A jsem ráda, že jsem nakonec na film šla, protože měl přesně vše, co jsem čekala.

Režie: Hany Abu-Assad
Scénář: Chris Weitz, J. Mills Goodloe
Kamera: Mandy Walker
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Kate Winslet, Idris Elba, Dermot Mulroney, Beau Bridges, Waleed Zuaiter, Lucia Walters, Lee Majdoub, Adam Lolacher, Vincent Gale

Alex je fotoreportérka, která spěchá na vlastní svatbu. Má ji už za dva dny. Na letišti ji však zaskočí nečekané potíže, pravidelné lety jsou kvůli blížící se bouři zastaveny. Na letišti se setká s Benem, lékařem spěchajícím na důležitou operaci. A tak tito dva náhodní spolucestující považují za velké štěstí, když najdou pilota malého letadla, který je ochoten s nimi odletět. Ale jejich radost vyprchá v okamžiku, kdy pilot za letu dostane mrtvici a letadlo se zřítí na zem. Tím se tito dva spolucestující, kteří se poprvé setkali až na letišti, ocitnou uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu.

Vysílačka je napadrť, pilot po smrti a kolem nich jen sníh, hory, skály a neobydlená divočina. Let nebyl ohlášený, nikdo tedy ztracené letadlo nehledá. Odvážnější Alex si uvědomí, že k nim žádná pomoc nepřijde, přesvědčí váhajícího Bena a vydávají se na nebezpečnou cestu. V extrémních podmínkách nemají jinou šanci na přežití, než že si i přes svou rozdílnost vytvoří silné pouto a naleznou společnou sílu, o níž do této chvíle neměli ani tušení. Začnou k sobě hledat cestu, přehodnocují vlastní minulost a v extrémních podmínkách bojují o holý život. Podlehnou zraněním těla a duše, nebo ve zdánlivě beznadějné situaci znovu uvěří v důvěru a lásku? A pokud přežijí, dokáží se vrátit do svých životů?

 

Pokud od filmu čekáte něco převratného, co tu ještě nebylo, asi raději jděte o dům dál. Já jsem naopak ráda, že jsem dostala přesně to, na co jsem do kina šla a ještě to vše bylo zabaleno do krásného horského prostředí. V němž bych se tedy nechtěla ocitnout sama a bez pomoci a o to víc teda oba palce nahoru za všechny, kteří si něčím podobným prošli a přežili, protože přesně jak film ukázal, tady si opravdu člověk sáhne až na dno svých sil.

Ačkoliv Kate Winslet s Idrisem Elbou vypadají jako nesourodá dvojice, brzy vás přesvědčí, že  do svých rolí krásně sednou. Celý jejich vývoj je přitom dost uvěřitelný, i když člověk musí tu a tam přimhouřit oči nad jinými věcmi, které by za jiných okolností nefungovaly. Ale když si člověk uvědomí, že to je prostě americký film, mávne nad tím rukou. A že mávat budete víc než jednou.

Tak jako tak jde ale o skvělý film, při něžm budete trnout hrůzou až do posledního okamžiku, protože nebudete vědět, jestli to přežijí oba, nebo jestli přežijí vůbec. Na druhou stranu ovšem pes, který je doprovázel, nejspíš dokáže přežít úplně všechno… což tak trochu taky nedávalo smysl, ale co. Film to byl moc fajn.

Pokud ještě stále váháte, jestli se na film zajít podívat, neváhejte. Je opravdu podařený a má spád. Navíc i ten konec je přesně takový, jaký by měl být.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..