Filmová recenze: Úkryt v ZOO

Filmy s tématikou druhé světové války mám ráda a i když se mi na tenhle nepodařilo zajít do kina, konečně jsem ho viděla a moc se mi líbil.

Režie: Niki Caro
Scénář: Angela Workman
Kamera: Andrij Parekh
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl, Iddo Goldberg, Shira Haas, Michael McElhatton, Val Maloku, Martha Issová, Daniel Ratimorský, Goran Kostic, Arnošt Goldflam, Marián Mitaš, Martin Hofmann, Jitka Smutná, Waldemar Kobus, Slavko Sobin, Alena Mihulová, Nataša Burger, Hana Frejková, Magdalena Lamparska, Vilma Frantová, Magdaléna Sidonová, Ester Kočičková, Petra Bučková, Roman Vejdovec, Roman Horák, Ladislav Hampl, Václav Neužil ml., Brian Caspe, Jakub Šmíd, Míra Nosek, Daniel Sidon, Anna Fialová, Štepánka Fingerhutová, Jakub Koudela, Josef Havrda, Timothy Radford

Antonina Zabinská práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě.

Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta.A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem.

Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck, prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost.

 

Na filmovou adaptaci knihy Diane Ackerman jsem byla zvědavá už od prvních trailerů. Natáčení jsem nějak zazdila a ani jsem nevěděla, že se to dokonce natáčelo v Praze v Holešovicích. Příjemným plusem byli i čeští herci, kteří se ve filmu objevili. Celková zápletka sice není nic, co by tu ve své různé podobě nebylo, ale i tak jsem až do poslední chvíle doufala, že se hlavním hrdinům nic nestane, protože jsem samozřejmě na konci nechtěla brečet jako želva.

Jessica Chastain je ve své roli úžasná a hlavně neuvěřitelně milá. Líbilo se mi zasazení do Varšavy, i to, že šlo o netradiční prostředí ZOO. Zvířat jsme si sice zase tolik neužili, ale rozhodně to mělo něco do sebe. A pokud se člověk orientuje v historii, hlavně v dějinách týkající se druhé světové války, ocení vložení všech důležitých událostí.

Někomu se může zdát film docela dlouhý, ale já měla pocit, jako by neskutečně rychle utíkal. Některé momenty mohly být krapet nudnější a moc mi nesedl Johan Heldenbergh v roli jejího manžela, ale to vůbec nevadilo. I tak jsem tajila dech a čekala, co přijde.

Úkryt v ZOO je film, který vás zasáhne a jen tak nepustí. Skvělá výprava, skvělá hudba, skvělé herecké výkony i hromada českých herců v českém rádoby „polském“ prostředí. Je to kousek, co se mezi ostatními neztratí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Baru napsal:

    Na film jsem zvědavá, do knížky jsem se nemohla vůbec včíst, což mi bylo líto, protože tuhle tématiku mám taky ráda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..