Filmová recenze: Popírání holocaustu

Jak jsem už psala minule, filmy týkající se druhé světové války mám ráda, proto jsem se pustila i do tohoto.

Režie: Mick Jackson
Scénář: David Hare
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Howard Shore
Hrají: Rachel Weisz, Andrew Scott, Tom Wilkinson, Timothy Spall, Caren Pistorius, Alex Jennings, Jack Lowden, Harriet Walter, Mark Gatiss, John Sessions, Nikki Amuka-Bird, Michael Epp, Ellie Fox, Abigail Cruttenden, Basil Eidenbenz, Ziggy Heath, Will Attenborough, Anthony Milton, Graham Curry, Daniel Cerqueira

Film líčí právní spor uznávané spisovatelky a historičky Deborah E. Lipstadtové (Rachel Weisz) proti Davidovi Irvingovi (Timothy Spall), který ji obvinil z urážky na cti. Lipstadtová totiž veřejně označila Irvinga za člověka popírajícího holocaust.

V anglickém právním systému padá v případě urážky na cti důkazní břemeno na žalovaného, proto musí Lipstadtová a její právní tým, vedený Richardem Ramtonem (Tom Wilkinson), dokázat, že k holocaustu skutečně došlo.

 

Na Popírání holocaustu se mi líbí to, že je to film podle skutečných událostí, které se opravdu staly. Deborah Lipstadtová opravdu napsala knihu s názvem Popírání holocaustu, jež jsme se v češtině dočkali už v roce 2001, a skutečně musela pak u soudu dokázat, že se holocaust opravdu stal. A i tomto procesu pak napsala knihu, která také vyšla v češtině.

Fascinuje mě na téhle skutečnosti totiž nejvíc to, že vážně existují lidé, kteří odmítají myšlenku toho, že Hitler za druhé světové války budoval koncetrační tábory, kde hromadně vraždil ty, co se mu nehodili do krámu. Můj mozek to prostě nedokáže tak úplně pochopit, jak to může někdo popírat. Byla jsem v Osvětimi, v Březince, v Terezíně a silně mě to zasáhlo, takové věci nedokáže člověk jen tak vymazat.

O to víc mě takové filmy baví, protože doufám vždy ve správný konec, kdy dobro vyhraje nad zlem. A řeknu vám, že tenhle film vás udrží napjaté až do samotného konce. Přiznám se, že mi Rachel Weisz v hlavní roli moc k srdci nepřirostla, ale to nic nemění na to, že je to hodně silný film.

Popírání holocaustu je kousek, který byste neměli vynechat. Ukazuje lidskou zvrácenost minulosti, ale i přítomnosti. Hlavní poselství tkví ovšem v tom, že občas člověk musí bojovat za to, co je správné, i když ho to stojí skoro všechny síly. Jinak zlo vyhraje…

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..