Světlo a stíny

Autor: Leigh Bardugo
Originální název: Shadow and Bone
Český název: Světlo a stíny
Knižní série: Griša (Shadow and Bone)
Díl: první
Žánr: young adult, fantasy, magie, zvláštní schopnosti
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky…

Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků.

Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, míří k určitému cíli. Ten ale bude děsivější, než by si přála…

Nakladatel: Henry Holt and Company (EN), Fragment (CZ)
Počet stran: 358 (EN), 330 (CZ)
Vazba: Brožovaná a vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 5.6.2012
Vydání v ČR: 30.1.2017

Datum četby: 4 dny, červenec 2017, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nějak mě to neuchvátilo. Přišlo mi to jako nevyužitý potenciál a ten podivný milostný trojúhelník mě spíš děsil. Uvidíme, jaké bude pokračování.

Oficiální stránky autora

Můj názor: Na tenhle knižní kousek jsem byla opravdu zvědavá, padl mi do oka už před pěti lety, ale známe to… knih je plno a tak jsem se k němu dostala až teď, když nám vyšel také v češtině. Musím ale říct, že jsem od knihy čekala daleko víc a mrzí mě, že jsem z ní nebyla tolik unešená.

Hlavní hrdinka není špatná, ale většinu času mi přišla jako naivní fňukna, ze které se rázem stala tak trochu Mary Sue. Vrcholem pro mě byla chvíle, kdy jí začal projevovat své city dokonce hlavní temňák, o němž jste dobrou polovinu knihy nevěděli, co si vlastně myslet. A pak se tam znovuobjeví třetí do party a milostný trojúhelník je na světě.

Vysvětlení celého světa a jeho hierarchie pro mě bylo docela matoucí. Nějak jsem si to prostě nedokázala dobře poskládat v hlavě tak, aby mi to opravdu dávalo smysl a mám pocit, že i po dočtení v tom pořád tápu. K Malovi jsem si bohužel nemohla vytvořit skoro žádný vztah, Temnyj mi přišel většinu času na přesdržku a jeho fangirls mi byly docela k smíchu. Alina se postupně z naivní holčičky změnila v dívku schopnou obětovat i svůj život a věřím, že v dalších dílech to s ní bude lepší.

Sečteno podtrženo ovšem začátek Grišy není to pravé ořechové. Spíš jde o takovou polohloupou young adultku, co si tak trochu hraje s fantasy a s imitací Ruska, ale docela tápe. Škoda, mohl to být o dost lepší rozjezd.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..