Filmová recenze: The Circle

Na The Circle jsem byla natěšená od chvíle, kdy jsem zjistila, že jde o nový film s Emmou Watson, kterou mám moc ráda. Nějak jsem se k něu dostala ale až teď… a možná je to dobře.

Režie: James Ponsoldt
Scénář: James Ponsoldt, Dave Eggers
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan, Patton Oswalt, Bill Paxton, Glenne Headly, Ellar Coltrane, Poorna Jagannathan, Amir Talai, Nate Corddry, Ellen Wong, Regina Saldivar, Hunter Burke, Troy Murray, Mamoudou Athie, Elvy Yost, Smith Cho

Svět bez hladu. Svět bez válek. Svět bez nemocí. Neomezené možnosti. V úchvatné a největší high-tech společnosti The Circle neexistuje problém, který by nebylo možné vyřešit. Její technologie mají moc doslova změnit svět. Právě sem, do zaměstnání snů, nastupuje mladá a ambiciózní dívka Mae (Emma Watson).

SDÍLET ZNAMENÁ STARAT SE.

Šéf a zakladatel (Tom Hanks) společnosti je vizionář, který vybudoval v Circle ráj na Zemi a který touží po dokonalém světě. Jeho receptem na pokrok a na šťastné a spokojené lidstvo je svět bez tajemství, naprostá otevřenost a transparentnost všech lidí, sdílení . . . a sledování.

CHOVÁŠ SE HŮŘ NEBO LÍP, KDYŽ TĚ NĚKDO SLEDUJE?

Mae je obklopená vymoženostmi supermoderní společnosti. Ohromena ideály a vzájemností se na návrh samotného šéfa Circle zapojí do experimentu, který by štěstí a pokrok v Circle mohl rozšířit do celého světa. Současně s tím začne potkávat tajemného muže. Stane se její nový život pohádkovým snem nebo dostane příchuť hororové noční můry? Bude mít kruh, do něhož vstoupila, cestu ven?

KDO MÁ TAJEMSTVÍ, LŽE.

 

The Circle je další filmovou adaptací knižní předlohy, tentokrát z pera Davea Eggerse, který se podílel také na tvorbě scénáře. Netuším, jaká je kniha a jak moc se jí film drží, ale předpokládala bych, že si na to autor snad dohlédl. Proto mi nedává smysl, jak mohl vzniknout takhle plochý film, jehož konec naprosto nedává smyl… anebo jsem ho prostě jenom já nepochopila. Prosím, vysvětlete mi ho.

Všechno přitom začíná poměrně nadějně, ačkoliv je rozjezd na můj vkus až moc pomalý. Zapojení hlavní hrdinky do postupného kruhu šílenství je rozhodně zajímavé a s napětím čekáte, co se bude dít dál a kam až vás zavede. A že vás zavede hodně daleko. Celou dobu vám ale bude něco důležitého chybět. Nevíte, co to je a nedozvíte se to ani po skončení filmu. Místo velkolepého odhlaení a „napravení“ dost ujeté situace a myšlenek, se vám nedostane téměř ničeho.

Herecké obsazení také docela slábne. Emma Watson je skvělá, ale jako by i jí něco chybělo. Nějaká větší jiskra. Tom Hanks ze své role vůbec nevymáčkl maximu a to by určitě dokázal, nejspíš mu to ani scénář nedovoloval. Tajemná postava původního tvůrce myšlenky se naprosto mine účinkem. Kamarádka hlavní hrdinky, která ji do celé téhle práce uvrtala, se taky tak nějak ztrácí v nenávratnu, jen aby tu a tam něco nakousla a nedořešila. A o rodičích hlavní hrdinky nemluvím, ti se úplně minuli účinkem Dohromady to vytváří jen jednu velkou děravou pavučinu.

The Circle je film, který vás donutí zamyslet se, jak důležité je mít soukromí. Že ne všechno je potřeba sdílet se všemi. Že technologie dokáže být pěkně nebezpečná. Že by se v první řadě mělo myslet na lidskost a ne na honbu za pokrokem. Celkově ovšem film tak nějak postrádá ten správný happy end, což vyvolává pachuť jakési nemožnosti návratu…

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..