Tento měsíc v kinech (29)

Máme tu další měsíc a spolu s ním i nová dávka filmových adaptací.

~ Květen 2017 ~

Strážci Galaxie Vol. 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2)
Podle literární předlohy: Guardians of the Galaxy ~ Marvel
Datum premiéry: 4.5.2017

V rytmu zbrusu nových Nejlepších hitů #2 pokračují ve filmu od studia Marvel Strážci Galaxie Vol. 2 dobrodružství party superhrdinů, kteří se vydávají až na samé hranice kosmu. Strážci se musí naučit držet pohromadě a odhalit tajemství rodičů Petera Quilla.

Staří nepřátelé se stávají spojenci a na pomoc našim super-hrdinům přicházejí i další oblíbené postavy z rozpínajícího se filmového vesmíru studia Marvel.

 

Pád (Fallen)
Podle literární předlohy: Pád ~ Lauren Kate
Datum premiéry: 11.5.2017

Luce je poslána do internátní školy pro problémové mladistvé hned poté, co je obviněna ze žhářství, během něhož zemřel mladý chlapec. Ve škole plné zvláštních spolužáků potkává záhadného a odtažitého Daniela, který s ní ale nechce mít nic společného a až podezřele se jí vyhýbá.

Luce se snaží zjistit jeho tajemství stůj co stůj. Nejen, že jí Daniel silně přitahuje, ale přijde jí na něm i něco velmi povědomého. Jako by ho snad znala tisíce let…

 

Lady Macbeth (Lady Macbeth)
Podle literární předlohy: Lady Macbeth ~ Nikolai Leskov
Datum premiéry: 11.5.2017

Lady Macbeth nás přivádí na zdánlivě poklidný anglický venkov roku 1865. Katherine stojí před oltářem vedle Alexandera, svého budoucího manžela. Vikář je prohlásí za muže a ženu. Alexandrův stárnoucí otec Boris, bohatý majitel dolů, dvojici pozorně sleduje. Katherine totiž koupil pro svého syna spolu s malým pozemkem od jejího otce. Svatební noc však zůstane nenaplněna, Alexander novomanželce neudělá žádný fyzický návrh. Navíc musí záhy nečekaně na několik týdnů odcestovat do rodinných dolů a jeho otec zase odjíždí do Londýna. Osamělá Katherine na tchánův příkaz nesmí opustit dům a tak tráví prázdné dny uzavřena v zatuchlých místnostech. Pak se ale přece jen odváží vyjít ven.

Při jednom ze zakázaných výletů narazí na Sebastiana, hezkého, silného a drsného nádeníka. Ten pak v noci vnikne do její ložnice, a i když mu Katherine zpočátku odolává, nakonec sama podlehne chtíči. V následujících dnech se oddávají nespoutané vášni a Katherine se stále méně podřizuje milencově vůli. Stává se z ní autoritativní paní domu. Jejich vztah však nemůže uniknout okolí. Chvíle neodvratných střetů a výsledných tragédií se blíží. Katherine se rozhodne vzít vlastní osud do svých rukou, nic jí nedokáže zastavit… Tchán přijíždí zpět z Londýna a později se vrací i Alexander. Navíc se objeví i Agnes spolu s malým chlapcem, který je Alexandrovým levobočkem. Kdo z nich přežije vášeň paní domu?

 

Král Artuš: Legenda o meči (King Arthur: Legend of the Sword)
Podle literární předlohy: legenda o králi Artušovi
Datum premiéry: 11.5.2017

Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law).

Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ.

 

Sibiřský deník
Podle literární předlohy: Sibiřský deník ~ Melanie Vanaga
Datum premiéry: 18.5.2017

Celovečerní film je inspirovaný životním osudem Melánie Vanagsové, která jakoby přežila jen proto, aby svůj příběh mohla vyprávět. Příběh šestnácti let strávených v sibiřském vyhnanství. Stalinova Rudá armáda vtrhla do Lotyšska, rodinu novinářky Melánie Vanagsové a další tisíce lidí bez meškání a slitování deportoval Sovětský svaz do vyhnanství na promrzlé Sibiři. Násilně odloučena od otce a manžela zde MelánijaVanagsová se svým synem strávila dlouhých šestnáct let živořením na tenké hranici mezi životem a smrtí.

V příšerných podmínkách jako otrok se Melánija udržovala naživu jen pro svého syna a pro naději, kterou vkládala do dopisů manželovi. Do dopisů, které nebyly nikdy odeslány a které ani neměly adresáta. Po smrti Josifa Stalina se mohla vrátit zpět do Rigy, celý svůj další život mohla však pracovat pouze v podřadných zaměstnáních. Po roce 1990 vydala knihu o svém životě, na jejímž základě vznikl film Sibiřský deník. Krutý a téměř lyrický, který svůj příběh hrůzy vypráví tiše a bez velkých gest.

 

Polina (Polina, danser sa vie)
Podle literární předlohy: Polina, danser sa vie ~ Bastien Vivès
Datum premiéry: 25.5.2017

Polina (Anastasia Shevtsova) se už jako malá holčička stala žákyní profesora Bojinského, významného učitele klasického tance a přísného perfekcionisty. Ten ji od prvních tanečních kroků směřuje na dráhu klasické ruské baletky a Polina je na nejlepší cestě stát se členkou baletního souboru prestižního moskevského Velkého divadla. Ale když se jednoho dne zúčastní představení francouzského souboru moderního výrazového tance, nečekaně ji to rozruší a rozhodí. Zažije totiž umělecký šok, který ji naprosto vykolejí a změní její dosavadní život. Tímto okamžikem končí vše, v co dosud věřila a o co usilovala.

Vzdává se nadějných začátků na prestižní, ale konzervativní scéně Velkého divadla a odcestuje do Francie, do Aix-en-Provence k slavné choreografce Lirii Elsaj (Juliette Binoche). Zarputilost, odhodlání a tvrdá práce Polinu postupně přivedou až k posedlosti tancem, přesto se nedokáže prosadit. Stále se v povědomí pohybuje v zajetí ruského klasického tanečního drilu a nedokáže prosadit svou osobnost, své jedinečné já. Nedokáže v tanci najít niterný prožitek, místo něj stále hledá především dokonalost. Zoufalá a zklamaná Polina se stěhuje se do Antverp, kde začíná nový život a kariéru jako servírka v baru. Přesto v tanci nepřestává hledat svou vlastní cestu. Učí se pozorovat život kolem sebe a objevuje v něm novou inspiraci i tanečního partnera.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Mrs. Jungová napsal:

    Guardians vol. 2 jsem viděla a bylo to naprosto skvělé! 🙂 Určitě doporučuji všem:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..