Probuzení Simona Spiera

Autor: Becky Albertalli
Originální název: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Český název: Probuzení Simona Spiera
Žánr: young adult, romance, ze života
Věková hranice: 15+
Hodnocení: 5 hvězdiček

Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí.

enže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola.

V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je…

Nakladatelství: Balzer + Bray (EN), YOLI (CZ)
Počet stran: 320 (EN), 296 (CZ)
Vazba: Ebook i brožovaná vazba (EN), pevná vazba (CZ)
Vydání v USA: 7.4.2015
Vydání v ČR: 20.2.2017

Datum četby: nějak strašně dlouho, duben 2017, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle je neuvěřitelně pěkná kniha, u níž jsem si dost pobrečela 🙂

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: Musím říct, že téhle knize jsem se dlouho vyhýbala. Už mám nějak dost toho, že na mě v poslední době snad odevšad vyskakují young adult knihy s homosexuální tématikou. Jako by to byl najednou jeden obrovský boom a všichni se předháněli v tom, kdo přinese víc IN příběh. Prostě mi přijde, že to všechno pak spíš strkají lidem pod nos až tak vehemntně, že je to spíš znechutí, než aby je to donutilo se zamyslet.

Nejspíš i z toho důvodu mi trvalo dlouho, než jsem tenhle kousek dočetla. Neměla jsem prostě tu správnou náladu. Přitom je to naprosto výborná kniha, od začátku do konce, vážně. Problematika coming outu je tu zvládnutá tak dobře, že se nemůžu dočkat, až uvidím knihu na filmovém plátně (a že se adaptace chystá). Budu jen doufat, že se jim ta odlehčenost a sympatičnost podaří pořádně přenést, jinak to bude děs.

Hlavní hrdina je neskutečný frajer. Vážně. Moc se mi líbí styl jeho uvažování, to, jak reaguje na věci okolo sebe, jaký má vztah s přáteli i rodinou. Všechno je namixované prostě tak akorát. Máte pocit, jako byste jej znali snad celý život. Hltáte jednu stránku za stránkou a věříte mu vše do posledního písmenka. Společně s ním prožíváte vzlety i pády a fandíte mu až do samotného konce. Protože každý si zaslouží najít štěstí.

Probuzení Simona Spiera je jedna z těch mála knih s homosexuální linkou, která se s ožehavým tématem střední školy a odhalování sama sebe poprala moc dobře. Je vidět, že si autorka vše pořádně promyslela a nenapsala jen další rádoby chytrou knihu o tom, jak předpokládá, že myslí lidé, kteří objevují svou vlastní sexualitu.

Předpokládám, že valná většina s tím hodně bojuje a bojí se se vším jít ven, ale právě na příkladu Simona je vidět, že to jde zvládnout i poměrně lehce a necítit se přitom vůbec špatně. Je to velké vstřícné gesto vůči všem dospívajícím, co mají strach, že je okolí nepřijme, protože i v dnešní době se řada lidí ve společnosti otázce homosexuality vyhýbá, jako by to bylo něco špatného. Simon je tak zářným příkladem toho, že člověk by se neměl stydět za to, čím je, hlavní je, aby byl šťastný… a zbytek tak už nějak půjde sám.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..