Filmová recenze: Volání netvora – Příběh života

Na tenhle filmový kousek jsem byla zvědavá od chvíle, kdy jsem se dozvěděla, že se chystá. Knihu mám sice už pár let doma a ještě jsem se do ní nepustila, ale i tak mě zajímalo, jak si s předlohou tvůrci poradí. Plusem rozhodně bylo to, že se o scénář postaral sám autor.

Režie: Juan Antonio Bayona
Scénář: Patrick Ness
Kamera: Oscar Faura
Hudba: Fernando Velázquez
Hrají: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Ben Moor, Lily-Rose Aslandogdu, Geraldine Chaplin, Liam Neeson

Dvanáctiletý Conor O’Malley se chystá uniknout do fantastického světa netvorů a pohádek.

Vyrovnává se s nemocí své matky, kvůli které musí Conor trávit čas se svou nepříliš sympatickou babičkou.

Navštěvuje jednu z britských škol, kde se každý den musí potýkat s akademickým nezájmem a šikanou za strany spolužáků.

Protože Conorův otec se odstěhoval do tisíce mil vzdálené Ameriky, prahne chlapec po někom, kdo by ho vedl.

 

 

Ačkoliv jsem si četla několik různých reakcí, tak nějak jsem úplně nevěděla, do čeho jdu. Spoilerům jsem se totiž raději vyhýbala, i když jsem věděla, o co půjde a jak to nejspíš celé skončí. Musím i tak říct, že na mě film ovšem neuvěřitelně zapůsobil.

Klobouk dolů všem hereckým představitelům. Tolik emocí ve mně už dlouho nedokázalo nic vyvolat. Několikrát jsem si pobrečela a se zatajeným dechem čekala, jak to skončí. Nejen herecké výkony jsou vynikající, musím pochválit i skvělou grafickou podobu jednotlivých příběhů, nebo samotného netvora, který ožije díky uhrančivému hlasu Liama Neesona.

To propletení skutečnosti se světem příběhů, do něhož Conor utíká, aby se vyrovnal s těžkou nemocí své matky, mě opravdu zasáhlo. Častokrát stejně jako Conor netušíte, co je pravda a co jen výplod jeho fantazie. Velmi mile mě překvapila i Sigourney Weaver, moc často ji v podobných rolích nevídám a její herecká etuda ve chvíli, kdy přišla domů a viděla, co Conor udělal s jejím obývákem, byla na jedničku s hvězdičkou.

Volání netvora je jedna z nejlepších filmových adaptací, jakou jsem za poslední dobu viděla. Je to tak silný příběh, že vám nedá spát ani dlouho po té, co skončí. Tohle rozhodně musíte vidět.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..