Vlny zmítané smrtí

Autor: Carrie Ryan
Český název: Vlny zmítané smrti
Originální název: The Dead-Tossed Waves
Knižní série: Les rukou a zubů (The Forest of Hands a Teeth)
Díl: druhý
Žánr: young adult, zombie
Hodnocení: 3 hvězdičky

Gábi vede klidný život v bezpečí svého městečka u moře, za hradbou. Nechává přátele snít o Temném Městě na pobřeží a sama vše jen pozoruje z majáku. Nic jiného než domov nikdy nepoznala. Nic jiného ke štěstí ani nepotřebuje. Ale život po Návratu nemůže být bezpečný.

Existují nebezpečí, která ani hradba nezastaví. Gabrielina matka si myslela, že svá tajemství nechala v Lese rukou a zubů, ale tajemství v jejich světě nezůstávají pohřbena – stejně jako mrtví.

Gabrielin svět se začíná hroutit. Jeden večer za hradbou… Jeden kluk, kterého Gábi znala odjakživa, a jeden zahalený tajemstvím… Jeden okamžik nepozornosti, a půlka Gabrieliny generace je mrtvá, druhá půlka uvězněná. Gábi ví jediné: Jestliže má ještě doufat v budoucnost, musí se postavit lesu z matčiny minulosti.

Nakladatel: Gollanz (EN), Mladá fronta (CZ)
Počet stran: 416 (EN), 424 (CZ)
Vazba: Brožovaná a vázaná vazba (EN, CZ)
Vydání v USA: 9.3.2010
Vydání v ČR: 20.3.2012

Datum četby: 2 dny, prosinec 2016, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Proč je v obou knihách milostný troúhelník proboha?

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: Ke druhému dílu jsem přistupovala s určitým odstupem, protože mě první díl zrovna dvakrát neokouzlil. Sice jsem si četla anotaci, ale vzhledem k tomu, co se dělo v první knize a jak to všechno skončilo, jsem i tak netušila, co mě vlastně čeká. Rozhodně jsem ale nečekala další milostný trojúhelník.

V pokračování skočíme pár let dál, hlavní hrdinkou je teď dcera dívky z prvního dílu. Gábi je ovšem všechno, co její matka není. Má ráda bezpečí, nerada porušuje pravidla a je tajně zamilovaná do staršího bratra své nejlepší kamarádky. Jak už to ale bývá, vždycky se něco posere.

Zápletka je samozřejmě odlišná od té, která nás potkala v prvním díle, ačkoliv v něčem stále stejná. Tedy… jsou tady stále zombíci, stále mladá láska, nebezpečí, strach, zvraty a otravný milostný trojúhelník. Jako fakt. Jako by si prostě autorka usmyslela, že pokud v příběhu není minimálně jedno zlomené srdce, není to young adult. Chvílemi to bylo neskutečně otravné.

Když se ale začtete, nutí vás to číst dál a dál, nemůžete přestat. Jen se přiznám, že jsem přeskakovala všechny nudné a moc popisné pasáže, protože mě prostě nebavily. Závěrečný twist jsem tak úplně nečekala a musím říct, že mě dostal víc, než v první knize.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..