The Rose & the Dagger

theroseandthedagger_bookAutor: Renee Ahdieh
Originální název: The Rose & the Dagger
Knižní série: Pomsta & rozbřesk (The Wrath and the Dawn)
Díl: druhý
Žánr: young adult, re-telling, magie
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Šeherezádě se podařilo z paláce uniknout. Neudělala to ale vůbec ráda, jelikož během svého pobytu a svého manželství si k Chálidovi našla svou cestu.

Dříve si myslela, že je to jen bezcitné monstrum, ale teď zná krutou pravdu za vším, co jej k jeho činům vedla a je rozhodnutá jej tohoto břemene zbavit.

Jenže nejdřív se musí vymanit z podivného paktu, jaký na sebe ušila její rodina a její přátelé. Schyluje se totiž k něčemu hroznému a vypadá to, že jen ona je schopná vše zastavit.

Nakladatel: G.P. Putnam’s Sons Books for Young Readers (EN)
Počet stran: 415 (EN)
Vazba: Brožovaná a vázaná (EN)
Vydání v USA: 26.4.2016
Vydání v ČR: vyjde

Datum četby: 2 dny, říjen 2016, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tentokrát už to zase tolik re-telling nebyl, čímž se kniha mohla stát daleko zajímavější. Mrzí mě, že se autorka víc nevěnovala i té magii a místo toho nám radši naservírovala několik pohledů, čímž mě občas i mátla.

Oficiální stránky autora

Můj názor: Na čtení druhého dílu jsem se vrhla hned po dočtení toho prvního. Bylo trošku zvláštní přehodit se z češtiny do anglické verze, protože přece jenom v tom překladu došlo k jakémusi „počeštění“ a logicky překladu určitých specifických slov, takže mi ze začátku dělalo problém zvyknout si na anglickou verzi, ale pak už to šlo jako po másle.

Zatímco první díl se pěkně pohrával se známým příběhem o Šeherezádě, druhý už se pustil naprosto svou cestou, ale jaksi tak nějak skokem. Jednička totiž končila pěkně napínavě, překvapivě a neuzavřeně. A najednou jsme časově prostě skočili dál a jen v jakémsi souhrnu se dozvěděli, co se vlastně dělo mezitím, což mi přišlo docela zvláštní.

Některé zvraty se daly čekat, jiné mě poměrně překvapily, jisté postavy mi doslova pily krev, jiné by si zasloužily víc místa. Velký palec nahoru dávám za vývoj romance hlavních hrdinů, protože byla moc hezky zvládnutá, zapojená do celé zápletky tak nějak nenásilně, přesto cíleně a důrazně.

Kniha to byla skvělá, ale něčeho měla příliš, něčeho málo. Nechci zbytečně spoilerovat, protože vám nechci ukrást moment překvapení, ale řeknu vám, že ze smrti jedné z postav jsem byla docela smutná. Samozřejmě konec nemusí být vždy pro všechny šťastný, ale tohle mě prostě zamrzelo. Tak jako tak je to jeden z těch dobře napsaných re-tellingů.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..