Filmová recenze: Sully – Zázrak na řece Hudson

Toma Hankse mám jako herce ráda už od chvíle, kdy jsem ho viděla ve Forrest Gumpovi. Neviděla jsem s ním nejspíš úplně všechny filmy, ale bylo jich poměrně dost. Byla jsem docela překvapená, když jsem zjistila, že si zahraje i pilotího hrdinu.

sully_posterRežie: Clint Eastwood
Scénář: Todd Komarnicki
Kamera: Tom Stern
Hudba: Christian Jacob
Hrají: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Holt McCallany, Jerry Ferrara, Max Adler, Sam Huntington, Wayne Bastrup, Valerie Mahaffey, Jeff Kober, Mike O’Malley, Chris Bauer, Gary Weeks, Wilbur Fitzgerald, Brett Rice, Jeremy Luke, Robert Pralgo, Patch Darragh, Doris McCarthy, Ann Cusack, Michael Rapaport

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson“, když kapitán „Sully“ Sullenberger nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla.

Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru.

Věděla jsem, co čekat, ale i tak jsem byla překvapená tím, že opravdu nejde o nijak akční snímek, ale spíše o biografické povyprávění toho, co předcházelo nehodě, co se dělo během ní a hlavně, co se dělo po ní a jaký dopad to mělo na život hlavního aktéra, pilota Sullyho. Všechno si ale musíte poskládat k základní kostře příběhu tak nějak sami, protože se přítomnost prolíná se záblesky a útržky minulosti.

Clint Eastwood se opět projevil jako skvělý režisér a vypravěč. Pokud neznáte celý vývoj situace, čekáte až do posledního okamžiku, jestli to, co většina světa považuje za hrdinský čin, nebyla nakonec spíš chyba. Toma Hanske musíte milovat už od začátku a hlavně kvůli jeho kukuči si nedokážu představit, že by hrál nějakou výrazně zápornou postavu (anebo jsem na takový jeho film ještě nenarazila). Role Sullyho mu naprosto sedla a jako pilotovi jsem mu po celou dobu neskutečně fandila.

Líbilo se mi, že jsme měli možnost všechno prožít s hlavními aktéry, že jsme viděli, jak je samotné už všechno tohle okolo unavuje a jak sami pochybují o tom, jestli vše udělali správně. Je to svým způsobem heroický epos o tom, jak jedna havárie nakonec skončila dobře.

Sully: Zázrak na řece Hudson není úplně klasický film do kina. Daleko více si jej asi užijete v pohodlí domova, kde na vás celá situace daleko víc dopadne a víc jí porozumíte. Určitě se na něj podívám znovu, jen budu potřebovat větší časový odstup. Bylo dost emočně vypjaté.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..