Filmová recenze: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Na filmové zpracování knihy Ransoma Riggse jsem se těšila od chvíle, kdy jsem zjistila, že film bude režírovat Tim Burton a že si v něm zahrají Asa Butterfield a Eva Green. Lstivý Samuel L. Jackson už byl jen takový bonus.

sirotcinecslecnyperegrinove_posterRežie: Tim Burton
Scénář: Jane Goldman
Kamera: Bruno Delbonnel
Hudba: Michael Higham, Matthew Margeson
Hrají: Eva Green, Samuel L. Jackson, Asa Butterfield, Ella Purnell, Allison Janney, Chris O’Dowd, Terence Stamp, Rupert Everett, Milo Parker, Kim Dickens, Judi Dench, Ella Wahlestedt, Pixie Davies, O-Lan Jones, Scott Handy, Nicholas Amer, Jason Redshaw, Patricia Winker, Kornelia Horvath

Jake měl se svým dědečkem vždycky daleko lepší vztah než se svým otcem nebo matkou. Byl to právě dědeček, kdo mu vždy před spaním vyprávěl příběhy o sirotčinci plném dětí se zvláštními schopnostmi… a také o netvorech, které se je snaží polapit. Jake byl jeho příběhy natolik pohlcen, že jim věřil až do doby, než se mu kvůli nim ve škole spolužáci smáli. Napomohlo tomu také vysvětlení jeho otce.

Od té doby bral Jake svého dědu spíše jako pomateného starého muže, který věří svým pokrouceným báchorkám a který nemá všech pět pohromadě. Až do chvíle, kdy jej najde ležet zakrváceného a umírajícího v potemnělé zahradě vedle domu. Ve stínech totiž spatří také podivné monstrum, jež rázem zmizí.

Ačkoliv si zprvu myslí, že si s ním jen hraje jeho mysl, rozhodně se prozkoumat stopy, které mu jeho dědeček zanechal. Stopy, co poodhalují tajemství jiných světů a doby. A vše souvisí se sirotčincem slečny Peregrinové pro podivné děti…

Od tohoto filmu jsem toho očekávala opravdu hodně. Na první fotky či trailer jsme čekali poměrně dlouho a když to konečně přišlo, byla to naprostá bomba. Už od úvodních titulků na vás padne klasické burtonovské depresivno s lehkým příslibem děsu. I když se to po prvních pár minutách filmu moc nezdá. Ono to totiž vypadá jako docela normální film, než se začnou dít hodně zvláštní věci. Jak už bývá zvykem.

Trochu mě mrzí, že jsem dosud nečetla knižní předlohu, ačkoliv mám knihu doma už zatraceně dlouho, ale na druhou stranu jsem za to možná i ráda. Nechtěla bych při sledování filmu zjišťovat, co všechno scénář překroutil a změnil, protože takhle to všechno bylo tak děsivě kouzelné, že jsem nechtěla, aby to skončilo.

Všichni herci jsou ve svých postavách úžasní. Od božské Evy Green, přes krapet nedůvěřivého a ne moc hrdinského Asy Butterfielda, až po rozkošně šíleného a ujetého Samuela L. Jacksona. Tahle trojka by sama o sobě dokázala utáhnout celý film, ale i zbytek obsazení se přesně trefil do noty. Jsou to prostě dokonalí podivíni.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je totální must-see film. Má skvělé herce, skvělou temnou a děsivou atmosféru, skvělé provedení a skvělou hudbu. I když občas krapet pokulhává, stále je to jedno z nejlepších provedení young adult knihy, které jsem za poslední dobu viděla. Jako by měl Asa v adaptacích oblíbených knih prostě šťastnou ruku. Snad mu to vydrží i nadále.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Robert napsal:

    Vzhledem k obsahu recenze asi nemá být v první větě „do“ ale „od“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..