Filmová recenze: Alenka v říši divů – Za zrcadlem

Původně jsem chtěla jít na pokračování alenky do kina, protože na tom prvním jsem byla, ačkoliv jsem filmem nebyla tolik unešená jako všichni ostatní – bylo to na mě prostě až moc temné. No a teď jsem zase ráda, že jsem na tu dvojku do kina nešla.

alenkavrisidivuzazrcadlem_posterRežie: James Bobin
Scénář: Linda Woolverton
Kamera: Stuart Dryburgh
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Rhys Ifans, Matt Lucas, Lindsay Duncan, Leo Bill, Geraldine James, Andrew Scott, Richard Armitage, Ed Speleers, Alan Rickman, Timothy Spall, Stephen Fry, Barbara Windsor…

Alenka Kingsleighová se ujala řemesla po svém otci a strávila několik posledních let na divokých vlnách světových oceánů jako mořeplavkyně.

Po svém návratu do Londýna objeví kouzelné zrcadlo, skrz které se dostane zpět do fantastické Říše divů, kde se znovu shledá se svými starými známými: Bílým králíkem, houseňákem Absolemem, kocourem Šklíbou a potrhlým Kloboučníkem, který není ve své kůži.

Kloboučník totiž ztratil svou svoucnost a tak Bílá královna Mirana vyšle Alenku zapůjčit si Chronosféru, cože je kovová koule uvnitř Velkých hodin, jež stanovují veškerý čas. Cestou do minulosti se Alenka setkává se svými přáteli – i nepřáteli – v různých dobách jejich životů. Alenku čeká nebezpečná cesta, během které musí zachránit potrhlého Kloboučníka dřív, než jí vyprší všechen čas.

 

Nejsem si jistá, jestli jsem vůbec pořádně věděla, o čem pokračování má být. Tedy kromě toho, že je to o Alence a o čase. Knihu jsem četla tak zatraceně dávno, že si akorát pamatuju to, že se Alenka do Říše divů dostala skrz zrcadlo… stejně jako teď. A věřím, že i tak si film z původní předlohy snad odnesl jen to – ale klidně mě opravte.

To je možná i problém, protože ten film nemá skoro žádnou normální zápletku. Alenka je snad ještě otravnější než v prvním díle. A místo toho, aby uvažovala o tom, co vlastně dělá, skočí do všeho rovnýma nohama jen proto, aby zachránila Kloboučníka. Čímž podělá celý běh času… prostě jen tak. Kvůli Kloboučníkovi. Pche.

Pro mě teda naprosté zklamání. Tak trochu i výsměch postavám, které jsme poznali v původním příběhu. Vizuálně to ovšem bylo i tentokrát krásné, barevné, občas i roztomilé. Ale ani všechno tohle umění nezachrání prázdný příběh a neuvěřitelná přemrštěnost Deppem. Prostě ho bylo všude až moc.

Časovou zápletku se dalo využít daleko líp. Alenka mohla být daleko méně otravná. Vlastně celé pojetí mohlo být méně nudné. Jednička i přes svou morbidnost prostě nasadila laťku vysoko. Ale i tak je to fajn pokoukání. Svým způsobem.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Michal napsal:

    První díl byl pro mě po opuštění kina příjemným překvapením, ale po pár hodinách mi došlo, že je to vlastně zklamání. Depp OK, ale převzít z Carolla jen tu zmatenost a dělat, že je to jako umění díky spoustě barviček a zvláštních postav, to není to pravé ořechové. Takže druhému dílu, který už zákonitě musí být úplně odervaný od originálu (což popis jen potvrzuje) šanci dám možná někdy na dvd, ale spíš ne. Raději sáhnu znovu po knize 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..