The Forbidden Wish

TheForbiddenWish_bookAutor: Jessica Khoury
Originální název: The Forbidden Wish
Žánr: young adult, magie, re-telling
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Když Aladdin objeví Zahřinu lampu v polorozpadlé zahradě hroutícího se paláce, spustí tím daleko větší příběh, než by si býval představoval. Zahra, mocný džin obývající lampu celá staletí, je totiž jeden z nejmocnějších, nejzatracovanějších a nejnáviděnějších džinů všech dob. To ona stála za zkázou jedné z nejobdivuhodnějších královen starých časů, kdy si ženy a muži byli rovni a kdy lidé žili v jakési nestálé harmonii s džiny.

Teď má Zahra nového pána, který nemá ani ponětí, do čeho se to vlastně zamotal. Má svá tři přání, jež mu sice mohou přinést vše, po čem touží, ale také se můžou obrátit proti němu. Přání už totiž jsou taková. Zahra už je na světě tisíce let, takže moc dobře ví, co přání dokážou napáchat… a nejen ona.

Když jí ovšem mocný vládce všech džinů nabídne svobodu výměnou za osvobození jeho syna, neváhá ani vteřinu a vydá se na nebezpečnou cestu k těm, co by ji mohli rázem zničit. Nic ovšem nebude tak jednoduché. Lidé nejsou to nejhorší, co ji může potkat. Láska totiž může mít daleko horší následky…

Nakladatel: Razorbill (EN)
Počet stran: 352 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 23.2.2016
Vydání v ČR: nevyšlo

Datum četby:  5 dní, červen – červenec 2016, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tohle byla naprosto božííí kniha!

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: K re-tellingům oblíbených příběhů a pohádek přicházím vždycky s určitým očekáváním i respektem. Přece jenom jsem těch překroucených známých zápletek četla tolik, že jsem většinou narážela na ty spíše méně úspěšné. U pohádek to kolikrát platí dvojnásob.

Proto, když jsem před časem čistě náhodou objevila novou knihu Jessicy Khoury, nevěděla jsem, jestli se těšit nebo spíše bát. Její Počátek byl sice úžasný kousek, ale kdoví proč se u nás v Česku moc neuchytil a dalších dílů jsme se už nedočkali. Což je obrovská škoda, protože následovaly další dvě knihy, které mám v plánu si přečíst… když už jsem se zase naladila na autorčinu vlnu.

The Forbidden Wish je skvělým převyprávěním známé pohádky o Aladdinovi, u níž je dokážete docela lehce odhadnout konec. Jen bude krapet odlišný od toho, jaký byste očekávali. Oba dva hlavní hrdiny si zamilujete, i když polovinu času budete dumat nad tím, jestli je Zahra opravdu taková potvora, anebo prostě nemá jinou možnost. Oooo a Aladdin má všechna správná kouzla na to, aby získal nejedno dívčí a ženské srdce.

Musím se přiznat, že se mi během čtení před očima příběh odehrával, jako bych jej viděla na filmovém plátně. Khoury totiž umí krásně vykreslit jednotlivé kousky skládačky tak, že vám vůbc nevadí, jak velký čas věnuje tomu, jak vlastně vypadá jedna drahokamy posázená zahrada, nebo jak bohatě vyzdobený je palác. Zatímco u jiných autorů mě takové zbytečné okecávačky nudí, u ní se mi vše samo objevuje před očima. Bavila jsem se od začátku do konce a když vše skončilo, bylo mi to líto.

Zápletka mi přišla skvěle promyšlená, i když možná tu a tam mírně klopýtla. Pomalu rozvíjející se romance byla moc hezky zvládnutá, nijak násilně vnořená, o to lepší celý příběh byl. Ani ostatní postavy nebyly špatné, včetně mocných džinů a celého historického pozadí. Doufám, že autorka brzy přijde s další stejně skvělou knihou a že se tahle třeba dočká českého překladu, protože je opravdu úžasná. Pokud vás kniha zajímá, koukněte třeba na první kapitolu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..