Filmová recenze: Kniha džunglí

Na novou filmovou adaptaci oblíbené Knihy džunglí jsem se dost těšila, ačkoliv jsem věděla, že tam nejspíě nebude jediné opravdové živé zvíře a všechno se postarají speciální efekty. Hraná Popelka mě nadchla a stejně tak tomu bylo i u tohoto filmu.

KnihaDzungli_posterRežie: Jon Favreau
Scénář: Justin Marks
Kamera: Bill Pope
Hudba: John Debney
Hrají: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Scarlett Johansson, Lupita Nyong’o, Christopher Walken, Giancarlo Esposito, Jamie Dornan, Garry Shandling, Jon Favreau, Sam Raimi, Russell Peters, Allan Trautman, Dee Bradley Baker

Hrdinou filmu je chlapec Mauglí, člověčí mládě vychované v džungli vlčí smečkou. Do džungle však přichází hrozivý tygr Šér Chán, jenž si nese jizvy způsobené člověkem. Šér Chán chce zničit vše, co vnímá jako ohrožení a Mauglí cítí, že již v džungli není vítán. A tak opouští svůj domov a vydává se na dobrodružnou cestu plnou poznání. Provází ho přísný mentor, pardál Baghíra, a veselý medvěd Balú.

Cestou džunglí se Mauglí setká se zvířaty, které to s ním nemyslí vždy dobře. Patří mezi ně krajta Ká, jejíž svůdný hlas a pronikavý pohled hypnotizují člověčí mládě, a marnivý král Ludvík, který se snaží Mauglího přemluvit, aby mu prozradil tajemství překrásného, leč smrtonosného Rudého květu: ohně.

 

Knižní verzi příběhu si už tolik nepamatuju, v paměti mi uvízla právě kreslená verze od Disneyho. Přiznám se, ale že nikdy nepatřila zrovna mezi mé oblíbené. Tak trochu mě děsila… přece jenom šel Mauglímu po krku kde kdo a divím se, že to přežil až do konce.

Nová adaptace se své kreslené předlohy drží věrohodně. Mauglímu všechny skoky, běh, plazení se i lezení po stromech žerete i s navijákem, stejně tak jeho interakci s digitálními zvířaty. Klobouk dolů i před grafikou a hudbou, všechno bylo na jedničku. Tak reálně vykreslená zvířata jsem už dlouho neviděla, ačkoliv sem tam bylo vidět, že nejsou skuteční, na požitku to nijak neubírá.

Jsem ráda i za ponechání některých známých a oblíbených písní z kresleného originálu, stejně jako poskládání známých scén a roztomilá vlčata. Gradace některých scén mě několikrát krásně vyděsila (ačkoliv jsem to čekala, lekala jsem se pravidelně… ano, jsem strašpytel), v jistých chvílích se mi chtělo i plakat. No prostě totální nářez!

Pokud milujete Disneyovky, je pro vás Kniha džunglí nutností. A i když je zrovna dvakrát nemusíte, rozhodně si na film zajděte, protože je to bravurně natočená pohádka. Už se těším na další hrané pohádky, které se brzy dostaví.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Charmedka napsal:

    Take jsem vcera sepsala clanek, jsem z filmu naprosto nadsena 🙂
    Charmedka recently posted..Movie tip: Kniha džunglíMy Profile

  2. Lucy Lillianne napsal:

    Myslim, ze jsem nikdy zadnou verzi s Mauglim nevidela. Aposn si na nic nevzpominam. Ale tuhle nejnovejsi mozna zkouknu… 🙂
    Lucy Lillianne recently posted..Záložky na veletrhMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..