Ptačí zpěv

PtaciZpev_bookAutor: Meagan Spooner
Originální název: Skylark
Český název: Ptačí zpěv
Knižní série: Ptačí zpěv (Skylark)
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie, steampunk, magie, zvláštní schopnosti
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Lindě je patnáct let a ví, že je divná. Proč by si ji jinak už dávno neodvedli na kouzlobraní? Vždyť i mladší děti už u něj dávno byli a vědí, jakou pozici budou ve společnosti zastávat. Jen Linda pořád nic.

Už pomalu začíná ztrácet naději, že by na ni opravdu došla řada, měsíc co měsíc se snaží vloupat do školy a přečíst si seznam dětí, které mají být odvedeny. Jenže ani teď to nevypadá, že by se na ni konečně usmálo štěstí. Její jméno na seznamu není.

Proč pro ni ale další den nechají poslat z Ústavu drožku, aby ji odvedla na kouzlobraní? A proč jí na tom připadá něco divného? opravdu má kouzlobraní vypadat takhle? A proč si po něm nedokáže pomalu nic vybavit? To, co však Linda objeví v uzavřených zdech Ústavu jí naprosto změní život…

Nakladatel: Carolrhoda Lab (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 333 (EN), 322 (CZ)
Vazba: Brožovaná a vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.8.2012
Vydání v ČR: 13.5.2013

Promo ke knize

Datum četby: 2 dny, březen 2016, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Hodně dobrý kousek, jen tomu něco málo chybělo. Hodně mi to připomínalo Pod nekonečnou oblohou, možná proto mi to tolik sedlo…

Oficiální stránky autora

Můj názor: Znáte tu chvíli, kdy si koupíte knihu, která vás zaujala, s tím, že si ji přečtete později… a pak se k ní dostanete až po několika letech, kdy jsou venku vlastně i další díly a série je celá ukončená… a vy jste ještě pořád tu knihu nečetli? Ne? Tak to zase budu jenom já.

Za tu dobu jsem jaksi zapomněla, o čem vlastně celá série je, možná i proto, že se o ní zase na domácích knižních blozích tolik nepsalo, nebo nebyla takovým hitem. Je to docela škoda, protože když pominu nekonečné popisy okolí… je to vážně hodně dobrý kousek, který by vám neměl uniknout. Já si říkám, že je škoda, že mi unikal tak dlouho.

Linda je docela sympatická hrdinka a všechno její zmatení dodává jen na důrazu jejímu postupnému přerodu v člověka, co se bije za ty, které má ráda a na kterých jí záleží. Oren je velkou neznámou, přesto je jejich vzájemný vztah hezky kouzelný i nebezpečný. Něco hodně podobného jako Aria a Perry, to je nejspíš i důvodu, proč jsem si čtení tak užívala, jelikož série Nebe patří mezi mé vůbec nejoblíbenější.

Musím se ovšem pozastavit nad předkladem knihy. V případě klasických dystopických young adult knih jsem se už smířila, že jsou některá jména postav přeložená. V mnohých případech to ničemu nevadí, v jiných je to na palici – jako třeba Hurikán v Hunger Games. V Ptačním zpěvu se v originále hlavní hrdinka jmenuje Lark, což je v překladu skřivan, i z toho důvodu se nejspíš kniha v originále jmenuje Skylark, tedy v překladu skřivan… dejme tomu, že i nebeský skřivan. Pravda, v češtině by to znělo hodně divně a nikoho by to asi k četbě nenalákalo. Na jednu stranu se mi líbí, že tedy z Lark v češtině udělali Lindu a občasně jí ta také říkají linduško, což je malý zpěvný pták, takže se význam přenesl i do překladu, na stranu druhou… kdybych si to nevygooglila, vůbec by mě to nenapadlo, stejně jako by mi nedošla spojitost názvu knihy s jejím pojetím a obsahem. Je to docela škoda, mohlo by to být někdy v dovětku nebo v poznámce pod čarou nějak vysvětleno, myslím, že by se to čtenářům mohlo i líbit.

Celkově se mi ovšem kniha velice líbila. Občas to sice pokulhávalo a toho popisu prostředí mi někdy přišlo až přehršel, ale i tak vše plynulo, jak má. První díl je vlastně pouhým začátkem cesty, takže jsem hodně zvědavá, co mě bude čekat dál, jen je škoda, že jsme se v češtině zatím dočkali jen druhého dílu a třetí nikde. Už je to od jeho vydání v originále to už budou dva roky. Přitom první díl je super kombinace dystopie, magie a steampunku a věřte mi… to si chcete přečíst.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Schmetti napsal:

    Mně popisy nevadí, spíš se mi to líbí a nemám pak pocit, že chtěl autor rychle rychle akci 😀 Když popis podkresluje atmosféru, je to dobré 🙂
    Možná se po knize poohlédnu 🙂
    Schmetti recently posted..Oscar Wilde – Pohádky (Tip na knihu)My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..