Filmová recenze: Thor

Sice je to už poměrně dlouho, co byl film vůbec v kinech, ale jelikož se teď v televizi jede na hrdinovské filmy, může se na ně člověk dívat do hallelujah… anebo to teda dělám jenom já.

Thor_posterRežie: Kenneth Branagh
Scénář: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Patrick Doyle
Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Natalie Portman, Colm Feore, Jaimie Alexander, Stellan Skarsgård, Adriana Barraza, Stan Lee, Ray Stevenson, Tadanobu Asano, Dakota Goyo, Idris Elba, Kat Dennings, Rene Russo, Clark Gregg, Cassity Atkins, Samuel L. Jackson, Jeremy Renner, J. Michael Straczynski, Maximiliano Hernández, Josh Dallas, Luke Massy, Darren Kendrick, Douglas Tait, Juliet Lopez, Josh Coxx, Joseph Gatt, Jamie McShane, Jim Palmer, Joel McCrary, Dale Godboldo, Ted Allpress

Thorovu otci, vládci bohů Odinovi, trvalo spoustu let, než ve své říši nastolil křehký mír. Jeho arogantní a domýšlivý syn ale dělá všechno proto, aby tuhle rovnováhu narušil.

Když pohár trpělivosti jeho otce přeteče, Odin Thora exemplárně potrestá. Odebere mu jeho božské schopnosti a svrhne ho mezi obyčejné smrtelníky na planetu Zemi. Svržený a zavržený Thor lidmi zpočátku opovrhuje, postupně se mu ale začnou dostávat pod kůži, zejména sličná vědkyně Jane Foster.

Thorovi ale není dopřáno užívat si pozemského klidu. Jeho bratr Loki chce využít Thorova aktuálního oslabení a pošle na něj armádu všehoschopných pochopů, která v duchu přísloví „Když se kácí les, létají třísky“, rozpoutá peklo na Zemi. Boží synek se bude muset rychle rozhodnout, jestli nechá lidi za sebe krvácet, nebo se vzchopí, zvedne kladivo a vyrazí na zteč.

 

Když šel film do kin, samozřejmě jsem si na něj musela zajít, protože jsem už od malička fanouškem hrdinských filmů a do norské mytologie jsem udělaná už od chvíle, kdy se o ní začali bavit v nejlepším seriálu všech dob, ve Hvězdné bráně.

Celkově mě jakákoliv mytologie vlastně fascinuje už od mala a věřím, že kdybych měla přístup ke všem marvelovským a dcovským komiksům už jako malá, naprosto bych jim propadla. Takhle se na ně můžu tak akorát dívat ve filmové a seriálové podobě. U Thora se mi líbí, že se dostáváme do „božského“ světa, které na filmovém plátně vypadá více než dobře… vypadá naprosto parádně.

Zápletka filmu je poměrně jednoduchá, větší haló než hlavní postava Thor ovšem dělá jeho nezbedný bratříček Loki, do něhož se samozřejmě zabouchla nejedna holka. Tom Hiddleston je totiž naprosto k sežrání. Chris Hemsworth mě prostě moc nebral, v tom obleku se mi líbil víc. Film režíroval skvělý Kenneth Barannagh, který nám přinesl také úžasnou adaptaci Popelky. Celkově tak je film skvělou kombinací akce i vtipu. Jediný problém mám s romantickou linkou, protože mám pocit, že ústřední dvojice postrádá jakoukoliv chemii.

Pokud máte rádi veškerý ten heroický boom posledních let, jistě vám žádný z filmů marvelovského universa neunikl. Jestli jste o nich dosud neslyšeli, podívejte se na ně raději v chronologickém pořadí, aby vám neunikaly některé odkazy na postavy, které jste potkali ve filmech již dříve.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Schmetti napsal:

    Chemie je mezi Lokim a Thorem 😀 Loki je nejlepší!

  2. PetraB napsal:

    Thor je pecka, napriek tomu ze tieto nadpozemske temy moc nemusim, od tohto filmu som sa nevedela odtrhnut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..