Filmová recenze: Já, Earl a holka na umření

Tak jsem si o víkendu udělala filmový marathon filmů, které jsem ještě neviděla, ale chtěla jsem, anebo vypadaly zajímavě. Je velká škoda, že se k nám do kin nedostala adaptace knihy Jesseho Andrewse, ale je fajn, že se dostala alespoň na to DVD, přece jenom v loňském roce získal na filmovém festivalu v Sundance Cenu poroty i Cenu diváků za nejlepší hraný film).

JaEarlAHolkaNaUmreni_posterRežie: Alfonso Gomez-Rejon
Scénář: Jesse Andrews
Kamera: Jung-hoon Jung
Hudba: Brian Eno, Nico Muhly
Hrají: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke, Jon Bernthal, Nick Offerman, Connie Britton, Molly Shannon, Matt Bennett, Bobb’e J. Thompson, Randon Bopp, Chelsea Zhang, Katherine C. Hughes, Masam Holden, Hugh Jackman, Jamie Elliott

Greg nastupuje do čtvrtého ročníku střední školy s vědomím, že se tento rok nestane nic zásadního a že už umí ve složitých vodách středoškolské společnosti proplouvat jako ryba ve vodě. Základem je totiž s nikým nenavazovat příliš dlouhý kontakt, žádné vztahy, prostě být se všemi tak nějak za dobře a trávit čas raději sám.

Tedy ne tak úplně sám. Ještě pořád je tu Gregův kolega Earl, se kterým tráví všechny možné volné chvíle ve škole koukáním na klasickéí zahraniční filmové trháky v kabinetě učitele historie. Earl je vlastně Gregův nejlepší kamarád, znají se už od školky, ale protože Greg na slovo kamarád moc nevěří, raději Earla považuje za kolegu. Společně sdílejí vášeň pro potřeštěné remaky filmových hitů.

Poslední ročník pro Grega ovšem nebude tak úplně nudný. Když se od své matky dozví, že jeho spolužačce Rachel diagnostikovali leukémii, moc to s ním nehne. Ale jeho matka je přesvědčená, že by měl Rachel dodat dobrou náladu i rameno na vyplakání, proto ho dotlačí k návštěvě, při níž se Greg cítí jako to největší pako. Postupem času ale mezi ním a Rachel vznikne zvláštní přátelství…

Víte, už na začátku bych vám měla říct, že tohle je film, na který musíte mít tu správnou náladu. Není to totiž typický kousek, jaký se na nás valí z kin. První půlhodinu si totiž budete zvykat na styl, jakým je natočen a vyprávěn. Pak v něm ale konečně najdete smysl a naprosto vás vtáhne. Kam se na tohle hrabe Hvězdy nám nepřály, ta sladkobolná slátanina. Vážně.

Greg je tak trochu outsider, tak trochu pošuk a tak trochu každý z nás. Jeho vášeň pro natáčení filmů mi naprosto učarovala, stejně jako jeho netradiční pohled na svět. Věřím, že je i knižní předloha taková, protože za scénářem k filmu přece jenom stojí samotný autor. Všechny ostatní postavy jsou něčím zajímavé. Třeba potetovaný učitel historie? Bohémsky žijící otec, co se nejradši mazlí s kočkou a vypráví své zážitky z cest? Věčně kontrolující matka? Věčně nad věcí Earl? Nebo lehce lhostejná Rachel…? Jedno překvapení za druhým.

Já, Earl a holka na umření je film, který vás chytne za srdce. Budete společně s hlavním hrdinou tápat po tom, co má v životě smysl a za co stojí bojovat. Poznáte sílu přátelství a ukápne vám nejdena slza. Rozhodně doporučuju všemi dvaceti.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Charmedka napsal:

    Tenhle film chci urco zkouknout, uz ho mam nejaky tyden na seznamu 🙂
    Charmedka recently posted..Knižní hitparáda – Leden 2016My Profile

  2. foxi napsal:

    Je to úžasný film! ^.^ Poměrně dlouho jsem váhala, jestli dát knize/filmu šanci, přeci jen z velkého trháku jako byly Hvězdy nám nepřály jsem příliš nadšená nebyla a tenhle případ se zdál být až příliš podobný. Nakonec mě na podzim přemohla zvědavost, naštěstí. ^.~
    foxi recently posted..recenze – A Court of Thorns and RosesMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..