RC review: Dánská dívka

DanskaDivka_bookAutor: David Ebershof
České datum vydání: 27.1.2016
Žánr: drama, ze života
Nakladatel: Domino

Co když celý život víte, že je s vámi nejspíš něco špatně? Nevíte proč a nedokážete se s tím úplně srovnat, ale jdete prostě životem dál. Až jednoho dne najdete cestu…

Vše začne poměrně jednoduchou prosbou Grety, aby její manžel Einar, jeden z nejlepších dánský malířů, zastoupil dívku, která jí měla stát modelem, ale nedorazila. Ve chvíli, kdysi na sebe Einar vezme punčochy, dámské šaty a střevíce, najednou se v něm znovuotevře něco, co v sobě hluboko zapečetil. Pocit, že je tohle možná jeho pravá podstata.

Einarův obrovský emocionální zmatek přeroste v experiment, kdy se promění v tajemnou dánskou dívku jménem Lili, skrz kterou konečně začíná prožívat život spokojeněji. Uvědomí si, že to je přesně to, co potřebuje a co chce. Je odhodlaný svého snu dosáhnout, ať už ho to bude stát cokoliv – stane se ženou.

Celou proměnou je doprovází jeho stále milující žena Greta, pro kterou celý tenhle přerod není nijak jednoduchý. Sice díky své nové múze Lili konečně začala být v uměleckých kruzích rozpoznávána, ale ztratila tím svou životní lásku, a i když ji to bolí, ví, že Einarovi nedokáže bránit…

Světový fenomén

Dánská dívka se stala celosvětovým fenoménem. Přece jenom jde o příběh napsaných podle skutečných událostí, o příběh o prvním transsexuálovi, který si ušel dlouhý kus cesty, zažil bolest, nepochopení okolí i vlastními pochybnostmi, aby se nakonec stal svým snem.

Překlad

Kniha už v českém překladu vyšla v roce 2011, toto vydání by snad mělo být o chlup lepší, bohužel to neposoudím, jelikož jsem ji teď četla prvně. Příběh ale nebyl nijak těžkopádný a plynul poměrně rychle.

Postřehy a pocity

Není to zrovna kniha, do níž byste se pustili každý den, ačkoliv to zprvu vypadá jako poměrně jasný a jednoduchý kousek. Jakmile se ale začtete, máte pocit, jako byste byli součástí příběhu a vše prožíváte s Gretou i Einarem a jeho přerodem v Lili.

Transsexualita je i v dnešní době stále dosti kontroverzní téma, ve dvacátých letech na ni bylo pohlíženo jako na nemoc, psychózu, která se měla raději léčit. I proto se není čemu divit, že se tahle zajímavá kniha konečně dostává také na filmová plátna.

Hlavní roli Einara ztvárnil oblíbený Eddie Redmayne, kterého moc dobře známe například z oceňované Teorie všeho, za níž si odnesl sošku Oscara. Ostatně i za roli Einara/Lili byl nominován i tentokrát, navíc se na něj můžeme těšit i ve Fantastických zvířatech. Gretu (ve filu Gerda) si zahrála Alicia Vikander, kterou jsme měli možnost vidět v adaptaci Sedmého syna nebo Anny Kareniny.

Hodnocení

Dánská dívka je rozhodně kousek, co by vaší pozornosti neměl uniknout. Donutí vás zatajit dech, donutí vás vyvalit oči, donutí vás přemýšlet a to všechno završí koncem, jaký byste si nejspíš sami představovali a se kterým budete spokojení. A já jsem rozhodně zvědavá i na filmové zpracování. Knize tak dávám zasloužené 4 hvězdičky.

Dánskou dívku si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Neoluxor.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Neoluxoru za poskytnutý elektronický recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Schmetti napsal:

    Sama znám několik transsexuálních lidí, takže ničím nebudu překvapená, ráda si tu knihu přečtu a podívám se na film 🙂
    Schmetti recently posted..Blog Tour aneb zpověď autorůMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..