Filmová recenze: Marťan

O Marťanovi od Andyho Weira jsem toho slyšela hodně. Plno lidem se kniha líbila, plno z ní bylo nadšeno a plno se děsilo filmového zpracování. Já jsem zatím knihu nečetla a po filmu si říkám, že budu potřebovat jistý odstup, než se do ní vůbec pustím.

Martan_posterRežie: Ridley Scott
Scénář: Drew Goddard
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Kristen Wiig, Aksel Hennie, Sebastian Stan, Mackenzie Davis, Donald Glover, Eddy Ko, Naomi Scott, Jonathan Aris, Brian Caspe, Gruffudd Glyn, Matt Devere, Lili Bordán, Charlie Gardner, Sam Spruell, Benedict Wong

Mark Watney během mise na Marsu málem zemřel v prašné bouři. Zbytek jeho posádky si myslel, že je po smrti, a proto planetu opustili bez něj.

Mark tak nemá jinou možnost, než se o sebe nějak postarat a vymyslet způsob, jak na planetě přežije do doby, než naváže kontakt se Zemí. Musí vydržet jen do chvíle, než se pro něj vrátí.

Od chvíle, kdy na Zemi zjistí, že je Mark naživu, řeší plán na jeho záchranu. Navíc jsou celou dobu pod bedlivým zrakem veřejnosti. Jenže když nic nejde podle plánu, rozhodne se do záchrané mise zapojit i Markova posádka. Jenže bude to stačit? Dostane se nejznámější „Marťan“ nakonec opravdu domů?

Tak nějak jsem věděla, co od filmu čekat. Vím, že z něho milovníci knihy byli docela zklamaní, filmové recenze ovšem film jen a jen vychvalovaly. No já jsem se k němu dostala až teď a nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Film to nebyl nijak špatný, ale tak nějak mě… nedostal.

Hlavně nechápu, jak je možné, že byl film nominován na Zlatý glóbus v kategorii komedie nebo muzikál a ještě k tomu zvítězil. Komedie to tedy rozhodně nebyla. A jestli film do tohoto žánru zařadili jenom díky několika vtipům a vtipně zvolenému hudebnímu doprovodu evergreenů, tak to upřímně nepobírám.

Matt Damon ovšem sarkastického Marka Watneyho zahrál více než dobře. Sice jsem dobré polovině technických věcí nerozuměla a věřím, že ne všechny byly určitě správně, ale čert to vem, i tak to byla parádní jízda. Celkově měl film výborné obsazení a někteří mě ve filmu docela překvapili (jako třeba neumírající Sean Bean). No a i ta hudba byla naprosto perfektní, ať už pustili jakoukoliv odrhovačku, bavila jsem se.

Marťan není vůbec špatný film. Sice u mě nevyvolal žádné větší haló a neřadí se mezi filmy, které bych musela vidět několikrát, abych se ho nabažila. Ale i tak byste se na něj měli podívat, mě navnadil na knihu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..