Filmová recenze: Jarmark marnosti

Dneska jsem se v televizi po ohromně dlouhé době zase dívala na filmové zpracování knihy Williama M. Thackeraye. Už ho v televizi dávali několikrát, ale já jsem měla matně v paměti, že se mi film nijak extra nelíbil… ale tak nějak jsem už nevěděla, proč.

JarmarkMarnosti_posterRežie: Mira Nair
Scénář: Julian Fellowes
Kamera: Declan Quinn
Hudba: Mychael Danna
Hrají: Gabriel Byrne, Roger Lloyd-Pack, Ruth Sheen, Reese Witherspoon, Lillete Dubey, Romola Garai, Tom Sturridge, Rhys Ifans, Jonathan Rhys Meyers, Bob Hoskins, Douglas Hodge, Geraldine McEwan, Eileen Atkins, James Purefoy, Jim Broadbent, William Melling, Camilla Rutherford, Alexandra Staden, Robert Pattinson, Max Bollinger, Vijay Raaz, Gabrielle Lloyd, Kate Fleetwood, Natasha Little, Jade Ramsey, Mathew Horne, Tom Beard, Brian Pettifer, Tim Bentinck, Barbara Leigh-Hunt, Gledis Cinque, Jonny Phillips, Deborah Findlay, Veerendra Saxena, Sophie Hunter, Steven Elder, Nikita Ramsey

Becky Sharp je chytrá a ambiziózní dcera druhořadého malíře a francouzské operetní zpěvačky a tanečnice. Amelie Sedley je poměrně naivní a spíše hloupoučká dcea londýnského burzovního makléře.

Ve společenských kruzích od sebe nemůžou být dál, ale přesto se poznaly na akademii, kde se jim dostalo patřičného vzdělání. Zatímco nadšená Amelie je už zaslíbená bohatému snoubenci, Becky ví, že se bude mít líp jen vlastním přičiněním. Sice po několika životních kotrmelcích začíná jako guvernantka, ale brzy se do společnosti vyšvihne tajným sňatkem.

Jenže ani jedna z nich nebude mít zrovna růžový život. Bude se okolo nich motat řada mužů, ale to pravé štěstí jim bude neustále unikat. Dočkají se svého šťastného konce vůbec?

 

Už je to strašně dávno, co jsem knihu četla, takže se přiznám, že si nejsem moc jistá tím, jestli byl konec opravdu stejný a jestli se vlastně i v průběhu filmu něco nezměnilo. Každopádně tak jako tak jsem tedy film dokoukala až do konce s podivným pocitem. Nevím totiž, jestli se mi to líbilo, nebo mi to spíš přišlo smutné

Vím, že autor svou knihu napsal jako satiru na tehdejší anglickou společnost a jisté figurky příběhu jsou vážně padlé na hlavu, ale prostě to není ten tip filmu, který bych si opakovaně pouštěla a který by mě strašně bavil. Přesto si myslím, že jde o poměrně vydařenou adaptaci, s výborným hereckým obsazením a nádhernými kostými.

Jedna vtipná zajímavost. Ve filmu se objevil i mladý Robert Pattinson, bohužel do celkového filmu se jeho scéna nedostala, ale můžete se na ni podívat třeba tady. Zatímco v tomto filmu hráli matku a syna, ve filmu Voda pro slony byli partnery 😀

Jarmark marnosti je jedne z těch filmů, který nijak extra neublíží ani nenadchne. Pokud neznáte knižní předlohu a moc se vám do ní nechce, můžete zkusit tu filmovou. Reese Whiterspoon je ve filmu vážně skvělá.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..