RC review: Kečupová mračna

KecupovaMracna_bookAutor: Annabel Pitcher
České datum vydání: prosinec 2015
Žánr: young adult, romance, drama, ze života
Nakladatel: Slovart

Patnáctiletá Zoe tráví chladné noci jiným způsobem, než aby klidně spala v posteli v pokoji – píše tajně v kůlně na zahradě dopisy Stuartu Harrisovi, usvědčenému vrahovi, který v Texasu čeká v cele na smrt. Mají oba totiž něco společného – oba zabili… jenže Zoe to prošlo.

Cítí, že ji jen Stuart dokáže pochopit a že jen jemu může popravdě vypovědět, co všechno se stalo a co všechno ji tíží na srdci. Doufá, že prostřednictvím dopisů dokáže ulehčit své duši a konečně dojít smíření…

Nelehké knižní osudy

Annabel Pitcher se narodila v malé vesničce ve West Yorkshire, kde se vyskytovalo více ovcí než lidí. Už od mala zbožňovala hraní, tanec a balet, také hrála na housle a piano, ale vždycky se vášnivěji věnovala hraní. Jejím nejoblíbenějším předmětem na škole byla Angličtina a už od útlého věku psala vlastní příběhy, spolužáci jí předvídali hvězdnou spisovatelskou kariéru.

I proto nejspíš na Oxfordu studovala Anglickou literaturu, což ji dalo solidní základ pro psaní. Pracovala jako učitelka Angličtiny, scénáristka a až během cestování s manželem se rozhodla napsat příběh My Sister Lives on the Mantelpiece, který se stal její debutovým kouskem. Ráda píše nelehké příběhy a hledá pro své postavy světlejší zítřky.

Překlad

Český překlad musím pochválit, četl se mi velice dobře a nepamatuju si, že bych v textu narazila na nějaké slovíčko, které by mi tam nesedělo. A to je už co říct, když se v poslední době nad některými českými překlady musím ušklíbat.

Postřehy a pocity

Ani upřímně nevím, co jsem od knihy očekávala. Moc recenzí jsem nečetla a kniha mi tak nějak sama spadla do klína, možná to je jenom dobře, protože jsem si tak její četbu užila daleko víc. Hlavní hrdinka je jako jedna z nás – zmatená, nejistá, odvážná, lehce potrhlá a vlastním přičiněním nešťastná. Když vyprávěla o své rodině, měla jsem pocit, jako bych se dostala mezi staré známé.

Autorka na svém příběhu ukázala, že si všichni s sebou životem taháme nějakou vinu, ať už je větší nebo menší. Kolikrát je to jen smutná souhra náhod, která nás ovlivní do konce života a je jen na nás, jak moc se tím necháme užírat. Vyprávění příběhu prostřednictvím dopisů je netradiční a daleko napínavější, než kdybychom se všechno dozvěděli rovnou. Máme tak šanci si k Zoe vytvořit vztah a pochopit, proč je taková a proč má vůbec potřebu psát dopisy usvědčenému vrahovi.

Hodnocení

Kečupová mračna jsou vlastně jeden velký zamotaný příběh nešťastné lásky, rodinných problémů a jakéhosi hledání sebe sama i samotného místa v už tak chaotickém životě. S některými postavami soucítíte více, s jinými méně a i když už od samotného začátku víte, jak kniha skončí, stejně až do samotného konce doufáte, že bude konečné rozuzlení krapet jiné.

Jedinou výtku mám k chaotickému vyprávění, kdy se v těch skocích v časech mírně ztrácíte a tak nějak nevíte, co se děje teď, co se dělo tehdy a jak to vlastně celé skončilo. Mám pocit, že mi to stejně ještě někdo bude muset osvětlit, jestli jsem ten konec pochopila správně, protože Dot mě svým vlastním zápisem zmátla ještě víc. Z toho důvodu dávám knize velice zasloužené 4 hvězdičky a myslím si, že je to kousek, který by vám rozhodně neměl uniknout.

Kečupová mračna si můžete objednat na stránkách nakladatelství Slovart.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Slovart za poskytnutý elektronický recenzní výtisk.

Tato recenze je součástí projektu Xmas Reading Challenge 2015.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Cath napsal:

    O knížce jsem toho moc neslyšela, a když ano, tak jsem nic nedočetla do konce. Vždycky mě odradil ten název – Kečupová mračna. Myslela jsem si, že to bude o jídle a nebude to moc záživné. Jak se tak ale koukám, když čtu tvoji recenzi, tak se na ní v nejbližší době vrhnu :).

  2. Schmetti napsal:

    Čím víc recenzí čtu, tím víc mě ta kniha odrazuje 😀

  3. Táňa napsal:

    Četla jsem už recenzi u Vendy a v knihkupectví jsem dokonce držela knihu v ruce, i když to nakonec vyhrál Jackaby. Myslím si, že by se mi mohla Kečupová mračna líbit, mám ráda knihy psané v dopisech.
    Děkuji za recenzi :))
    Táňa recently posted..Monthly summary | Má vánoční knižní nadílkaMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..