V září 2015 vychází – 2. část

Druhá část přehledu knih, které u nás tetno měsíc vycházejí v češtině.

~ Česko ~

Všechny malé zázraky
Jennifer Niven

17.9.2015
YOLI

Theodora Finche fascinuje smrt. Neustále přemýšlí nad způsoby, jak by se mohl zabít. Ale pokaždé ho něco – bez ohledu na to, jak je to zdánlivě bezvýznamné – nakonec zastaví.

Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – upíná se k dokončení střední školy a k momentu, kdy bude moct opustit rodné městečko v Indianě. To jí totiž až příliš bolestně připomíná nedávnou tragickou smrt její sestry.

Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou – podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním; a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít. Jenže zatímco Violetin svět se rozrůstá a získává nové barvy, Finch se propadá do temnoty deprese.

Moje recenze

Na ostří špičáku (Upíři z Chicaga #4)
Chloe Neill

20.9.2015
Fantom Print

Novopečená upírka Merit prožívá krušné časy. Od chvíle, kdy kožoměnci odtajnili světu svou existenci, začali lidé brojit proti nadpřirozeným bytostem – a protestují před Cadoganským Domem s transparenty, které mohou každou chvíli vyměnit za vidle.

Za dveřmi Domu vládne napětí mezi Merit a jejím Mistrem, zelenookým lamačem srdcí Ethanem Sullivanem. Potom však starosta Chicaga pozve Merit a Ethana na tajnou schůzku a informuje je o násilném útoku upírů, po němž zůstaly tři nezvěstné ženy. Vyjádří se stručně a jasně: udělejte si v Domě pořádek, nebo bude zle.

Merit potřebuje proniknout do jádra zločinu, jenže si bohužel není jistá, kdo je vlastně na její straně. A tak tajně požádá o pomoc někoho vysokého, tmavovlasého, kdo je členem skrytého upířího hnutí a má možnost získat hluboko ukryté informace.

Záhy se ocitá v temném, opojném srdci chicagské nadpřirozené společnosti – ve světě plném upírů, kteří jsou zjevně ochotni naplnit nejhorší obavy protestujících lidí. Právě tady zjistí, že nelze být upírem a nemít na rukou trochu krve.

Nečekané setkání (Collide #1)
Gail McHugh

21.9.2015
Ikar

Emily je zranitelná jako nikdy dřív. Její mysl bojuje proti tomu, co její tělo ví už dávno… Vášnivě touží po Gavinovi. A ten se nezastaví před ničím, aby ji získal.

Krátce po skončení vysoké školy Emily Cooperové zemře matka a ona se ve snaze vyrovnat se s jejím odchodem odstěhuje do New Yorku, aby se pokusila o nový začátek. Velkou oporou je jí přítel Dillon Parker – milý, ohleduplný a ztělesňující vše, co si kdy u muže přála. Dillon, který ví, že bez Emily nedokáže žít, však skrývá tajemství.

Když se ale Emily v New Yorku setkává s Gavinem Blakem – bohatým a nechvalně proslulým floutkem, který je navíc okouzlující a nebezpečně přitažlivý, opět se jí život a city začnou vymykat z rukou. Emily se snaží popřít veškerou touhu, kterou ke Gavinovi cítí, ale on ji odmítá nechat tak snadno odejít. Sám se zotavuje z vlastní bolestné minulosti a nezastaví se před ničím, aby Emily získal. Jejich nečekané setkání donutí Emily přehodnotit dosavadní rozhodnutí a uvažovat o volbě, která může ohrozit stará přátelství, zlomit několik srdcí a navždy jí změnit život. Ale jak se má rozhodnout, když nemůže věřit ani vlastnímu srdci?

Líbali jsme se
David Levithan

21.9.2015
CooBoo

Bestsellerový autor David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě. Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.

Nespoutaní (Nevítaní #2)
Sophie Jordan

21.9.2015
CooBOo

Davy se rozpadl svět, když zjistila, že je HTS pozitivní – že její DNA obsahuje vraždicí gen. Přišla o svého kluka, rodinu, a hlavně o budoucnost. Posledních pár měsíců se snažila přesvědčit, že ji její geny nemůžou definovat, a slíbila si, že se nijak nezmění… ale pak došlo k nejhoršímu. Zabila muže. Nyní je na útěku a musí se rozhodnout, jaký povede život – jestli se nechá ovlivnit společností, která ji považuje za nevítanou, anebo půjde za svým srdcem a bude bojovat za život na svobodě. Davy už ale nikomu nevěří, a když potká Cadena, vůdce hnutí odporu, nedokáže už věřit ani sama sobě, natož svým pocitům.

Krycí jméno Verity (Krycí jméno Verity #1)
Elizabeth Vein

21.9.2015
CooBoo

11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala. Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí sovu misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví. A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají. Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít? Krycí jméno Verity vypráví trýznivý a zároveň nádherný příběh o silném přátelství, které je zkoušeno děsivým nepřítelem.

Sempre (Navěky #1)
J.M. Darhowe

22.9.2015
YOLI

Sedmnáctiletá Haven Antonelli nikdy nepoznala svobodu. Od malička vyrůstala v izolaci uprostřed pouště, kde spolu s matkou tvrdě pracovala a trpěla nelidským zacházením. Obě se staly oběťmi obchodu s lidmi organizovaného mafií. Jednoho dne se ale na farmě objeví doktor Vincent DeMarco a dává Haven šanci na nový život. Ta se musí rozhodnout – buď opustí matku a odejde s DeMarcem, nebo zemře.

V doktorově domě v severokarolínském městečku Durante se Haven seznámí s jeho dvěma syny Dominicem a Carminem. Ti nikdy nepoznali nouzi a nic jim v životě nechybí – ovšem kromě matky, která záhadně zemřela. Carmine je výbušný, nezvladatelný mladý muž, kterému není nic svaté a odmítá jakoukoli odpovědnost. Láska k Haven ho ale změní a oba brzy musí přehodnonit všechno, čemu doposud věřili. Čím hlouběji se zaplétají do pavučiny lží a tajemství, tím víc zjišťují, že i přes zdánlivé rozdíly jsou si velmi podobní. Oba chtějí uniknout okolnímu nebezpečnému světu, jemuž vládnou moc a peníze, ale řetězec událostí, které se daly do pohybu už dávno před jejich narozením, ohrožuje jejich životní plány i samotnou existenci. Ve světě mafie jsou zrada a násilí všední součástí života, nic není zadarmo a slovo navěky – sempre dostává trpkou příchuť.

Odvážná a sexy (Sky High Air #2)
Jill Shalvis

22.9.2015
Ikar

Shayne, pilot a spolumajitel aerolinek Sky High, si umí užívat svobodného života bez závazků. Je zvyklý jen na občasný krátký flirt, vážnější vztahy mu nic neříkají. Až do doby, než se na večírku své zámožné klientky poprvé setká s její dcerou Dani. K Shayneovi se již doneslo, že je Dani černá ovce rodiny, a možná o to víc ho vášnivě nezávislá mladá žena, která odmítá matčino bohatství, okouzlí. Od ostatních dívek na večírku se nápadně liší svou neohrabaností, rozpaky a současně i neskrývanou touhou poznat se blíž právě se Shaynem. Všechny okolnosti však dávají Shayneovi jasně najevo, že téhle dívce by se měl zdaleka vyhnout. Dani je totiž nebezpečná známost. Tvrdí mu, že byla svědkem vraždy, ale nemá žádný důkaz. Když ji pak někdo začne sledovat, v noci jí vnikne do bytu a dokonce po ní i po Shayneovi záhadný útočník střílí na parkovišti před zoologickou zahradou, Shayne cítí, že Dani musí ochránit a přijít věcem na kloub. Čím víc času však tráví v její blízkosti, tím víc ho Dani přitahuje.

Smrtelné (Roztomilé malé lhářky #14)
Sara Shepard

23.9.2015
BB/art

Spencer, Hanna, Emily a Aria mohou jen přihlížet, jak se jejich tajemství derou na světlo světa – od těch nejmenších přešlapů po hrůzné zločiny. Teď se jejich životy bortí jeden po druhém. Spencer vyhodili z Princetonu. Hanna ztratila místo v tátově kampani – i v jeho srdci. Emily se ocitla na chodníku. A Aria? Tu možná čeká vyhoštění ze země.

Díky mě přišly holky úplně o všechno – kromě holých životů. Přesto jsem s nimi ještě neskončila. Pokud můj smrtelný plán vyjde, vyzradí nám roztomilé malé lhářky svou poslední lež… A.

Já a pan Jones
Lucy Diamond

23.9.2015
Domino

Je pro mě pan Jones opravdu pan Pravý? Tuto otázku si kladou tři různé ženy. Každá z nich totiž miluje jednoho ze tří bratrů Jonesových…

Izzy je rozhodnuta udělat za dosavadním nevydařeným životem tlustou čáru a začít znovu. Ovšem s Charliem Jonesem to nebude snadné, protože je sice okouzlující, ale také nepříliš spolehlivý. A flirt je jeho druhá přirozenost.

Alicia je už roky šťastně provdaná za oddaného Hugha. V koutku duše ale ví, že jí chybí alespoň špetka nevázanosti, spontánnosti, zkrátka prosté radosti. A pak jí to dojde – nejspíše nastal čas, aby si to všechno začala dopřávat.

Emmin vztah s Davidem byl dříve plný radosti a romantiky, jenže to už teď neplatí. Od doby, kdy se neúspěšně pokoušejí o dítě, to jde s jejich vztahem z kopce. A právě tehdy vstoupí do Emmina života pokušení…

Všechny tři ženy se sejdou v rodinném penzionu Jonesových, nad jehož další budoucností visí velký otazník. Při tomto vynuceném setkání vyjde najevo, že vyjít se členy klanu Jonesových může být těžší, než by si kdo mohl myslet.

Archerův hlas (Znamení lásky #1)
Mia Sheridan

23.9.2015
Baronet

Když Bree Prescottová dorazí do ospalého městečka Pelion ve státě Maine, doufá, že zde konečně nalezne mír, po kterém tolik touží. Zde se setká s Archerem Halem, mužem, který skrývá temná tajemství. Mužem, kterého ostatní nevidí.

Archerův hlas je příběh o ženě mučené vzpomínkami na jednu strašnou noc, a muži, jehož láska je klíčem k její svobodě. Je to příběh o mlčenlivém muži, který žije s trýznivou ránou, jež je důsledkem dávné děsivé události, a ženě, která mu pomáhá najít jeho hlas. Je to příběh o utrpení, o osudu a především o mocné síle lásky.

Vysoko (V oblacích #2)
R. K. Lilley

29.9.2015
Galatea

James ukázal Biance temný a opojný svět vášně a bolesti. Probudil v ní její vlastní sexuální touhy se sklonem k masochismu. Zdálo se, že oběma tyto praktiky vyhovují a nacházejí v nich uspokojení, a tak žádný div, že se Bianca do neodolatelného pana Cavendishe bezhlavě zamilovala. Avšak démoni násilné minulosti, kteří ji neustále pronásledují, a zároveň nejistota Jamesových citů, dohnala Biancu k rozhodnutí vztah s Jamesem ukončit.

Uběhl už víc než měsíc od rozchodu, ale Biančiny city jsou stále stejně silné. Dokonce i ona si uvědomuje, že je jen otázkou času, kdy opět podlehne kouzlu podmanivého pohledu pana Cavendishe…

Doupě (Zakázaná hra #2)
L.J. Smith

29.9.2015
Fragment

Stínový muž Julian se vrátil a s ním i nová Hra. Jennyini přátelé jeden po druhém mizí a zůstávají po nich jen papírové figurky.

Jenny musí najít Julianovo tajné doupě a zachránit své přátele ze Světa stínů dřív než bude pozdě. Zakázaná Hra pokračuje. Kdo bude vítěz, a kdo poražený?

A co když je to ta pravá?
Danny Wallce

30.9.2015
XYZ

Jason Priestley (ne tamten) – bývalý učitel, bývalý přítel, spisovatel na částečný úvazek a nedobrovolný hrdina – ji právě spatřil. Tam, v Charlotte Street, spolu sdíleli neuvěřitelný, krátký a prchavý okamžik, který by mohl přinést mnohem víc, kdyby… Měl by se pokusit ji najít? Co když je to ta pravá? Jenže to by znamenalo nechat vyvolat fotky z laciného jednorázového foťáku, který mu zůstal v ruce. Vtipný a svérázný román Dannyho Wallace o tom, co všechno může vzniknout z jednoho letmého okamžiku. O příležitostech, které se vám naskytnou. O tom, co se stane, když se rozhodnete vzít osud do svých rukou. A o lásce, kterou potkáte jednou za život.

Teď už tě vidím
Nicole C. Kear

30.9.2015
Domino

Podívat se pravdě do očí může být zatraceně těžké, když člověk ztrácí zrak.

Nicole bylo devatenáct let, když si vyslechla zdrcující diagnózu: má nevyléčitelnou oční chorobu, která ji do deseti let připraví o zrak. Na takovouto zprávu se dá zareagovat v zásadě dvěma způsoby: rozumně, nebo nerozumně. V prvním případě člověk uposlechne lékařových rad a zodpovědně se připravuje na život v temnotě. Nicole ale nemá nic takového v úmyslu.

Nikomu nic neřekne a dál žije tak, jako by žádná budoucnost neexistovala. Nechá svým životem projít několik mužů, zapíše se do cirkusové školy a procestuje spoustu zemí. Od lehkovážného bytí začne upouštět, teprve když se zamiluje a založí rodinu. Tehdy už navíc pro ni není tak snadné předstírat, že se nic neděje, protože svět před jejíma očima je čím dál rozmlženější.

Postupující nemoc ji nakonec přinutí vyjít s pravdou ven. Není to pro ni snadné, ale ani sebevětší vztek na nespravedlnost osudu nemůže Nicole ochránit před pravdou, které se celé roky snažila vyhýbat. Ale kdo ví… Možná je to právě naopak. Možná se jí nakonec uleví, když konečně najde odvahu podívat se pravdě do očí.

Jak stvořit dívku
Caitlin Moran

30.9.2015
HOST

Co byste dělali, kdybyste během dospívání zjistili, že to, co vás rodiče naučili, prostě nestačí?

Píše se rok 1990. Čtrnáctiletá Johanna Morriganová si v místní televizi utrhla tak příšernou ostudu, že se rozhodla, že nemá žádný důvod být dál Johannou. A tak si vymyslí identitu Dolly Wildeové — hubaté gotické hrdinky a sexuální průzkumnice se zálibou v alkoholu! Zachrání svou chudou bohémskou rodinu tím, že se stane spisovatelkou — podobně jako Jo v románu Malé ženy nebo sestry Brönteovy —, ale bez té části o umírání v mladém věku.

V šestnácti kouří cigarety, opíjí se a pracuje pro hudební magazín. Píše pornografické dopisy rockovým hvězdám, má všechny druhy sexu se všemi druhy mužů a pitvá hudební skupiny ve svých recenzích o šesti stech a méně slovech.

Ale co se stane, když si Johanna uvědomí, že její Dolly má jednu fatální chybu? Stačí krabice plná nahrávek, stěna plná plakátů a hlava plná paperbacků k tomu, aby se dala stvořit dívka?

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..