V září 2015 vychází – 1. část

Sice se už blížíme ke konci měsíce, ale i přesto vá přináším přehled knih, které mě tento měsíc zaujaly.

~ Česko ~

Budoucnost
Dmitry Glukhovsky

3.9.2015
Knižní klub

Evropa v budoucnosti roku 2400. Od doby, co byla technickými prostředky poražena smrt, je celý kontinent přelidněný a změnil se v gigantickou megapolis tvořenou obytnými věžemi vypínajícími se vysoko do nebe. V těchto věžích panuje brutální řád: Rozmnožování je přísně reglementováno, za dítě se platí ztrátou vlastního života. Ale kdo ještě potřebuje děti, když může být věčně mladý a zdravý? Jan Nachtigall je příslušník zvláštní jednotky ministerstva bezpečnosti, která přísně bdí nad dodržováním zákonů o rozmnožování. Jejím úkolem je pátrat po ilegálních dětech a odhalovat nenahlášená těhotenství. Jednoho dne má Jan odstranit teroristu a jeho těhotnou přítelkyni. Naskytne se mu tak velká šance, aby prokázal svou věrnost a postoupil na kariérním žebříčku. Když ale se svou jednotkou vpadne do konspiračního bytu, proběhne všechno jinak, než původně zamýšlel. Terorista unikne – a zanedlouho je na útěku i Jan po boku mladé ženy. Je to počátek boje, ve kterém jde o budoucnost lidstva.

Sedmilhářky
Liane Moriarty

4.9.2015
Ikar

Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi.

Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery.

Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití.

Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.

Aspoň trochu normální
Trish Doller

7.9.2015
CooBoo

Když se Travis vrátí domu z mise v Afghánistánu, zjistí, že jeho rodiče se rozvedli, bratr mu přebral přítelkyni a ukradl auto. A navíc ho pronásledují noční můry, v nichž stále dokola vidí smrt svého nejlepšího přítele. Zdá se, že jeho život je úplně v troskách. Pak ovšem potká Harper, svou dávnou kamarádku ze střední školy, s kterou se začne prodírat minovým polem rodinných problémů i posttraumatické poruchy. A konečně se zdá, že život by mohl být aspoň trochu normální. Travis suchý humor, smysl pro čest a povinnost i schopnost věřit v životě v to dobré, z něj dělají neobyčejného a neodolatelného hrdinu. Trish Dollerová, autorka knihy Kde hvězdy stále září, se tentokrát pustila do neobyčejně aktuálního tématu. Ale z pozice mužského vypravěče se jí ho podařilo uchopit poutavě, zajímavě, ale ne pateticky. Příběh o tom, že i v sebehorší situaci nesmíme ztrácet naději a že život je vlastně krásný.

Vzpoura (Arkádie #2)
Kai Meyer

7.9.2015
Fragment

Alcantarové a Carnevarové – dvě znepřátelené rodiny, dva mafiánské klany. Láska a nenávist, intriky a loajalita, něha a násilí. Po násilném úmrtí své sestry a tety se Rosa Alcantarová takřka přes noc stává hlavou klanu. I když je jí pouhých osmnáct let, nehodlá být pouze pasivní loutkou. Zasahuje do všech záležitostí, což vyvolává u jejích chladnokrevných příbuzných značnou nevoli. Stejně tak jako vztah s hlavou nenáviděného klanu Carnevarů Alessandrem. Rosa nepřestává hledat informace o arkádských dynastiích. Při svém pátrání se dostává do nebezpečné pasti Carnevarů, ale uniká. A nevzdává se. Ještě naléhavěji potřebuje vědět, co před ní Alessandro skrývá. A nejen on… Co je zač tajemná organizace TABULA? Jaké hry hraje rodinný advokát Alcantarů? A kým byl ve skutečnosti její otec? Napínavé pátrání po minulosti blízké i velmi, velmi vzdálené pokračuje.

Pokrevní pouto (Spirit Animals #3)
Sean Williams, Nix Garth

7.9.2015
Fragment

Spiriti Animals aneb máš také své spirituální zvíře? Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan patří k hrstce vyvolených, kteří ho mají. S tímto výjimečným poutem získali nadlidské schopnosti, ale i velkou zodpovědnost. Roky, kdy v Erdasu vládla rovnováha, jsou minulostí. Dobyvatelé se snaží Erdas zničit. Rozpoutali válku a obsazují celá města a země – a s nimi i Mej-linin domov. Dívka už nechce jen čekat a cvičit se v boji, a tak se společně se svým spirituálním zvířetem, pandou Dží, vydává na území sužované válkou. Přátelé jí budou na blízku – ale nejen oni. Nepřítel totiž číhá všude…

Pobočník (Tetování krví #3)
D. M. Cornish

7.9.2015
Fragment

Polokontinent – krutá země plná nástrah, zrady a zla, ale i místo pro statečné a odvážné, kteří ještě neztratili naději. Na čí stranu se Rosamunda postaví? Rosamunda vyměňuje riskantní život lampáře chránícího město Brandenbras před krvelačnými příšerami za ještě nebezpečnější službu. Stává se pobočníkem urozené bojovnice Evropy. Strach a pochyby o svých schopnostech musí nechat stranou. Čeká ho každodenní nelehká služba pro neohroženou fulgarku, která se pohybuje v těch nejvyšších kruzích a která má za úkol likvidovat příšery útočící na obyvatele měst a vesnic. O Rosamundovi se však začnou šuškat podivné věci a tyto pomluvy ji vystavují daleko většímu nebezpečí. Rosamundu a Evropu čeká rozhodující bitva proti společným nepřátelům a zákeřným intrikánům, kteří je chtějí oba zničit. Podaří se jim zvítězit?

Mr. Holmes
Mitch Cullin

8.9.2015
Knižní klub

Píše se rok 1947 a Sherlock Holmes, nyní třiadevadesátiletý, žije na odlehlém venkovském panství v Sussexu. Stará se o své včely, píše si deník. A zatímco se k němu jiní lidé stále obracejí o pomoc, on sám vzpomíná na cestu do Japonska a také se vrací k případu, který by mu mohl poskytnout odpovědi na jeho vlastní otázky – o životě, lásce a hranicích schopnosti poznání. Román pozoruhodné křehké krásy a literární vnímavosti představuje vynikající vhled do duše nejslavnějšího detektiva.

O jedné holce (Tess Brooke #1)
Lindsey Kelk

9.9.2015
BB/art

Tess Brookesová měla vždycky jasný plán. Ale jednou plán krachne a Tess je nucena přemýšlet, co dál.

Když se připlete k telefonátu pro spolubydlící Vanessu, usoudí, že být Tess teď zrovna není žádná sláva, tak proč si chvíli nezahrát na Vanessu? Jelikož nemá co ztratit, přijímá nabídku k focení na Havaji – přece po amatérsku fotila ráda, jak může být těžké vyblejsknout pár obrázků?

Jenže vzápětí se Tess ocitá ve velkém maléru. A ten senzační novinář, co se při focení motá kolem ní a dává zřetelně najevo, že by se jí chtěl dostat do kalhotek, je ješitný netvor. Daleko od domova, v kůži (a nejen to, i v botách) někoho jiného se Tess musí rozhodnout, jestli dál bojovat, nebo to zabalit a zdrhnout…

Tentokrát to vyjde!
Gilles Legardinier

9.9.2015
Domino

Marie si užila s muži víc trápení, než by jí bylo milé. Ale teď je rozhodnuta udělat všechno pro to, aby se role obrátily…

Zhroutil se vám už někdy vztah kvůli jedné jediné textovce? Ne chvilková známost, ale vážný vztah, který trval deset let a měl trvat ještě dlouho, nejlépe do smrti. Právě tohle se přihodilo Marii. A aby toho na ni nebylo málo, ve stejné době musí řešit problémy v práci, kde už nedokáže dál snášet podrazy úlisného šéfa.

Marie se ale nehroutí, pravý opak je pravdou. Pečlivě vyhodnotí příčiny všeho svého útrpení a dojde k závěru, že je vlastně jen jedna: muži. Vždyť s nimi má jenom samé trápení! Ale to teď musí skončit. Marie se rozhodla, že udělá všechno pro to, aby pro změnu trpěli oni.

A protože je nesmiřitelně upřímná, krásně potrhlá a akční k tomu, mají se muži v jejím okolí opravdu na co těšit. A čtenáři také, protože Gilles Legardinier znovu dokazuje, že humoristický román je přesně jeho literární parketa.

Doctor Who: Silueta
Justin Richards

12.9.2015
JOTA

Když je v zamčené pracovně nalezeno mrtvé tělo jistého Marlowa Hapwortha, je zřejmé, že si s touto záhadou může poradit leda Velký detektiv – Madam Vastra.

Z boxera Ricka Bellamyho vysála jakási osoba v oblečení pohřebáka veškerý život. A to rozezlí Sontarana Straxe.

Karneval kuriozit, shluk bizarních, ale poutavých atrakcí, a také místo, kam se Jenny Flintová vydá hledat odpovědi.
Ale co mají všechny tyto příhody společného? A co s tím má co do činění bohatý průmyslník Orestes Milton? Doktor s Clarou se přidají k lovu a brzy se ocitnou ve změti událostí, kde nic není tím, čím se jeví být.

Přesně a jasně vykreslený viktoriánský Londýn, sympatický Paternoster gang, napínavá zápletka a boj o záchranu obyvatel města na Temži – to je další ze série knih vycházejících z kultovního sci-fi seriálu.

Zkouška věrnosti (Talon: Společenstvo draků #1)
Julie Kagawa

14.9.2015
Fragment

Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl a moc sílila.

Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa…

Sledovat, začlenit se, splynout.
Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy.

To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon.

První (Selekce #3)
Kiera Cass

14.9.2015
CooBoo

Nastal čas korunovat vítězku! Když byla America vybrána do Selekce ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

Kdybychom se neviděli
Cynthia Hand

14.9.2015
CooBoo

Smrt je všude kolem nás. Jen si jí nevšímáme. Dokud nemusíme. Lex byla šťastná. Měla kompletní rodinu. Kluka, co milovala. Kamarády, kteří se na ni nedívali, jako by se měla každou chvíli zhroutit. Teď je z ní holka, jejíž bratr spáchal sebevraždu. A vypadá to, že už taková bude navždycky. Lex se teď pokouší poskládat si život dohromady a snaží se vytěsnit, co se stalo té noci, kdy Tyler zemřel. Ale je tu tajemství, které nikomu neprozradila, esemeska, kterou Tyler poslal, co mohla změnit všechno. Lexin bratr je pryč. A ona zjišťuje, že duchové nemusí být skuteční, aby vám nedovolili jít dál. Nový román bestselerové autorky Cynthie Handové, napsaný na základě niterných a osobních zkušeností.

Za hranicí nevinnosti (Rosemary Beach #2)
Abbi Glines

15.9.2015
YOLI

Rush a Blaire se k sobě vůbec nehodí. On je bohatý syn známého rockera, Blaire jen obyčejná holka z malého alabamského městečka, která nedávno přišla o mámu i střechu nad hlavou. Co ty dva spojuje?

Když se konečně zdá, že by se Blaire mohla odrazit ode dna a být zase šťastná, všechny jistoty se jí znovu hroutí. Když se dozví pravdu o Rushově sestře, kterou před ní Rush i všichni v okolí tajili, je pro ni skutečnost, že jí celou dobu lhali, natolik bolestivá, že se rozhodne opustit Rosemary Beach a nikdy se nevrátit zpět. Zároveň si uvědomuje, že Rushe nedokáže přestat milovat, není si ale jistá, jestli mu bude moct někdy odpustit. Vrací se zpět do Alabamy, do rodného městečka, které je pro ni posledním útočištěm, v naději, že snad někdy na uplynulé nejkrásnější léto v Rosemary Beach dokáže zapomenout. Okolnosti se ale nečekaně změní a Blaire se opět ocitne v Rushově blízkosti. Dokáže v sobě najít odvahu znovu mu důvěřovat?

Moje recenze

Vzdej se mi (Počkám na tebe #4)
J. Lynn

16.9.2015
Baronet

Neobyčejná servírka se zvláštním vkusem na trička Roxy a policejní důstojník Reece Anders spolu před jedenácti měsíci strávili noc. Ona je do něj zamilovaná už od patnácti a on si přeje, aby k té společné noci nikdy nedošlo. Roxy se ho jednou provždy vzdala, ale minulost a budoucnost se střetnou a ona je nucena spolehnout se na muže, který jí už jednou zlomil srdce.

Charlie, její nejlepší kamarád z dětství, tráví jako oběť násilného činu už několik let v léčebně a člověk, který ho tam dostal, byl propuštěn z vězení a chce svůj skutek odčinit. Roxy si ale není jistá, jestli je schopná odpuštění. Když se u ní doma začnou dít podivné věci a stane se terčem narůstajícího násilí, myslí si, že ví, kdo za to může. Ten, kdo už jeden život zničil.

Reece však o tom tak přesvědčený není. Výhrůžky se mu zdají příliš osobní. Přestože mu Roxy nevěří, není ochoten dovolit, aby jí někdo ublížil. Ani on sám. Už to s Roxy jednou pokazil a netouží po tom, aby se historie opakovala.

Strach zemřít (Alvarezová & Pescoliová #4)
Lisa Jackson

16.9.2015
Domino

Vrah nepokládá své konání za zločin. Mrtvá těla se totiž v jeho očích stávají uměleckým dílem.

Celá řada lidí má z tuhých montanských zim hrůzu, ale on si je užívá. Jedině s pomocí krutých mrazů totiž může zabíjet tak, aby jeho oběti zůstaly i po smrti krásné. Tak rád sleduje ledový vodopád, který ženy zbavuje života, tak rád se dotýká jejich chladné kůže… Ano, celý svět může díky němu spatřit tu krásu – a jeho pomstu.

V horském městečku Medvědí brod byly nalezeny dvě mrtvé ženy. Před smrtí je vrah nechal zmrznout na kost a pak je veřejně vystavil, jako by se chtěl pochlubit vykonaným dílem. Obyvatelé trnou hrůzou, kdo se stane příští obětí.

Policejní vyšetřovatelka Selena Alvarezová obě zavražděné ženy znala. Proč ale na sobě měly její šperky? Chce jí tím vrah něco naznačit? Společně s kolegyní Pescoliovou a soukromým očkem O’Keefem se snaží dopadnout pachatele, který o ní zjevně ví až příliš mnoho. A který chce, aby Serena na vlastní kůži pocítila strach zemřít.

Marťan
Andy Weir

16.9.2015
Knižní klub

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi…

Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití.

Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…

Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..