RC review: Jedna malá lež

JednaMalaLez_bookAutor: K.A. Tucker
České datum vydání: 6.5.2015
Knižní série: Deset malých nadechnutí
Díl: druhý
Žánr: new adult, romance, drama, erotika
Věková hranice: 18+
Nakladatel: Baronet

Livie si toho během dospívání užila více než dost. Přišla o oba své rodiče a jednu dobu se zdálo, že začíná ztrácet i svou sestru. Po několika životních peripetiích se jim ovšem podařilo dostat se z nejhoršího ven. Teď je Livie rozhodnutá dostát slibu, který dala kdysi svému otci. Půjde na vysokou a udělá svého otce hrdým. Od chvíle, kdy jí v dětství zemřela kamarádka, věděla, že bude doktorkou se specializací na dětskou rakovinu.

Je odhodlaná pro to udělat vše. Jenže tak nějak nepočítala, že se do všeho zamotá ten proklatý osud… a taky psychiatr její sestry, který se rozhodl jí ze života udělat peklo, dokud si nepřizná, že by měla konečně začít pořádně žít. Jedna taková divoká noc s sebou totiž přivede okouzlujícího a arogantního Ashtona. Ten ji nejen mučí svou přítomností a tím, jak na ni dokáže působit, ale také jí pije krev nekonečným oslovováním „Irčanko“.

Livie si totiž nemůže vzpomenout, co se přesně dělo onu noc, kdy na sebe na párty narazili a i když se oba shodnou na tom, že minulost hodí za hlavu a raději ji nebudou přiživovat, protože pro sbee prostě nejsou vhodní, nějak si k sobě neustále hledají cestu. Nic ale nebude zadarmo a Livie se o sobě a o životě možná dozví víc, než by čekala…

Očekávané pokračování

Jedna malá lež nepřináší v žánru new adult nic extra převratného, přesto vás dokáže svým pojetím neskutečně vtáhnout a pustit až v samotném závěru naprosto bez dechu a s radostným úsměvem na tváři. Všichni totiž věříme v dobré konce. Chceme najít po všem tom zlém v životě konečně nějakou odměnu, uspokojení, radost. Přesně to se nám autorka snaží dát. Ukáže nám lidské vzlety i pády, deprese, bolest, ale i zábavu a štěstí. Jedna věc totiž nemůže fungovat bez druhé, a proto jsou knihy této série tak oblíbené.

Překlad

Český překlad knihy se mi opět líbil, správně mi sednul do noty a během čtení jsem ani moc nemusela uvažovat nad tím, jestli je něco přeloženo podivně. Moc se mi líbí i to, že Liviina přezdívka zůstala a nenahradilo ji něco jiného. Věřte mi, už i na takové příběhy jsem narazila.

Postřehy a pocity

Livie by se od své sestry nemohla více lišit, což jsme poznali už v předcházející knize. Zatímco Kacey je značně temperamentní a pro ostré slovo i čin nejde daleko, Livie je podstatně klidnější, rozumnější a spíše introvertní. S vysněnou vysokou školou ale přichází do světa, v němž se neumí zrovna dvakrát pohybovat a na neustálý tlak své sestry i jejich psychiatra, se nakonec odváže a nějak se nedokáže vyrovnat s následky, které ji neustále pronásledují. Ukazují jí totiž pravdu o jí samé a o tom, že co si naplánovala do budoucna, možná nebude zrovna to pravé.

Liviin příběh má v sobě tu správnou jiskru, žhavé scény, zmatené a hluboké dialogy a hlavně pořádný kus ze života, že musíte hltat stránku za stránkou, i když máte docela dobrou představu o tom, jak to asi tak může skončit. Příběh je možná předvídatelný, ale i tak budete nad některými pasážemi frustrovaně koulet očima a čekat, co se proboha bude dít dál.

Hodnocení

První díl se mi líbil hlavně svým šokujícím závěrem, toho jsem se dočkala i u pokračování, ačkoliv tady už byl ten šok možná krapet menší. I přesto se mi ale líbí, jak si se vším autorka dokázala pěkně vyhrát a že Livie zůstala charakterově téměř stejná jako v první knize, jen teď konečně dospěla a našla své vlastní štěstí. Za to knize dávám zasloužené 4 hvězdičky a doufám, že je někde na světě více takových dobrých doktorů, jakým je Stayner.

Jednu malou lež si můžete objednat na stránce nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..