Jarní dumání 2 (5)

Máme tu už pátý týden druhého ročníku Jarního dumání. Nezapomínejte navštívit i další knižní blogy, které se dumání účastní, protože třeba můžete narazit na nějakou zajímavou knihu, kterou si budete chtít přečíst.

Knižní padouši

Osobně si myslím, že každá silná kniha by měla mít pořádného záporáka. Najdete mezi nimi zákeřné a chladnokrevné padouchy, rozbolavělé a zdánlivě nepochopené snílky či záhadné a sladkobolné milovníky. Některé nesnášíte až do morku kostí, pro jiné vám srdce pláče a všechny okolo sebe toužíte přesvědčit o tom, že váš oblíbenec přece není takový prevít.

Zatímco většina lidí nenáviděla hlavně Voldemorta (samozřejmě, že i já), já viděla rudě kdykoliv se v knize objevila Umbridgeová. Naopak zatímco většina se může pominout z toho, jak byl Snape vlastně největší hrdina příběhu, já si pořád myslím, že to nebyl dobrý člověk a svým způsobem, si zasloužil, co se mu stalo, protože nikdo neříkal, že musí být hajzl jen proto, že byl ve Zmijozelu.

Celkově ale se záporáky nemám velký problém, pokud ale nejde o young adult a new adult žánr romancí, protože tam se jaksi hranice mezi dobrem a zlem stírají a většina bad boyů je prostě jen nepochopená, protože jinak jde o naprosté miláčky, které okouzlí jen ta jediná. Já to samozřejmě beru s nadhledem, přece jenom jsem starší a vím, jaký život je, ale vůči dospívajícím dívkám mě to zaráží čím dál tím víc. Získávají pak zkreslené představy o světě, což se samozřejmě projevuje i na jejich vlastním životě.

Zářným příkladem je taková série Shatter Me od Tahereh Mafi (myslím, že česky je to Roztříštěná?), kde nám v prvním díle autorka představí jednoho klasického dream boye a druhého bad boye, až teda na to, že tento bad boy je spíš socipat Hitlerova rázu – a to fakt nekecám. Nejhorší je, že v dalším díle se už tenhle bad boy vlastně projevuje jako naprosto nepochopený floutek, co měl těžké dětství, proto je z něj pořádný parchant a prostě si nemůže pomoct. Kvůli tomu jsem sérii dosud nedočetla, ačkoliv byl první díl skvělý. Nelíbí se mi, jakým způsobem z toho nejhoršího možného udělala v očích všech čtenářů tu nejlepší volbu… Možná jsem praštěná, možná ne, každopádně se tenhle trend objevuje dál a dál a mně to jde hodně proti srsti.

Hodně naše vnímání záporáků ovlivňují i filmová a seriálová zpracování knih, protože ačkoliv v knize je záporák opravdu velký sviňák, ve filmu se tahle přímočarost může smáznout a ztratit. Není se pak čemu divit, že například takového Lokiho z Avengerů všichni žerou hlavně díky jeho filmovému představiteli. To je to kouzlo osobnosti 😀

Sečteno a podtrženo, záporáci jsou potřeba… ale musí mít šmrnc a nesmí to být najednou strašný hrdina, protože to je nuda.


 
 
 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Nika napsal:

    Jsem hrozně ráda, že jsi zmínila knihu Roztříštěná. I já s tím měla neuvěřitelný problém. V první řadě to bylo něco jako „Jak se může někdo zamilovat do někoho, kdo ho mučil?“ Velmi mě překvapilo, že se vlastně velké množství čtenářů postavilo na jeho stranu. A já pokaždé, když jsem četla nějaký komentář, zírala se slovy „Jak?“ a „Proč?“.
    Uznávám, že první díl byl opravdu dobrý, ale když se autorka rozhodla se záporáka udělat romantického hrdinu, vyšlo z toho z mého pohledu jedno velké otravné, nemožné, nechutné, ohavné a trapné něco, kvůli čemu se ani na sto kilometrů nepřiblížím k závěrečnému dílu.
    Nika recently posted..Bohové Olympu – Krev polobohů: Rick RiordanMy Profile

  2. Katka napsal:

    Tohle téma mě neskutečně bavilo a musela jsem se hodně krotit, abych nenapsala román… 🙂 Všechny články jsou zajímavé a mají něco do sebe. Dumání je super a jsem za ně opravdu vděčná! Už se těším na další téma…
    Katka recently posted..Jarní dumání 2 – Knižní padoušiMy Profile

  3. Melinda napsal:

    Že by první téma, ve kterém jsme se téměř do puntíku shodly? 😀 Zatím jsme byly ve všech čtyřech předchozích spíš na opačných stranách barikády, ale tady jak koukám jsou naše názory jako přes kopírák 😀 Záměrně nečtu ostatní dumání, než sepíšu to svoje, ale zde vidím, že se naše myšlenky ubíraly úplně stejným směrem 🙂 No však tihle záporáci jsou asi ti nejznámější, alespoň v blogerských kruzích 🙂
    Skvěle sepsáno 🙂 Vážně se mi tenhle projekt hodně líbí 🙂
    Melinda recently posted..Jarní dumání #5 Knižní padoušiMy Profile

  4. Viki napsal:

    Nedá mi taky se nevyjádřit ku kontroverznímu Shatter me.

    Já mám totiž k záporákum špatnej vztah a Warnera – toho jsem nesnášela jako málokto. ALE sérii jsem dočetla, byla fajn a Warnera jsem si oblíbila. Než na mně ale začnete házet očklivé pohlody, nechte mě to vysvětlit. Každý příběh má vždy více pohledu. U spousta YA, u typu, který si spomínala se to příšerně přehání a z hrdinova pohledu vždy zázračne vyplyne, že je to vlastně úžasnej kluk a to nežeru.

    U Warnera jsem to ale pochopit chtěla. Nelíbilo se mi, že to autorka tak překroutila, dokonce udělala z Adama toho špatného ale v této konkrétní promněně jsem se nechala přesvědčit, že nebyl tak psychopat jak se zdál. Asi pomohl i fakt, že jsem se dívala na autorčiny stránky kde bylo i vyjýdření její mámy jak taky nevěřila svým očím ale pak mu to taky uznala. Možná to bylo podáním, možná jen mou ochotou, možná tím, že Warner nebyl Zlý. Každpádně tohle jsem akcetovala.
    Viki recently posted..Záporák je len hrdina čo sa cez to nepreniesolMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..