Padlo mi do oka (3)

Pro tento týden jsem vybrala pět knižních fantasy sérií, které mě svými obálkami, anotacemi i recenzemi přesvědčily, že bych si je měla rozhodně přečíst. Je docela zvláštní, že ve všech je hlavní hrdinka holka, co je zamilovaná (nebo si to alespoň myslí) do svého nejlepšího kamaráda. Jako by bez toho fantasy moderní doby nemohla být 😀

Série Snow Like Ashes ~ Sara Raasch
Tohohle kousku jsem si všimla na zahraničních blozích, protože se o něm blogeři zmiňovali jako o něčem, co by nikomu nemělo uniknout. Přece jenom ji někteří označovali za fenoménální… a má tak krááásnou obálku!

Před šestnácti lety bylo Království zimy dobyto a jeho občané zotročeni, zmizela magie i monarchie. Teď přeživší doufají v návrat osmi uprchlíků, kteří celou dobu čekali na chvíli, kdy se budou moci znovu zmocnit zimní magie a vzchopit tak celé království. Osiřená Meira žila a cvičila celý život pro to, aby pomohla svému nejlepšímu příteli a budoucímu králi dostat magii zpět. Teď to vypadá, že bude mít konečně šanci.

Série Throne of Glass ~ Sarah J. Maas
O této sérii vím už hodně, hodně dlouho. Tehdy teprve vycházel první díl, který měl úplně jinou obálku a ani se tak moc o sérii nemluvilo. No teď je docela hitem a myslím, že se jí dočkáme také v češtině.

V temných, špinavých solných dolech Endovieru si osmnáctiletá Celaena Sardothien odpyváká doživotní trest. Je trénovaný zabiják, nejlepší svého druhu, jenže udělala fatální chybu: nechala se chytit. Teď má možnost si vybojovat svobodu, jen musí zastoupit prince v boji na život a na smrt proti nejlepším zlodějům a zabijákům v zemi. Živá nebo mrtvá, Celaena bude svobodná. Co když se ale obměkčí i její srdce?

Série The Grisha ~ Leigh Bardugo
U této série mě zaujala „ruská“ anotace a i „rusky“ laděná obálka. Nejsem si jistá, jestli je celá série rusky laděná, ale všechno nasvědčuje tomu, že ano. Osobně se mi to líbí, protože ať už je rusko-americká-celosvětová nevraživost momentálně bodem číslo jedna, myslím, že je škoda, že není i v literatuře pro dospívající vidět víc proruských (či jiných) témat. A tohle vypadá hodně dobře.

Obklopen nepřáteli byl kdysi mocný národ Ravka roztržen vejpůl, blízko neproniknutelné tmy hemžící se monstry, co se živí lidským masem. Nyní jeho osud leží na bedrech osamělé uprchlice Aliny Starkov, která nebyla nikdy v ničem dobrá. Když ale je její pluk napaden a její nejlepší kamarád zraněn. Alina tak v sobě dohalí spící sílu, jenž mu zachrání život. Díky tomu je ale odvedena ke dvoru, aby se stala členem magické skupiny Grisha.

Série Legacy of Tril ~ Heather Brewer
Myslím, že i o téhle sérii jsem tu už kdysi psala. Zaujala mě totiž svou anotací a ačkoliv to už je možná stokrát ohrané téma, já mám takové příběhy ráda. Jen dofuám, že mě moc nezklame. Reakce jsou totiž různorodé.

Tril je svět, v němž jsou k sobě Baroniu a Léčitelé připoutáni: Baroní válčí a Léčitelé se starají o jejich zranění. Sedmnáctiletá Kaya se narodila jako Léčitel, ale chtěla by bojovat. Jenže na Akademii Shadow, kam byla poslána učit se svému poslání, je to proti Protokolu. Proto se Kaya učí boji potají. Jako by toho už tak nebylo málo, přidejte ještě dva muže. Jeden je Baron, k němuž je připoutána a jehož život musí chránit za všech okolností, a druhý s tajemnou minulostí a s odhodláním jí život znepříjemňovat co to jenom jde. Kaya oba požádá o to, aby ji trénovali, ale jen jeden jejímu přání vyhoví… ale bude to mít vliv na ně všechny.

Série His Fair Assassin ~ Robin LaFevers
Dobře, myslím, že teď už všichni s jistotou víme, že mám slabost pro asasíny (viz například má oblíbená skvělá série Elemental Assassin od Jennifer Estep).

Série se soustřeďuje na osudy tří dívek, které našly útočiště ve svatyni kláštera sv. Mortainu, kde se z nich stanou zabijáci a sloužící Smrti. Ismae utekla před osudem brutálního manželství, aby se pak zamilovala do muže, kterého má úkol zabít. Sybella hledala úkryt před svým násilnickým otcem a příliš milujícími bratry, jen aby se vrátila silnější a odhodlanější se pomstít. Annith se rozhodla vzít budoucnost do vlastních rukou a nezůstat už navždy zavřená před zraky okolí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Erný napsal:

    Throne of Glass mám doma, protože jednu dobu byla na BD za super cenu. Sice jsem se k ní ještě nedostala, ale už se na ni vážně těším, jelikož recenze na ni jsou opravdu pozitivní. Jinak první série vypadá taky zajímavě. 🙂
    Erný recently posted..Of Poseidon [RECENZE]My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..