Monumentní měsíc (1)

Jak jsem slíbila, tak také činím. Dnes tu máme oficiální první zastávku měsíčního knižního speciálu, v němž vám řeknu něco málo o autorce a její postapokalyptické sérii.

Emmy LaybourneEmmy Laybourne je spisovatelka, scénáristka a bývalá herečka. Narodila se v roce 1971 a vyrostla na Manhattanu. Oba její rodiče pracovali v televizním průmyslu, otec byl televizní producent a matka vedoucí pracovnice v Nickelodeonu. Popravdě tak trochu celý Nickelodeon spoluvytvořila.

Knihy začala psát už jako malá. První příběh, který napsala, byl o mimozešťanovi jménem Grog. Chodila na univerzitu Vassar a vystudovala zde Angličtinu se zaměřením na kreativní psaní. Po škole získala místo v Comedy Central, kde se seznámila s Randy Sklarem, který ji uvedl do tajů komediální scény.

Když zrovna nepsala pro Comedy Central, hrála v komediální partě jménem Freestyle Repertory Theatre, kde se toho hodně naučila o vyprávění dobrých příběhů, protože když jste nepřišli s dobrým příběhem, děti po vás začali házet své hračky.

Brzy společně s Julinou Tatlock napsaly hru The Miss Alphabet City Beauty Pageant and Spelling Bee, která se setkala s velkým ohlasem, následovala další hra a později dokonce obsazení do filmu Superstar s Willem Ferrellem a Molly Shannon v hlavních rolích. Natáčení pro ni bylo jednou z nejzábavnějších věcí v životě.

Po filmu se přestěhovala do Los Angeles. Objevila se také ve filmech Dokud nás smrt nerozdělí, Šťastná čísla nebo Nancy Drew. Pracovala také na NBC sitcomu DAG. Během hraní samozřejmě nezapomínala na psaní vlastních sketchů nebo písní a improvizací na menších divadelních a klubových scénách.

Když se vdala a měla děti, řekla si, že má všeho toho hraní až až, proto se rozhodla, že začne psát. Přihlásila se na  UCLA a v roce 2006 získala titul ve scénáristice. Po ukončení školy měla plno chutí začít psát nové a nové scénáře, ale kvůli manželovi se přestěhovala zpět do New Yorku a místo psaní pozvala kamarádku Susan na oběd.

Susan pracovala jako literární agentka a během oběda jí nadhodila svých 5 nápadů na knihy, jeden z nich Emmy zaujal natolik, že během oběda vymyslela základní kostru příběhu Monument 14, který se točí okolo osudu čtrnácti dětí, jež během zuřící apokalypsy najdou přístřeší v opuštěném hypermarketu.

První díl série byl nominován na cenu YALSA Teen’s Top Ten a druhý díl, Nebe v plamenech, se o rok později ve stejné soutěži umístilo na 5. místě. Knižní série se díky svým úspěchům u čtenářů dostala do hledáčku filmařů. Reel FX a Strange Weather získali filmová práva už koncem roku 2012, ovšem o možném zfilmování se začalo mluvit až během července 2013. Režie i scénáře se ujal Brad Peyton. Prozatím je stále film ve formě příprav.

Oficiální stránky autorky

Facebook ~ Twitter ~ Instagram

Série Monument 14 na Goodreads

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. BookHot napsal:

    Moc pěkně napsaný článek 🙂 Monument 14 si chci už celkem dlouho přečíst, ale pořád se k tomu nemůžu dostat. O autorce jsem většinu věcí ani nevěděla 🙂 Děkuji za rozšíření vědomostí 😀
    BookHot recently posted..Recenze na knihu PádMy Profile

  2. Melinda napsal:

    Pobavilo mě jméno Grog 😀
    Každopádně vážně doufám, že se Monument dočká zfilmování 🙂 Jelikož je to jedna z mých skutečně nejmilejších dystopií, nebudu jí mít nikdy plné zuby 🙂
    Melinda recently posted..Abeceda knihomola #FMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..