Jarní dumání 2 (4)

Další týden a spolu s ním také další zajímavé knižní téma. Nezapomínejte navštívit i další knižní blogy, které se dumání účastní, protože třeba můžete narazit na nějakou zajímavou knihu, kterou si budete chtít přečíst.

Sebevzdělávací knihy

Abych pravdu řekla, nikdy jsem nebyla ten typ, co by věřil sebevzdělávacím knihám. Některé jsem v rámci školy přečetla, abych pochopila to a tamto, co souviselo s určitým předmětem na vysoké (třeba mentoring, koučování, asertivita) a i když jsem se po dočtení chvíli nastudovanými doporučeními řídila, po čase jsem je vypustila z hlavy a spíš si žila zase po svém.

Věřím, že podobné knihy toho dokážou hodně naučit a člověk si z nich dokáže hodně odnést do života, ale já jsem se stejně vždycky raději držela svého selského rozumu a citu pro morálku. Nikdy jsem nebyla dokonalá a nikdy ani dokonalá nebudu, ale je někdy hezké se o to pokoušet. Poznáte tak plno věcí o sobě i o světě okolo vás.

Ačkoliv klasické sebevzdělávací knihy nevyhledávám, našla jsem zalíbení v jisté jejich podčásti. Ano, mluvím o knihách od Jan Melvil Publishing, které mě svým způsobem vzdělávají, ale spíše daleko více mě motivují k nějakým činům. Sice si stále stojím za tím, že jsou jejich ceny zbytečně moc vysoké a že ve valné většině knih stejně nenajdete nic, co byste už dávno sami nevěděli, ale i tak je to prostě hezký „balíček“ něčeho, co vás dokáže nakopnout tím správným směrem. I z toho důvodu jsem založila Knižní doupě netradičně. Chci číst i jiné knihy, chci na ně psát recenze, chci se na ně dívat jinak… a proto potřebuju nové místo.

Spolu s tím také přichází můj zvýšený zájem o autobiografie a vůbec jakékoliv biografie. Ne, že bych je četla ve velkém, ale v poslední době jich je přece jenom víc než tomu bylo kdysi. Svým způsobem nejspíš totiž hledám inspiraci i v nich… a rozhodně se vzdělávám alespoň co se týče informací o životěch různých „slavných“ lidí.

Díky doporučením a zkušenostem svých přátel se pouštím i na méně probádané vody, jako jsem tomu učinila například s Paleem. Ke všemu jsem si poctivě pořídila knihy a studovala, řídila se jimi a zkoušela něco nového. Začala jsem hledat inspiraci i jinde a dávám si další a další cíle, kterých bych chtěla jednou dosáhnout.

Osobně tedy sebevzdělávací knhiy vnímám pozitivně, ale člověk je musí umět brát s nadhledem a neřídit se vším úplně do puntíku, protože ani to není moc dobře. Vidím to na některých lidech ve svém okolí a můžu vám říct, že to už je docela na palici. Takže všeho s mírou…


 
 
 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..