Jarní dumání 2 (1)

Dnes tu máme první zastávku dvouměsíčního dumání nad knižními tématy. Pokud nevíte, o co se jedná, podívejte se sem. Již tradičně na konec článku přidávám linkovač, do něhož můžete přidávat své příspěvky k danému tématu po dobu celého týdne, pak se linkovač uzavře, protože nás čeká další téma. Budu se těšit na vaše názory.

Knižní čtečky

Myslím, že se všichni shodneme, že se knižní čtečky a elektronické knihy v posledních pár letech dostaly hodně do popředí a většina knihomolů nějakou tu čtečku vlastní.

Osobně mám stále radši tištěné knihy už kvůli tomu, že můžu cítit jejich tíhu (ano, někdy i opakovanou, když ji tahám všudemožně po městě i po bytě). Ale je fakt, že když někam cestuju na delší dobu, raději si natáhnu nějaké knihy do čtečky a beru jen tu.

Možná se mi budete smát, ale má knižní čtečka je tak předpotopní, že se sama divím, že se mi ten její koženkový obal už definitivně nerozdrolil. Už si ani přesně nepamatuju, kdy jsem si ji kupovala… předpokládám, že to bylo někdy během bakalářského a magisterského studia. Určitě tady někde v nějakých starších článcích o tom mluvím, ale hledat se mi to moc nechce.

Tehdy mě stála okolo čtyř tisíc a byl to jeden z mála modelů, který byl k dostání. Ano, i tehdy byly na trhu Kindly (ovšem ještě ty anglické verze s nějakými omezeními), ale pokud mě čtete dlouhodobě, víte, že cokoliv spojeného s Amazonem nemám ráda a nehodlám jej podporovat (dělám výjimku jen u BookDepository, protože ten tu byl dřív, i když si ho Amazon urval, šmejd jeden), proto je pro mě Kindle tabu. Nijak po něm netoužím a upřímně, je mi tak nějak šumák.

Už nějaký ten pátek tedy vlastním Jinke Hanlin A6 a prozatím mi úplně stačí. Na téhle čtečce se mi líbí hlavně to, že je bílá, podporuje češtinu, je jen černobílá inkoustová a lze v ní číst knihy v epubu a pdf. Tohle jsou totiž dva nejčastější formáty knih a dokumentů, které užívám, takže je mi nějaké mobi vy-víte-kde. Většinou si do ní dávám knihy na recenzi, nebo darované knihy, ojediněle si něco kupuju.

Ještě jsem zatím nedospěla do okamžiku, kdy budu preferovat ebooky před normálními knihami a budu mít čtečku na stejné úrovni. Nejspíš je to i dáno tím, že nemám žádnou utlramoderní dotykovou a podsvícenou věcičku jako ostatní, ale nijak mi to žíly netrhá. Můžu říct, že se cítím tak trochu retro 😀 Tím, že je japonská (alespoň myslím), má takový hezký obrázek, když ji nabíjím a po nabití se mi ukáže smajlík. No řekněte, není to k sežrání? Ano, je! A to i když to nevidíte!

Tak trochu se děsím dne, kdy mi odejde do věčných lovišť, protože to by znamenalo, že bych si musela koupit novou… anebo si teda konečně pořídit tablet. V současných verzích čteček se totiž prd vyznám a nejdřív bych si musela něco naštudovat, abych nesáhla vedle. Každý uživatel vám totiž bude sveřepě tvrdit, že zrovna ta jejich značka je nejlepší.

Jsem ráda, že se knižní průmysl konečně více rozšířil a ačkoliv i z profesního hlediska chápu, proč ebooky častokrát stojí jen o něco méně než tištěné knihy, ještě si mě úplně nezískaly. Ale rozhodně se nebudu bránit, pokud se mě rozhodnete zasponzorovat a nějakou novou čtečku mi pořídit 😀 😀 Mé dveře jsou vám otevřené…

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. Lucy Lillianne napsal:

    Co hlava, to jiný názor. To je jasné 😉 Já osobně mám vyzkoušený jen jeden typ čtečky a to je Kindle. Spokojenost maximální. A Amazon mě nezajímá. I když nechápu, proč jsou na něj někteří alergičtí 🙂 Dřív jsem elektronické knihy rezolutně odmítala, ale ono to do sebe něco má a má to své výhody. Už si nedovedu představit bez knih i bez čtečky 😀

  2. Illandris napsal:

    Já proti čtečkám vůbec nic nemám, ale vždycky budu prostě upřednostňovat klasické knihy. Ale čtečku mám, protože občas čtu knihy v angličtině, které se nedají půjčit v knihovně a já úplně nemám na to, abych si ty knihy jako takové kupovala. V tomhle případě mi ta čtečka přijde daleko pohodlnější. Mám myslím Pocketbook nebo tak nějak, není to žádné terno, ale mě naprosto vyhovuje. Dokonce myslím, že i ten ten formát mobi bez problému podporuje, naopak mi moc nebere pdf. Ten text je vždycky tak prťavej, že ho nerozluštím ani s lupou, a když to chci zvětšit, tak se to zase na stránku nevejde. Ale já si to vždycky zkopíruju do wordu a soubor doc už je v pohodě:)

  3. Melinda napsal:

    Skvělé téma, moc hezky zpracované 🙂 Sama jsem článek na téma čtečky už dávno chystala a teď se konečně naskytla ta pravá příležitost. Zařekla jsem se, že si články ostatních budu číst až po napsání vlastního, aby mě nijak neovlivnily a vidím, že se v dost věcech shodneme, ale i zásadně rozcházíme 🙂 Co člověk, to názor a byla by nuda, kdyby všichni mysleli stejně.
    Těším se na další téma. Super projekt. Úplně mě mrzí, že jsem se neúčastnila už minule 🙂
    Melinda recently posted..Jarní dumání #1 Knižní čtečkyMy Profile

  4. Meghan napsal:

    Minule jsem tu vyhrožovala, že to taky hodím na blog. Pak jsem si to rozmyslela, ale když jsem viděla tu esej, co by beztak neprošla spamovým filtrem, tak bylo rozhodnuto 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..