Cesta pustinou

CestaPustinou_bookAutor: Emmy Laybourne
Originální název: Savage Drift
Český název: Cesta pustinou
Knižní série: Monument 14 (Monument 14)
Díl: třetí
Žánr: young adult, apokalypsa, drama
Věková hranice: 15+
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Co uděláte, když přežijete zdánlivý konec světa, po všech útrapách se konečně dostanete na bezpečné místo, ale pak zjistíte, že člověk, o němž jste si mysleli, že zemřel, aby vám zachránil život, je naživu, ale nejspíš to tak moc dlouho být nemusí? Niko se rozhodl.

Půjde a Josie, dívku, do níž se zamiloval a která pro ně chtěla položit život, z ostře hlídaného a nebezpečného tábora zachrání. Jenže Josie o tom nemá ani ponětí. Myslí si, že na ni už všichni zapomněli a po tom, co provedla, už ani pořádně nemá důvod žít. Své staré já zabila ve stejnou chvíli, kdy zabila vojáka, který ohrožoval její přátele.

Mezitím musí Dean s Astrid řešit její blížící se porod. Zdá se, že jsou v kanadském táboře v bezpečí, ale Astrid je znepokojená tím, že všechny těhotné ženy z tábora pomalu mizí. Vypadá to, že je posílají na vědecké pokusy a žádná z nich se už do tábora nevrací. Musí tedy rychle jednat, jinak ji čeká stejný osud. A Dean udělá všechno pro to, aby byla jeho milovaná dívka i její dítě v bezpečí. I kdyby to mělo znamenat, že bude muset vydržet cestu s Jakem a s nekončícími myšlenkami na to, že jej Astrid přece jen brzy opustí a vybere si raději Jakea.

Nakladatel: Feiwel & Friends (EN), Baronet (CZ)
Počet stran: 306 (EN), 352 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 6.5.2014
Vydání v ČR: 26.11.2014

Promo ke knize

Datum četby: 4 dny, duben 2015, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Skvělý díl plný překvapivých zvratů. Výborná série.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: Série Monument 14 se rozhodně řadí mezi to kvalitnější, co se na náš knižní trh pro dospívající dostává. Co kvalitnější, je to naprostá bomba! A to doslova! Je škoda, že hrajou prim spíš celosvětově úspěšnější dystopie a tahle postapokalyptická série je spíš schovaná a ví o ni jen pár těch vyvolených, které zaujala na první pohled hlavně svými obálkami.

Na všech knihách Emmy Laybourne je znát, že má velký cit pro drama a překvapivé situace, nikdy si tak nemůžete být jistí, jestli zrovna ta a tamta postava přežije, i když se třeba jedná o hlavní postavy, nebo si myslíte, že tohle by přece čtenářům neudělala. Věřte mi, že udělala… opakovaně. Líbí se mi, že jsou všechny její postavy rozmanité a vy si často kladete otázku, jestli jsou dobré nebo zlé a jestli ještě vůbec něco jako dobro a zlo existuje.

Dějově si rozhodně nebere servítky a i když je to série určená spíše dospívajícím, je to často pořádný krvák, z něhož by byl opravdu výborný film (doufejme, že se jej tedy nakonec opravdu dočkáme, už se prý pracuje na scénáři prvního filmu). Nebojí se zacházet do detailů a psát syrově o věcech, o nichž většinou vědět nechceme, přesto víme, že se dějí a v podobné situaci by se také nejspíš děly. Vulgárnost, sex, drogy, alkohol, násilí a vraždy, to všechno ve spojení s mládeží se v knihách příliš nenosí – o to lepší celé to čtení pak je.

Osobně mám sérii velice ráda a myslím si, že patří k těm top, které ve vás po dočtení něco zanechají. S koncem jsem spokojená, i když bych Astrid někdy raději vlepila facku… mám prostě pro Deana slabost a patří k mým nejoblíbenějším postavám. Těším se na autorčiny další knihy, nedávno vydala Sweet, která je dějově opět pěkně dramatická a věřím, že se mi bude líbit.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. NikaRoovy napsal:

    Četla jsem první díl, třetí na mě čeká doma, ale stále jsem nesehnala druhý! Vidím, že to musím brzy napravit. Jdu prokouknout bazary… *poor student* 😀
    Skvělá recenze. 🙂
    NikaRoovy recently posted..Myši | Knižní recenzeMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..