RC review: Od zítřka budu sexy třicítka

OdZitrkaBuduSexyTricitka_bookAutor: Pamela Redmond Satran
České datum vydání: 12.3.2015
Žánr: adult, romance, ze života
Nakladatel: Grada

Alice poslední rok neprožívá zrovna jako z knih zamilovaných románů. Její manžel si už po všech těch letech řekl, že toho má dost a raději se s ní rozvedl. Její dcera Diana hledá sama sebe a smysl života v Africe, kde pomáhá dětem v zaostalých vesnicích a domů se jí příliš vracet nechce, nehledě na to, že veškerý telefonický hovor je jako malá procházka peklem. A krutou ránu ji zasazuje i nekonečné hledání pracovního místa. Pro většinu zaměstnavatelů je příliš stará a bez praxe. Alice je čtyřiačtyřicet a neví, jak dál.

V noci na Silvestra se ale rozhodne vydat ze svého útulného rodinného domku v New Jersey za svou nejlepší kamarádkou Maggie do jejího bytu v New Yorku. Maggie by se od Alice nemohla lišit víc. Žije ve svém ateliéru, je to skrz naskrz umělkyně a taky lesbička. Znají se ale už od dětství a ví, že i když je každá jiná, jedna druhou podrží a nebojí se jí říct KHP, neboli krutou holou pravdu, když to jedna z nich potřebuje. A teď je to Alice, kdo se musí probudit z letargie a začít něco dělat.

Alice si přeje být totiž znovu na začátku svého života. Před tím, než se vdala, před tím, než musela odejít z práce kvůli rizikovému těhotenství, před tím, než se z ní stala hospodyňka na plný úvazek. Alice si přeje být znovu mladá. Ví ale, že takové přání se jí těžko může splnit, ať už ho u rádoby vědmy vysloví nahlas nebo ne. Jenže Maggie jí vezme vítr z plachet, když jí pomocí líčení, nového účesu a jiného stylu oblékání několik let viditelně ubere. Teď vypadá spíše na pětadvacet a i přes počáteční šok a přemlouvání ze strany kamarádky se rozhodne svého nového já využít. Co ale začne jako pouhý experiment, přeroste v něco, co jí naprosto převrátí život…

Být mladá a krásná

Co uděláte, když se s vámi manžel po více jak dvaceti letech rozvede, aby si mohl žít život s mladší kolegyní? Když se vaše jediná dcera raději věnuje sirotkům v Africe, než aby alespoň někdy přijela na návštěvu domů? A když si kvůli svému věku a téměř nulovým pracovním zkušenostem nemůžete najít nic, co by vás uživilo? Právě na těchto věcech se Pamela Redmond Satran rozhodla postavit svou knihu.

Překlad

S českým překladem knihy jsem neměla vážnější problém, ačkoliv jsem se u volby některých slov trochu divila. Ale také to může být dáno tím, že nejsem tak úplně stoprocentně cílová skupina knihy i příběhu.

Postřehy a pocity

Od zítřka budu třicítka je kniha postavená na poměrně jednoduché, ale dosti naivní zápletce. Hlavní hrdinka je zakřiknutá žena v domácnosti, která klade blaho ostatních nad své vlastní a netuší, jak se vyhrabat z emoční mizérie, do níž se dostala po rozvodu. V manželství sice už nebyla dlouho šťastná, ale hlavně kvůli dceři nechtěla opustit život, jaký si za ty roky pracně vybudovala. Teď je ve velkém domě sama a samota ji začne pomaličku užírat. Nový smysl najde v tom, že svému okolí neřekne, kolik jí ve skutečnosti je a prostě si bude užívat. A když ji někdo odhalí, hodí vše za hlavu a vrátí se prostě zpět do New Jersey.

Zvláštní je, že jí téměř vše v průběhu knihy prochází a nikdo z jejího okolí si neuvědomuje, že je Alice ve skutečnosti starší, než vypadá. Najde si práci, dokonce je ve vztahu s o dost mladším mužem, ale čím dál tím více se do svých lží zamotává a zamotává, až najednou vše spadne a ona se zachová naprosto nemožně. Polovinu času tak nevíte, jestli jí fandíte, že se rozhodla udělat ve svém životě nějakou změnu, anebo ji nesnášíte za to, jak neuvěřitelně naivní a mnohdy až tupá chvílemi je a jak svému okolí lže.

Hodnocení

Autorka rozhodně přišla se zajímavým tématem pro knihu, která bude jistě sympatická většině žen, provedení už ale částečně pokulhává. Občas musíte nad výroky Alice protáčet očima, protože nechápete, co to mele. Milé není ani to, že vám i některé vedlejší postavy můžou pořádně zabrnkat na nervy. Kniha se ovšem čte dobře, stránky utíkají jedna za druhou, jen celému tomu vyvrcholení jako by něco výrazného chybělo. Nezanechala ve mně hlubší dojem, proto jí dávám 3 hvězdičky. Námět ale zaujal televizní produkci, a proto se rozhodli podle knihy natočit seriál Younger, který se v zahraničí začne vysílat koncem března se Sutton Foster v hlavní roli.

Knihu Od zítřka budu sexy třicítka si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Neoluxor.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Neoluxoru za poskytnutý elektronický recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Sabča napsal:

    Pěkná recenze! Já se na tuto knihu chystám už asi dva měsíce a nemůžu se jí dočkat 🙂 na seriál chci také začít koukat, ale až po knize 🙂

  2. V. napsal:

    Musím se přiznat, že mě už na takový knížky neužije..ale recenze je napsaná moc hezky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..