Filmová recenze: Popelka

Na Popelku jsem se těšila od chvíle, kdy jsem pro Knižní vesmír psala článek o tom, že se začne natáčet. Sledovala jsem výběr herců, dívala se na první uveřejněné fotky z natáčení a doufala, že se jim podaří natočit krásnou pohádku. A ono se podařilo.

Popelka posterRežie: Kenneth Branagh
Scénář: Chris Weitz
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Patrick Doyle
Hrají: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Hayley Atwell, Stellan Skarsgård, Holliday Grainger, Sophie McShera, Nonso Anozie, Derek Jacobi, Ben Chaplin, Rob Brydon, Alex MacQueen, Andrew Fitch, Eloise Webb

Elka vyrůstala s milujícím otcem i matkou, nic jí nechybělo a každý den si dokázala užívat plnými doušky. Jak už to tak ale bývá, i dobrým lidem se dějí špatné věci a Elčina maminka smrtelně onemocní.

Před smrtí Elce klade na srdce, aby byla vždy odvážná a laskavá, což si holčička vezme k srdci a řídí se touto radou celý život. Elčin otec se v její dospělosti rozhodne znovu oženit, protože našel ideální ženu, která by dokázala zaplnit pusté místo po jeho první ženě.

Nová žena si do domu přivede i dvě nanicovaté dcery a brzy dá Elce i jejímu otci znát, podle koho se bude celá domácnost motat. I když se zdá, že je rodina konečně úplná, osud se rozhodne Elce zasadit další těžkou ránu…

Osobně jsem přesvědčená, že snad vše, na co Kenneth Branagh sáhne, se promění ve zlato. Nebo alespoň kousky posledních let, které mi utkvěly v hledáčku. Jeho Disneyovská Popelka je kouzelná, milá a prostě nádherná. Od začátku do konce. Vaše oči i uši zažijí 114-minutový orgasmus, který ve vás zůstane ještě dlouho poté, co odejdete z kina.

Už od prvních záběrů je vám jasné, že si tenhle kousek parádně užijete. Herecké obsazení je na jedničku, například taková Cate Blanchett si své macechovství náramně užívá a ještě jí to ohromně sluší. Ani nechtějte, abych začínala o Popelce Lily James, o tom, jak vás její laskavost naprosto odrovná a dostane se vám pod kůži… a o jejích plesových šatech. I princ v podání Richarda Maddena je naprosto k sežrání, jen těžko říct, jestli má takhle azurové oči vždycky, nebo za to může pohádkově zabarvení celé pohádky. Každopádně ho chci domů, i v těch upnutých kalhotech *swoon swoon*.

Už z traileru je poznat, že při natáčení využili skvělé lokace, které tu a tam přikrášlili trochou té digitalizace. Z kostýmů vám bude naprosto přecházet zrak a nechybí ani Popelčini přátelé, malé myšky, či houser a další zvířecí obyvatelstvo jejich zahrady. To vše k naprosté dokonalosti dokresluje ještě výborný hudební doprovod, z něhož se vám bude chtít tančit valčík. A to nejen při taneční scéně na plese, která je mimochodem naprosto kouzelná.

Sečteno a podtrženo, filmová Popelka je nádherně zvládnutá hraná pohádka, jež by vám rozhodně neměla utéct. Zaručuju vám, že se budete stoprocentně bavit a budete ji chtít vidět znovu. Už jenom proto, abyste si i vy mohli připadat pohádkově. A ten český dabing je naprosto úžasný. Už se těším na Krásku a Zvíře s Emmou Watson.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Kristie napsal:

    Popelku jsem viděla teď v pátek a také se mi dost líbila. Bylo to zkrátka hrozně milé. 🙂 Kostýmy byly naprosto úžasné, hlavně ty šaty Popelky opravdu neměly chybu! A Cate Blanchett si roli macechy opravdu užívala, s tím se tebou naprosto souhlasím! 🙂 Celkově si myslím, že udělali moc dobře, že ten příběh ani tolik neměnili jako u těch ostatních filmových zpracováních pohádek. Na Krásku a Zvíře se těším hrozně moc! Už jenom to obsazení zatím vypadá výborně, takže jsem na to opravdu zvědavá. 🙂
    Kristie recently posted..Mých TOP 5 YA fantasy sérií, které chci rozečístMy Profile

    • Syki napsal:

      Já se na Krásku a Zvíře skoro třepu nedočkavostí 😀 Doufám, že to nepokazí a bude to stejně kouzelné.

  2. C.ind.ere.lla napsal:

    Po dlouhé době milá a skutečně pohádková pohádka. Popelka mě naprosto uchvátila celým zpracováním a teda kostýmy skutečně nemají chybu. A to s těma princovýma očima jsme si říkaly se ségrou taky. 😀 Osobně se přikláníme spíš k tomu přibarvení, ale to je nepodstatný detail. 🙂 Jinak tleskám a na Krásku a Zvíře se moc těším, protože je to jedna z mých nejmilejších Disneyovek. Tak snad se tvůrci budou originálu držet. 🙂
    C.ind.ere.lla recently posted..EvitaMy Profile

    • Syki napsal:

      Souhlas, líbí se mi, že se rozhodli dělat opravdu pohádkové pohádky… tedy alespoň doufám, že taková bude i Kráska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..