Filmová recenze: Sedmý syn

Na Sedmého syna jsem se těšila už od chvíle, kdy jsem se dozvěděla, že se začalo natáčet. Pravda, knižní předlohu jsem sice nečetla, ale obsazení vypadalo natolik lákavě, že jsem byla prostě zvědavá. Film měl mít původně premiéru už v roce 2014, ale dočkali jsme se jej až rok tento. No hlavně že jsme se jej dočkali.

SedmySyn_posterRežie: Sergej Bodrov
Scénář: Charles Leavitt, Steven Knight, Matt Greenberg
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Kit Harington, Alicia Vikander, Olivia Williams, Djimon Hounsou, Antje Traue, Gerard Plunkett, Timothy Webber, Isabelle Landry, Thai-Hoa Le, Jason Scott Lee

Lovec duchů je muž, jehož úkolem je chránit obyvatele země před čarodějnicemi, duchy a hromadou dalších zplozenců temnoty. Je to nevděčná a hlavně dost osamělá práce. Hlavně když deset let trávíte drahocenný čas tím, že trénujete nového učedníka, kterého vám z pomsty zabije královna všech čarodějek.

Zbývá jen pár dní do chvíle, kdy se měsíc dostane do své speciální rudé a dosti nebezpečné formy a poskytne tak Královně pořádnou dávku magické síly navíc. A to John Gregory, tedy jediný zbývající Lovec duchů. Rozhodně nehodlá dopustit. Potřebuje ale také nového učedníka. Tím se stane sedmý syn sedmého syna, Tom Ward. Mladík, který věděl, že ho nečeká jen tak obyčejný život. Netušil ale, co ho doopravdy čeká.

Ačkoliv jsem knižní sérii Lovec duchů od Josepha Delaneyho nečetla, vím, že hlavní knižní hrdina je daleko mladší (asi tak 13, nebo 14?) než jeho filmová podoba. No, moc dobře víme, že co dobře funguje v knize, ve filmu zase tak šlapat nemusí a přece jenom se daleko lépe kouká na dospělého chlapa, než na mladého klučinu, jak si prochází veškerou tou akcí nabitou fantasy. Obzvlášť když jde o přitažlivého Bena Barnese, do něhož se většina dámského osazenstva zamilovala už jako do Prince Kaspina.

Jeff Bridges je jako nerudný a poslední žijící Lovec duchů skvělý, ačkoliv většinu času na plátně huhlá tak, že kdybych nebyla na titulkované verzi, rozumím mu asi tak každé páté slovo. Julianne Moore si svou zápornou roli náramně užívá a i když je nejdrsnější ve chvílích, kdy  je z ní počítačově vyrobený drak, tu zlost jí žerete i s navijákem. Ben Barnes ve své roli není vůbec špatný, ale jeho nekonečná naivita vám občas dokáže pít krev. Přece jenom existuje něco jako pud sebezáchovy, kterou filmový Tom nejspíš dle scénáře naprosto postrádá.

Efekty jsou na druhou stranu grandiózní, stejně jako zbytek filmových kulis. O překvapivé zvraty není nouze, jen ten krvavě rudý měsíc by mohl dorůstat tak, jak by opravdu měl. Ale co, já to těm filmařům ráda odpustím, přece jenom se mi film moc líbil a bavila jsem se od začátku do konce. Pravda, nejsem si jistá, jestli se nějakého pokračování dočkáme, spíš mám pocit, že to skončí stejně jako u Eragona, ale ráda se nechám překvapit.

Sedmý syn je film, který se bude líbit všem nadšencům do žánru fantasy. Fanoušci knižní předlohy možná budou často skřípat zuby nad tím, jak moc se film nejspíš knihy nedrží, ostatní si film ale dokážou pěkně užít.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..