RC review: Prokleté město

ProkleteMesto_bookAutor: Lisa McMann
České datum vydání: 10.4.2013
Žánr: young adult, drama, thriller, detektivní, paranormálno
Nakladatel: Fragment

Kendall má ráda ve věcech pořádek. Aby byly židle s lavicemi úhledně srovnané, aby byla tabule čistá a křída připravená, aby byly závěsy u okna správně zarovnané… aby každé ráno chodila do školy se svým nejlepším kamarádem Nikem.

Jenže od chvíle, kdy zmizí Tiffany Quinn, je najednou všechno jinak. Celoplošné pátrání je marné a po Tiffany jako by se slehla zem, nikdo neví proč a kam by šla, Kendall tahle záhadá nedává spát. Brzy ale svou pozornost přesune na dva nové studenty, sourozence Obregonovi. Něco se jí nezdá na Jaciánovi, i když nedokáže říct, o co jde.

Pak se začne zvláštně chovat i Nik. Z usměvavého kamaráda, který o ní vždycky prohlašoval, že je Kendall jeho holka, se najednou stane zachmuřený kluk, co zapomíná na společné plány a stahuje se čím dál tím víc do sebe. V okamžiku, kdy beze stopy najednou zmizí i on, začne Kendall pátrat po tom, co se to v městečku Cryer’s Cross proboha děje.

Paranormálno vede

Lisa McMann se narodila roku 1968 v Michiganu, momentálně však žije v americkém Phoenixu s manželem a dvěma syny. Spisovatelkou chtěla být už od čtvrté třídy. Na kontě má celou řadu knih, píše pro děti i dospívající.

U nás ji můžeme znát díky knižní sérii Lovkyně snů, jejíž tři díly si mě získaly svou syrovostí, naprostou otevřeností a jedinečným stylem vyprávění.

Překlad

Nepamatuju si, že by mi na českém překladu něco vadilo. Pravda, sice z Nica v angličtině udělali Nika v češtině a možná tam ještě některá jména byla krapet přepsaná, ale není to nic, co by mi trhalo žíly. Četlo se mi to výborně, a to i přesto že je v textu použita také „hovorová čeština“.

Postřehy a pocity

Když jsem knihu začínala číst, neměla jsem tak úplně jasnou představu, co je to vlastně zač. Brzy mě ale příběh naprosto vtáhl a já musela hltat stránku za stránkou, abych věděla, co se to děje a jak to vlastně celé skončí. Něco o kvalitě knihy napovídá také to, že jsem ji zblajzla za jeden den a na konci začala toužit po tom, aby se z knihy brzy stal i film.

Kendall není tak úplně typická hrdinka. Ze začátku nevíte, jestli ji máte rádi, jestli ji vůbec chápete a chvílemi nad ní jen koulíte očima. Postupem času si vás ale získává a vy jí fandíte až do samotného konce. Celý její vývoj a postupné bádání po tom, co se Nikovi i Tiffany stalo, vás nenechá spát. Stejně jako ona potřebujete tuhle záhadu rozřešit… a to je u podobných příběhů vždycky výborný tah.

Hodnocení

Lisa McMann opět přišla s děsivým příběhem o tom, jak jedna utajená záhada může začít žít vlastním životem. Krásně ve vás navodí pocit strachu, který postupně graduje až do velkého vyvrcholení na konci, kdy nevíte, jestli máte být rádi, že už je konec, anebo vám to má být líto.

Specifický styl autorky nemusí ale všem tak úplně sednout. Postavy se můžou zdát ploché a nezajímavé, opak je ale pravdou. McMann má vše pořádně promyšlené a nebojí se zacházet do extrémů. Mám její knihy velice ráda, proto dávám této 4 hvězdičky a těším se na další.

Prokleté město si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Fragment.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..