RC review: Bez naděje

BezNadeje_bookAutor: Colleen Hoover
České datum vydání: 1.2.2014
Knižní dérie: Bez naděje (Hopeless)
Díl: první
Žánr: new adult, drama, romance
Věková hranice: 18+
Nakladatel: YOLI

Sky celý život nechodila do školy, ale byla vyučována doma svou mámou. Vůbec žila tak trochu alternativním stylem života bez televize, telefonu a… cukru. Teď se do školy podívá alespoň na poslední rok střední, škoda jen, že se její nejlepší kamarádka na stejnou dobu najednou vydává do zahraničí, ačkoliv plánovaly, že si společně poslední rok školy užijí.

A tak je Sky odkázaná sama na sebe a na nechvalnou pověst, kterou dokázala mezi vrstevníky získat díky tomu, že doufala, že dokáže najít někoho, kdo by v ní dokázal vyvolat alespoň nějaký náznak emoce. Sky totiž nikdy nepoznala, jaké to je toužit po někom tak moc, že by bez něj nedokázala žít. Líbání v ní nikdy nedokázalo vyvolat jakoukoliv reakci.

Až narazila na uhrančivého a nebezpečného Holdera s pověstí ne o moc lepší. Holder v ní vyvolává celou škálu pocitů, aniž by se jí dotkl. Nedokáže na něj přestat myslet a i proti vlastní vůli a přesvědčení se v jeho přítomnosti cítí tak nějak šťastná. Jenže Holder je jedna velká neznámá a Sky je z jeho podivného chování čím dál tím víc zmatená. A pak všechno nabere úplně jiný rozměr…

Samonákladem k úspěchu

Láska Colleen Hoover ke psaní začala v roce 1985, když jí bylo pět. Její první příběh nesl titul „Mystery Bob“ a nejíce se líbil její matce, která dokázala bravurně předstírat, že jde o naprosto geniální příběh. Colleen pokračovala ve psaní povídkami pro své přátele a rodinu až do prosince roku 2011, kdy se rozhodla napsat delší příběh – Slammed (v češtině vyjde jako Život jedna báseň).

Slammed umístila na Amazon k prodeji v lednu 2012 a už v květnu téhož roku se dostal na seznam bestsellerů New York Times. Později podepsala smlouvu s nakladatelstvím Atria a na kontě má celkově 6 NYT bestsellerů a hromadu zapálených fanoušků, s kterými pravidelně komunikaje na svém Facebooku či Twitteru.

Překlad

Říkala jsem si, že překlad samotného názvu knihy bude pěkný oříšek. Přece jenom má název knihy jistý význam, který se váže k příběhu a přenést ten význam i do názvu se docela i podařilo. Bod k dobru má kniha i za to, že se hlavní hrdinka jmenuje Sky a že se v ní mluví také o Hope a nedošlo k překladům. Bylo by to hodně zvláštní.

Postřehy a pocity

S knihami Collen Hoover jsem se již dříve setkala a nebyla jsem z nich zrovna dvakrát nadšená, proto jsem i k této přistupovala s jistými obavami, ačkoliv jsem byla zvědavá, jestli mě od ní něco konečně zaujme natolik, abych byla příběhem pohlcená. A tentokrát se to opravdu stalo. Zápletka možná není úplně nejoriginálnější, ovšem na poli new adult rozhodně patří k těm zajímavějším a daleko hlubším, než tomu bývá u jiných.

Pravda, hlavní hrdinka vám dokáže pěkně pít krev tím, jak je neuvěřitelně naivní, pak zase až moc strnulá a chvílemi vážně hloupá a sebestředná, a hlavní hrdina snad nemůže být ještě tajemnější než je hrad v Karpatech, nebezpečnější, přitažlivější a proboha, vážně psychicky labilní. Ale víte co? Čte se to naprosto skvěle a hlavně je na tom všem něco, co vás nutí otáčet stránku za stránkou, abyste zjistili, jestli se dočkají svého šťastně až na věky. A nesmím zapomínat na to, jak je to místy neuvěřitelně roztomilé a prostě romantické.

Hodnocení

Bez naděje je kniha, na jejíž variace nejspíš narazíte nesčetněkrát, přesto má v sobě něco unikátního, co jinde nenajdete. Autorka v ní namíchala tu správnou směsici emocí, které z vás dokážou udělat uplakánka či usměvavého idiota během pár minut. Za to jí dávám 4 hvězdičky, protože jsem nevěřila, že to v sobě má a velice příjemně mě překvapila.

Knihu Bez naděje si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Martinus.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. lucie napsal:

    Tuto knihu bych si chtěla přečíst. 🙂
    lucie recently posted..Teaser Tuesday #6My Profile

  2. Naprosto s tebou souhlasím! 🙂 Já knížku hodnotila stejně. 🙂
    KristýTheReader recently posted..T5W | Má knižní Halloweenská doporučení!My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..