Knihy měsíce – červen, červenec 2014

Jak jsou na tom nejlepší a nejhorší knihy června a července?

Napůl zlýBílá jako sníh, rudá jako krevKostičasJako ledVe stínu černých ptákůBezhlavěSweet Filthy BoyHra o trůnyAntibohyněOdhal měPříběh drakůPýcha a rozkošJak svést ostýchavou dámuAntibohyněTease

Hitparáda

Nejlepší kniha
Sweet Filthy Boy (Christina Lauren)

Proč: První díl nové erotické série z pery dvojice autorek, které se proslavily vydáním přepsané fanfikce na Stmívání? Věděla jsem, že to bude dobré, protože i Bastard byl a nikdo by na něm nepoznal, že šlo původně o fanfikci na upířinu a vysoce labilní vztah. Na jejich novinku jsem byla zvědavá a musím říct, že se jim opravdu vydařila. Líbila se mi od začátku do konce.

Nejhorší kniha
Pýcha a rozkoš (Sylvia Day)

Proč: Nemůžu si pomoct, ale tahle kniha mě od Sylvie Day zrovn dvarát nevzala. Možná to bylo i tím divným českým překladem, anebo mi to prostě nesedlo. Mrzí mě to. Autorčinu knihu Sedm let hříchu jsem si vážně zamilovala a lví podíl na tom určitě má i český překlad, který byl vynikající.

Největší překvapení
Bezhlavě (S. C. Stephens)

Proč: O téhle knize – a potažmo celé sérii – jsem toho slyšela poměrně dost, abych byla na vážkách, jestli mám knihu vůbec vyzkoušet. Nakonec jsem se do ní přece jenom pustila a bylo to jako na horské dráze. Nesnášela jsem hlavní hrdinku, hlavního hrdinu i samotnou autorku za to, co všechno je schopná do jednoho příběhu zanést. Jsem hodně zvědavá, jaké bude pokračování.

Největší zklamání
Antibohyně (Kendare Blake)

Proč: Nová série Kendare Blake pro mě byla dost velkým zklamáním. Reteling řecké mytologie mám moc ráda, ale tahle mi nějak nesedla. Athéna mi lezla neuvěřitelně na nervy, až jsem silně uvažovala nad tím, že jí virtuálně opravdu zakroutím krkem. A to není nikdy moc dobré. Ani pořádně nevím, jestli se mám do pokračování pouštět, protože konec prvního dílu mě vážně naštval.

Nejnapínavější kniha
Napůl zlý (Sally Green)

Proč: Po všech výrazně negativně znějících domácích recenzích jsem si nebyla jistá, jestli se mi kniha bude líbit, a proto jsem byla velice mile překvapena tím, jak moc se mi líbila a jak napínavá byla. Přece jenom si chudák Nathan projde v životě jednou útrapou za druhou, přesto ostatním nedovolí, aby ho zlomili. Myslím, že tahle série ještě může být pěkně epická, pokud to autorka nějak nepokazí.

Nejvtipnější kniha
Sweet Filthy Boy (Christina Lauren)

Proč: I když je to převážně erotická romance, dokázala mě místy i pěkně rozesmát, ačkoliv to nejspíš nebylo jejím cílem. Když ale posoudím všechny knihy přečtené za tyhle dva měsíce, vychází mi ze všech jednoznačně jako ta nejvtipnější. Už se nemůžu dočkat druhého dílu, ten by měl být určitě vtipnější, protože ta dvojice je sama o sobě pořádně svérázná.

Nejnudnější kniha
Pýcha a rozkoš (Sylvia Day)

Proč: Když bývá kniha nejhorší, tak bývá většinou také nejnudnější. Tenhle kousek byl neuvěřitelně předvídavý, tím pádem jsem při čtení často ztrácela pozornost. Chtěla jsem, aby to už skončilo a abych věděla, jak celá ta lapálie dopadla. Rozhodně to nebylo to nejhorší, co se mi kdy do rukou dostalo, ale začínám mít pocit, že tenhle žánr mám už docela v malíku a že bych snad sama měla začít něco psát…

Nejromantičtější kniha
Bílá jako sníh, rudá jako krev (Alessandro D’Avenia)

Proč: Tahle kniha mě dostala. Ne, nečetla jsem Hvězdy nám nepřály a ne, nemyslím si, že si jsou knihy podobné. Myslím si, že tahle je daleko, daleko lepší než nějaké Hvězdy. Tady se postavy chovají daleko normálněji a uvěřitelněji, než ve Hvězdách. Sice to posuzuju jen podle mé znalosti filmu, ale četla jsem recenze, takže obrázek už jakýsi mám. Rozhodně jde o jednu z nejromatičtějších knih, jaké jsem četla.

Nejočekávanější kniha
Antibohyně (Kendare Blake)

Proč: Na novou knihu oblíbené autorka jsem se těšila, proto mě mrzelo, že mě tak zklamala. Čekala jsem od ní rozhodně víc a věřím, že v dalších dílech se to víc rozjede a bude mě to taky daleko víc bavit. Tohle byl prostě dost slabý odvar a myslím si, že Kendare má na daleko víc. Snad ještě ví, jak přijít s esem v rukávu a nebýt nudná.

Knižní série objevená v tomto měsíci
Kostičas (Samantha Shannon)

Proč: O Kostičasové sérii se toho namluvilo hodně ještě předtím, než u nás v češtině vůbec vyšel. Věděla jsem, že vzbudil v zahraničí poprask a že autorku přirovnávají k novodobé J.K., věděla jsem, že se kniha líbila i domácím recenzentům, ale znáte to, dokud to nevyzkoušíte na vlastní kůži, neřeknete, jak na tom jste. Až na ten bezduchý a divný konec si mě první díl získal. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál.

Nejlepší cover knihy
Napůl zlý (Sally Green)

Proč: Jsem moc ráda, že jsme se u české verze dočkali originální obálky, protože si myslím, že je naprosto úžasná. Líbí se mi nápad tváře, líbí se mi kombinace černé, červené a bílé… a mco se mi líbí také to, že jedna strana knihy je černá a druhá je bílá. Naprosto to odráží samotný obsah knihy.

Nejhorší cover knihy
Bezhlavě (S.C. Stephenson)

Proč: Nevím, jak je to u vás, ale mě na první pohled tahle obálka spíše vyděsila, až jsem si říkala, že takhle přece nemůže vypadat obálka new adult žánru. Ano, sice je po obsahové stránce pořádně lechtivá, ale tenhle pornáč byl moc i na mě. Obálka druhého dílu vypadá už normálněji.

Největší crush
Ansel (Sweet Filthy Boy ~ Christina Lauren)

Proč: Jasně, chápu, že o téhle knize pořád melu, ale až se vám dostane do rukou – a podle posledních zrpáv to vypadá, že ji v češtině uvidíme v únoru 2015 – pochopíte mě. Ansel je prostě bůůůůh. No dobře, tak zase task úplně bůh to není, ale holka přece může snít, no ne? A neříkejte, že ne!

Hrdina měsíce
Nathan (Napůl zlý ~ Sally Green)

Proč: Jednoznačný hrdina měsíce (potažmo obou měsíců), protože čím vším si musel tenhle kluk projít a přitom se nezbláznit, klobouk dolů. Myslím, že knize přidala na úžasnosti i ta naprostá syrovost vyprávění, kdy vlastně nepáte ani páru, jestli je Nathan kladná nebo záporná postava a kdo je v příběhu vlastně ten dobrý a zlý.

Hrdinka měsíce
Serafína (Serafína ~ Rachel Hartman)

Proč: Serafína byla milým zpžíjemněním všech těch na vlas stejných příběhů, které v poslední době tak rády a často zaplňují naše knihovničky. Sice kniha neskončila úplně tak, jak bych si představovala, ale o to víc jsem zvědavá, jaké bude pokračování. Mělo by jít jen o duologii, tak schválně, jestli u toho autorka opravdu zůstane.

Pár měsíce
Sydney & Kyler (Jako led ~ J. Lynn)

Proč: Ačkoliv autorku nemám ráda a nemyslím si o ní nic pěkného a její knihy jsou v podstatě jen vykrádačkou všech ostatních, dávám její postavy jako pár měsíce… protože jsem prostě romantik a mám ráda, když se do sebe zamilují kamarádi, kteří k sobě prostě patří. Takže asi tak.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. lucie napsal:

    Já bych si chtěla přečíst hlavně knihu Kostičas. 🙂
    lucie recently posted..Waiting on Wednesday #9My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..