RC review: Napůl zlý

Napulzly_bookAutor: Sally Green
České datum vydání: 21.4.2014
Knižní dérie: Položivot (Half Life Trilogy)
Díl: první
Žánr: young adult, lgbt, fantasy, magie, zvláštní schopnosti
Nakladatel: YOLi

Nathan moc dobře ví, jaké to je mít krutý život. Lidé ho začali nenávidět daleko dřív, než se vůbec narodil, a po narození mu to dávali pořádně znát. Je totiž synem Bílé čarodějnice a nejnebezpečnějšího Černého čaroděje, jaký kdy po světě chodil.

Jako takový je Nathan velice nebezpečný především pro komunitu Bílých čarodějů. Ti stojí na straně dobra a jako svůj cíl mají totální vyhlazení svých nepřátel.

Nathan tak už od mala zažívá odvržení společností i některých členů vlastní rodiny. Bílé čaroděje postupem času – a taky díky neuvěřitelné šikaně – začne vnímat spíše jako ty zlé. O to horší je to v případě, kdy je několikrát určen jako Poloviční kód a později dokonce odvlečen na „převýchovu“. Jenže Nathan se nehodlá jen tak vzdát…

Knižní debut

Sally Green si našla agentku v lednu roku 2013 a v březnu téhož roku podepsala smlouvy s nakladatelstvími v Británii i USA. Můžeme tedy s jistotou říct, že její spisovatelská kariéra měla velice rychlý průběh. V dubnu si knihy všimli také filmoví producenti a práva ke zfilmování byla záhy prodána studiu Fox 2000.

Autorka žije v severozápadní Anglii společně s manželem a synem. Prošla si různými typy zaměstnání, ale v roce 2010 objevila lásku ke psaní, od níž se už nedokáže odtrhnout. Kdysi se starala o slepice, umí udělat docela dobrý džem, nevadí jí žehlení, zbožňuje procházky ve Walesu i když prší a pravděpodobně už nikdy nebude běhat. A vážně by měla přestat pít tolik kávy, jenže je prostě závislák. Napůl zlý je autorčiným debutem, který byl v zahraničí velice dobře přijat. Není tedy divu, že se pokračování máme dočkat už v březnu příštího roku.

Překlad

Český překlad se mi velice líbil. Byl tak akorát hovorový a tak akorát spisovný, což je u knih pro dospívající v poslední době docela oříšek. Krásně přenesl syrovost vyprávění originálu a já si tak četbu mohla pořádně užít.

Postřehy a pocity

Do četby jsem se pouštěla s jistými obavami, protože české a slovenské recenze nebyly příliš lichotivé a čtenáři byli spíše zklamaní. Po dočtení tak nějak nechápu proč. Já jsem se totiž bavila od začátku do konce a nemohla jsem uvěřit všem těm zvěrstvům, jakých se na stránkách knihy dopouštěli ti zdánlivě „dobří“. Z některých věcí jsem byla v šoku, u jiných jsem chtěla frustrovaně křičet a chvílemi jsem nevěděla, jestli se Nathan chová normálně, anebo ho k tomu okolnosti prostě dohnaly.

Takhle emočně i dějově vypjatý příběh jsem už dlouho nečetla, proto jsem tak nějak nechtěla, aby to skončilo, a zároveň jsem měla strach z toho, co se bude dít na dalších stránkách. Autorka mě do svého příběhu vtáhla a já hltala každičkou větu, s očima pomalu navrch hlavy. Pro čarodějnické příběhy mám slabost už od dob Harryho Pottera a tohle byl velice vydařený kousek.

Hodnocení

Kniha Napůl zlý by se dala lehce popsat jako kniha o chlapci, který nikdy nedostal šanci. Autorčin styl vyprávění je mezi vší tou hromadou šedi vítanou změnou, ovšem nemusí sednout hned tak někomu. Hlavní postava není ani trošku klaďas, ale ani záporák, tudíž přesně odpovídá samotnému názvu knihy a o to je to všechno lepší.

Není nouze o vypjaté situace, neuvěřitelné zvraty i pořádně zvrhlé a bolestivé scény. Sally Green přinesla po delší době čarodějnický příběh, který vás rozhodne nenechá chladnými, proto si ode mě vysloužil 4 hvězdičky a po tom cliffhangeru jsem zatraceně zvědavá, jak to bude pokračovat.

Knihu Napůl zlý si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Martinus.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Malouš napsal:

    Souhlasím s tebou. Taky nechápu jak mohli být čtenáři zklamání. Mně přišla super. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..