RC review: Antibohyně

Autor: Kendare Blake
České datum vydání: 2.4.2014
Knižní série: Válka bohyň
Díl: první
Žánr: mytologie, magie
Nakladatel: Baronet

Česká anotace: Staří bohové neumírají…

Aspoň si to Athéna myslela. Jenže pak jí pod kůží začala vyrůstat pírka, která jí zahltila plíce jako nějaká podivná rakovina, a Herma sužovala spalující horečka. Tím skončil jejich poklidný věčný život ve zdraví.

Athéna a Hermes putují světem a zoufale hledají příčinu svého pomalého, bídného umírání. Cestou získávají spojence a odhalují pradávné i nové protivníky. Pátrání je zavede ke Kasandře, obyčejné dívce, která se kdysi coby vědma těšila přízni a ochraně jednoho z bohů.

Dnes už se Kasandra do života bohů nijak neplete, vlastně ani netuší, že existují. Přesto by mohla hrát klíčovou úlohu ve válce, k níž se schyluje.

Královna bohů Héra se spojila s dalšími antickými obyvateli Olympu, kteří ve snaze prodloužit vlastní život vyvražďují své rivaly. Touha přežít z nich udělala antibohy, ubohé karikatury jejich někdejší slávy. Athéna bude potřebovat nějaké trumfy, protože život nesmrtelníků jen tak nevyhasne.

Každý z nich umírá po svém. Někteří se zadusí peřím. Z některých se stanou příšery. Ale všichni zuří až do posledního dechu.

Nadešel čas války bohyň.

Tentokrát za řeckými bohy

Kendare Blake se do povědomí čtenářů zapsala díky úspěšné hororové duologii Anna krví oděná, která vyprávěla příběh prokleté mrtvé dívky. První díl se stal natolik oblíbeným, že si jej všimli také hollywoodští filmaři a vypadá to, že se dočkáme také jeho filmové podoby.

Kendare ovšem rozhodně nehodlá usnout na vavřínech, proto se pustila do nové knižní série. Tentokrát si vzala na paškál řeckou mytologii a rozhodla se z ní rovnou udělat trilogii.

Fakta a fikce

Představte si, že celý život tak nějak tušíte, že se od ostatních odlišujete a nemusí to být zrovna něco špatného. Kasandra si už ani nepamatuje, jak dlouho dokáže předpovědět útržky budoucnosti. To, co vidí, se také splní. Proto, když jí začnou trápit zvláštní vidiny, není si jistá, jestli náhodou nezačíná bláznit. Život nabere ještě nebezpečnější obrátky, když se dozví, že Olympští bohové skutečně existují… a jdou si pro ni.

Athéna, nesmrtelná bohyně moudrosti, cítí, že umírá. Jak jinak si vysvětlit sžírající bolest, kterou trpí pokaždé, když si z ústního patra musí vytahovat soví peříčka. Už dávno není všemocnou bohyní Olympu, už dávno na ni lidé zapomněli, už dávno nemá nic, na co by se těšila. Ale rozhodně nehodlá umřít… ne bez boje. Proto společně se svým umírajícím božským bratrem Hermem pátrá po dívce, jež by je všechny mohla zachránit. A udělá cokoliv, aby dosáhla svého.

Překlad

V českém překladu mě tu a tam zarazila některá volba slov či uspořádání celého souvětí. Musela jsem si je někdy přečíst víckrát. Jinak šlo o dobrý překlad, který si snad svou úroveň udrží i do pokračování.

Postřehy a pocity

Retellingy řecké mytologie mám moc ráda. Některé se autorům podaří, jiné už zase tolik ne. Toto je případ knihy, která je tak akorát na hraně. Hlavní hrdinové mě po většinu času spíš štvali, než abych jim držela pěsti. Největší problém jsem měla asi se samotnou Athénou. Té holce jsem chtěla jednu vrazit skoro pokaždé, když se na stránkách knihy objevila… a to je krapet problém, když se příběh točí hlavně okolo ní (a pár ostatních, že ano).

Nejvíc mi do oka padla Kasandra, která si toho chudák užila hodně. Doufám, Doufám, že se v druhém díle bude příběh více soustřeďovat na ni, protože právě v jejím případě si autorka s dějem a vývojem pěkně pohrála. Celkově se mi však nápad knihy líbí, je rozhodně zvláštní a dopředu nevíte, co všechno se může stát. Autorka pevně drží všechna esa v rukávu a nejednou vám při čtení vystřelí obočí pěkně vysoko.

Hodnocení

Musím se přiznat, že mě kniha dost zklamala. Neměla jsem velká očekávání, ale přesto jsem dostala něco jiného, než bych si představovala. Občas není lehké napsat jinou sérii a udělat ji alespoň stejně zajímavou a oblíbenou, ačkoliv je vidět, že se o to autorka snažila. Něco v tom příběhu ale nefungovalo tak, jak má. Nejspíš to na mě mělo příliš málo akce. Proto dávám 3 hvězdičky a jsem zvědavá, co přinese další díl, protože konec tohoto mě opravdu naštval.

Knihu Antibohyně si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Ilon-Ká** napsal:

    Mě štvalo skoro všechny postavy a do děje jsem se pořádně nemohla začíst. Štvaly mě všechny ty rodinné vztahy, které jsou třeba v PJ trochu jinak, a pro mě i nudný děj. Antibohyně mi vůbec nesedla. Takže s těmi třemi souhlasím, i když možná bych dala míň, ale to je věc názoru. Krásná recenze. 🙂

    • Syki napsal:

      Je fakt, že bych čekala, že si vybere nějaké známější a oblíbenější bohy. Hermés mě opravdu moc nebral a Athéna už vůbec ne. Ale myslím si, že tenhle díl byl prostě potřeba pro to, co nás teprve čeká. Kendare píše moc dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..